Βιβλία

12 παιδιά πρόσφυγες ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο!

By  | 

Γράφει η Δώρα Ανδρεαδάκη

 

 

Μέσα από τα μάτια τους

12 παιδιά, 12 ιστορίες, 12 όνειρα για το αύριο

Συγγραφέας: Φωτεινή Κωνσταντοπούλου

Εικονογράφηση: Μαρία Μανουρά

Φωτογραφίες: Θεόφιλος Βενάρδος

Ελληνοεκδοτική, 2017

Σελ. 84

 

 

Το «Μέσα από τα μάτια τους» της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου, βραβευμένης συγγραφέα από την Ύπατη Αρμοστεία (UNCHR), είναι ένα συγκλονιστικό βιβλίο που αποτελείται από 12 πραγματικές ιστορίες παιδιών προσφύγων που εγκατέλειψαν τη χώρα τους λόγω του πολέμου. 12 θαρραλέα παιδιά, το καθένα με το δικό το πικρό παρελθόν, μας αφηγούνται τα όσα έζησαν και μας περιγράφουν τον πόλεμο μέχρι τη στιγμή που αποφάσισαν να ταξιδέψουν ολομόναχα προς την Ευρώπη της ελπίδας. Ένα πολύ δύσκολο ταξίδι γεμάτο κινδύνους, εμπόδια, αγωνία και φόβο.

 

«…Επόμενος προορισμός η Ελλάδα. Άνοιξη ήταν, όταν τελικά κατάφερα να επιβιβαστώ σε μια βάρκα μαζί με σαράντα πέντε άλλους. Περάσαμε στη Σάμο, μακριά από τον κίνδυνο, μακριά από τον φόβο. Μετά από οκτώ μήνες πορεία, βγήκα στην παραλία σφίγγοντας στα χέρια τον σάκο με τα ρούχα μου. Τίποτε άλλο. Πόσο θα ήθελα να είχα και την οικογένειά μου!…»

«…Κόσμος πνίγεται, χάνεται, προσπαθώντας να σώσει τη ζωή του. Δεν είναι λύση η φυγή. Η μόνη λύση είναι να σταματήσει ο πόλεμος! Μπορεί να επικρατήσει η ειρήνη παντού; Αυτή είναι μια ευχή που αγκαλιάζει όλο τον κόσμο…»

«Συνέχισα, με τα χίλια ζόρια, να πηγαίνω στο σχολείο, αλλά το διέκοψα αναγκαστικά μετά τα έντεκα μαθητικά μου χρόνια. Τότε άρχισε να γίνεται σε μένα ό,τι και στ’ άλλα αγόρια της ηλικίας μου. Το κράτος μάς κυνηγούσε, γιατί χρειαζόταν στρατιώτες. Δεν περίμενε να ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας, όπως ίσχυε πριν από το πόλεμο…»

 

 

Τα παιδιά κατάφεραν και έφτασαν στην Ευρώπη και τώρα είναι εδώ. Αναζητούν τα αυτονόητα. Ασφάλεια, θαλπωρή, αγάπη… ειρήνη! Με την σκέψη τους στις οικογένειές τους, προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους και να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. 12 παιδιά που ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον και υψώνουν μία φωνή: ΌΧΙ ΑΛΛΟ ΠΟΛΕΜΟ

 

«…Ό,τι εύχομαι, ό,τι επιθυμώ καθημερινά για τον εαυτό μου, το ίδιο εύχομαι για όλο τον κόσμο. Ειρήνη, καλή ζωή, ευτυχία, υγεία! Ελπίζω μια μέρα να έρθει η ειρήνη στη χώρα μου. Αν μπορούσαν να με ακούσουν, θα τους έλεγα: Throw the gun, take the pen!»

«… Στα ταξίδια μου έχασα σχεδόν όλα τα προσωπικά μου αντικείμενα. Ακόμη και τα παπούτσια μου για το ποδόσφαιρο. Αλλά τι σημασία έχει; Ξέρω ότι είμαι καλός παίχτης. Όλοι μου έλεγαν πάντα ότι θα μπορούσα να γίνω επαγγελματίας. Ε, λοιπόν, κάτι έβλεπαν σε μένα… Κι ίσως τα όνειρά μας καμιά φορά μπορεί να μην ξεκινούν από μας, αλλά από όσα λένε οι άλλοι για εμάς»

«…Πόσο θα ’θελα μια κανονική ζωή για μένα και για όλα τα παιδιά της χώρας μου! Τώρα δεν έχουν προοπτική εκεί. Όταν κάποια μέρα επικρατήσει πάλι η ειρήνη, θα γυρίσω κι εγώ στην πατρίδα… Αγωνίζομαι όπως μπορώ. Δεν αφήνω να κυλούν άσκοπα οι μέρες μου. Βελτιώνω τις γνώσεις μου, για να γίνω καλύτερος άνθρωπος και να πετύχω στη ζωή μου…»  

 

Η Μαρία Μανουρά εικονογραφεί το βιβλίο με περίσσια ευαισθησία. Μέσα από τις εκπληκτικές εικόνες της, μας παρουσιάζει το ταξίδι αυτών των παιδιών, τα όσα πέρασαν και τα όσα ένιωσαν… Ο Θεόφιλος Βενάρδος φωτογραφίζει τα μάτια αυτών των παιδιών και μας καθηλώνει. Βλέμματα παιδιών που έζησαν τον πόλεμο, που πικράθηκαν πολύ μα που συνεχίζουν να ελπίζουν…

Με την αγορά κάθε βιβλίου ενισχύετε το έργο της PRAKSIS, την ανεξάρτητη Μη Κυβερνητική Οργάνωση που έχει σαν κύριο στόχο τον σχεδιασμό, την εφαρμογή και την υλοποίηση προγραμμάτων ανθρωπιστικής και ιατρικής δράσης. Το βιβλίο υπήρξε μία ιδέα του προέδρου της PRAKSIS Τζανέτου Αντύπα, του ανθρώπου που αφιέρωσε τη ζωή του στην προστασία κατατρεγμένων ανθρώπων και είναι αφιερωμένο στη μνήμη του.

Το βιβλίο «Μέσα από τα μάτια τους» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική και εντάσσεται στην κατηγορία «βιβλία για καλό σκοπό».

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε εδώ!