Ψυχαγωγία

13 REASONS WHY: Η σκληρή πραγματικότητα της εφηβείας σε πρώτο πλάνο!

By  | 


Γράφει η Μένη Πουρνή

 

 

13 REASONS WHY: Η σκληρή πραγματικότητα της εφηβείας σε πρώτο πλάνο!

 

Πολύ μελάνι χύθηκε φέτος για την εφηβική/νεανική σειρά 13 Reasons Why που βασίστηκε στο ομότιτλο βιβλίου του Άσερ Τζέι. Το βιβλίο πραγματεύεται τη δύσκολη πραγματικότητα μιας 17χρονης έφηβης, της Χάνα, σε σημείο που καταντάει αφόρητη για την ίδια. Κατά την άποψή μου σκοπός της σειράς είναι να αφυπνίσει γονείς, εκπαιδευτικούς αλλά και τους ίδιους τους εφήβους να βγουν από τη ροζ φυσαλίδα μέσα από την οποία εποπτεύουν-και επ’ ουδενί παρακολουθούν-την εφηβική ηλικία και να την αντιμετωπίσουν κατάματα με τις καλές και άσχημες πλευρές της.

Ναι, εφηβεία σημαίνει ξενοιασιά, όνειρα, φλερτ, φιλίες και έρωτες αλλά όχι μόνο αυτά. Εφηβεία μπορεί επίσης να σημαίνει πόνο, φόβο, μοναξιά, αβεβαιότητα και απελπισία. Οι έφηβοι δεν είναι πάντα γλυκά πλάσματα λίγο πριν διαβούν το κατώφλι της ενηλικίωσης. Χωρίς την κατάλληλη καθοδήγηση μπορούν συχνά να γίνουν απίστευτα ατομιστές, σκληροί, αδίστακτοι και να βασανίζουν τους συνομηλίκους τους για να λυτρωθούν από τους δικούς τους δαίμονες για τον εξορκισμό των οποίων υπεύθυνοι είναι πάντα οι ενήλικες.

 

 

Τα βάσανα για την Χάνα αρχίζουν όταν δημιουργεί ερωτική σχέση με το δημοφιλέστερο αγόρι του σχολείου και αυτό την φωτογραφίζει να κατεβαίνει την τσουλήθρα με το εσώρουχό της να φαίνεται ελαφρώς. Στη συνέχεια τη στέλνει στους φίλους του, εκείνη στους δικούς τους κτλ διαδίδοντας παράλληλα τη φήμη της «εύκολης» κοπέλας. Το ένα γεγονός φέρνει το άλλο και η Χάνα στο τέλος βρίσκεται απομονωμένη από όλους ακόμη και από τον ντροπαλό και ερωτευμένο μαζί της φίλο της Κλέι, ο οποίος μετά την αυτοκτονία της θα αναλάβει να αποδοθεί δικαιοσύνη στη μνήμη της ακούγοντας με την σειρά του τις δεκατρείς κασέτες με τους αντίστοιχους λόγους για τους οποίους αυτοκτόνησε.

Ακόμη και όσοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν, οι λεγόμενοι bystanders, που γνωρίζουν την ιστορία στο μεγαλύτερο μέρος της και είναι κυρίως οι συμμαθητές και οι δάσκαλοι αρνούνται να εμπλακούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην υπόθεση οδηγώντας την κατάσταση σε ακόμη πιο ακραία επεισόδια. Η σειρά αναδεικνύει τις αγκυλώσεις της άκρως ατομικιστικής μας κοινωνίας που ωθεί στο περιθώριο καθετί διαφορετικό, που δεν ακολουθεί το ρεύμα και αντιμετωπίζει με το δικό του τρόπο τη ζωή. Επικρίνει την επικίνδυνη μαζική ομερτά της κοινωνίας απέναντι σε καταστάσεις που εκθέτουν την ηθική και αξιακή της γύμνια και την αναγκάζουν να κοιτάξει το πρόσωπό της στον καθρέφτη.

Με λίγα λόγια το πρόβλημα δεν είναι αν η σειρά παροτρύνει τους εφήβους να διαπράξουν αυτοκτονία, όπως ειπώθηκε, αλλά πόση αλήθεια μπορεί να αντέξει το τηλεοπτικό κοινό, ιδίως των πουριτανών ΗΠΑ.

 

 

Σχολιάστε εδώ!