Βιβλία

Χιλιάδες χρώματα στα μάτια της…

By  | 


Γράφει η Σωτηρία Παπαρσένη

Χιλιάδες χρώματα στα μάτια της…

Βασίλης Μόσχης

Θερμαϊκός, 2011

σελ.463

 

Γεμάτες χρώματα κι αρώματα οι μνήμες της Μυρσίνης κι εμείς συνταξιδιώτες της μέσα απ’ τις περιγραφές του Βασίλη Μόσχη.

Η Μυρσίνη χάνει μέσα στο πλήθος την οικογένειά της στην Καταστροφή της Σμύρνης. Ένα καράβι, η Αγγέλα, μια προσφυγική γειτονιά στην Αθήνα θα καθορίσουν την μοίρα και τις αποφάσεις στην μετέπειτα ζωή της. Ένας έρωτας θα’ρθει ελπιδοφόρος μα θα τη γεμίσει πληγές από εκείνες που δεν γιατρεύονται με το πέρασμα του χρόνου. Κοντά της, φύλακες-άγγελοι της, δυο γυναίκες, η Αγγέλα κι η Μάρω, πάντα έτοιμες να τη συμβουλέψουν, να της συμπαρασταθούν και να την αποκαταστήσουν σύμφωνα με την εποχή τους.

Είκοσι χρόνια μετά η σκηνή αλλάζει. Παίρνει τα χρώματα της θάλασσας και των στενών του Πόρου. Ένας νέος έρωτας γεννιέται κάτω απ’ τις φυλλωσιές και φέρνει μαζί του τις θύμησες μιας άλλης εποχής.

Στρωτός ο λόγος και ένας λυρισμός διάχυτος στις σελίδες του βιβλίου. Ταξίδι σε μια εποχή που δεν έχουμε ζήσει οι ίδιοι και καταφέρνει να αποτυπώσει ο συγγραφέας με τις γλαφυρές περιγραφές του. Οι αισθήσεις τεντωμένες αφουγκράζονται τα διλήμματα των ηρώων. Κι ενώ η Μυρσίνη κυριαρχεί στην καρδιά μας, πολλά ακόμη πρόσωπα θα μας συγκινήσουν, θα μας θυμώσουν και θα μας προσφέρουν το όνειρο μέσα απ’ τα δικά τους μάτια.

Παρελθόν- παρόν- μέλλον σε ένα υπέροχο πάντρεμα μυστικών και τελικής δικαίωσης.

 

Σχολιάστε εδώ!