Βιβλία

Όταν τα ζώα μιλάνε!

By  | 


 

Γράφει η Δώρα Ανδρεαδάκη

Γατοκουβέντες

Κείμενο: Άλκη Ζέη 

Εικονογράφηση: Φραντσέσκα Ασιρέλι

Μεταίχμιο, 2016

σελ. 40

 

Η πολυβραβευμένη και αγαπημένη σε όλους Άλκη Ζέη γράφει με το αστείρευτο ταλέντο της μία ιστορία για μικρότερα παιδιά. Ένα απολαυστικό και τρυφερό παραμύθι που θίγει διακριτικά θέματα ευαίσθητα και καθημερινά. Η οικογένεια, η σχέση μεταξύ νέων και ηλικιωμένων, το διαζύγιο, οι οικονομικές δυσκολίες και η αγάπη για τα ζώα, συνυπάρχουν αρμονικά και συνθέτουν μια ιστορία που εντυπωσιάζει…

Ο Μήτσος ή αλλιώς Μίσα, ένας έξυπνος και ρομαντικός γάτος, αφηγείται την ιστορία της οικογένειας, στην οποία φιλοξενείται. Η οικογένεια, που ζει σ’ ένα διαμέρισμα στους Αμπελοκήπους, απαρτίζεται από δύο παιδιά, την Κατερίνα και τον Ηλία, τη μαμά τους, την παχουλή και καλοκάγαθη γιαγιά τους και τον Κου-Μπου, που είναι ο καινούριος σύζυγος της μαμάς και κατά συνέπεια καινούριος μπαμπάς των παιδιών. Στην ιστορία εμπλέκεται και ο βιολογικός μπαμπάς των παιδιών, ο Που-Μπου, που ζει στις Βρυξέλλες με τη νέα του σύζυγο, ο οποίος συνηθίζει το καλοκαίρι να πηγαίνει διακοπές με τα παιδιά στην Ουρανούπολη. Αυτό το καλοκαίρι όμως θα είναι διαφορετικό. Η πρόωρη άφιξη του νέου μέλους της οικογένειας του Που-Μπου, θα αναπροσαρμόσει τα σχέδια όλων. Τα παιδιά με τη μαμά και τον Κου-Μπου θα πάνε διακοπές στις Μηλιές του Πηλίου. Η γιαγιά όμως και ο Μίσα, που δεν χωράνε στο μικρό αυτοκινητάκι τους, θα μείνουν στο σπίτι. Εκεί, οι δυο τους, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τον καύσωνα που έρχεται απειλητικά. Για πόσο όμως;

Μία είδηση, ένας λύκος-καύσωνας, μία κοκκινοσκουφίτσα, ένα πουλί-ανεμιστήρας και ένα σαραβαλάκι-Φολκσβάγκεν μπλέκονται μεταξύ τους και πλέκουν μία έξυπνη ιστορία που διασκεδάζει, ευφραίνει και συγκινεί. Μία καλογραμμένη ιστορία με ποικίλα μηνύματα που προβληματίζει. Ο χιουμοριστικός τρόπος με τον οποίο ο γάτος εξιστορεί τα διάφορα γεγονότα αλλά και ο τρόπος με τον οποίο προσπαθεί να τα ερμηνεύσει, προσφέρει στο παιδί-αναγνώστη στιγμές άφθονου γέλιου. Εντυπωσιακό το πόσο εύκολα κωδικοποιούν τα παιδιά λέξεις προκειμένου να μην γίνονται αντιληπτά από τους μεγάλους (Κου-μπου = καινούριος μπαμπάς και Που-Μπου = παλιός μπαμπάς).

Γράφοντας από τη σκοπιά του παιδιού με μορφή προσιτή η συγγραφέας συνδυάζει τη φαντασία, την αγάπη και το χιούμορ και πλάθει μια ιστορία αληθινή και ανθρώπινη γεμάτη ευαισθησία και δυνατά μηνύματα.

Πολύ ιδιαίτερη και χαρούμενη η εικονογράφηση από την Φραντσέσκα Ασιρέλι. Εικόνες με έντονα χρώματα και πολύ συναίσθημα. Το βιβλίο συνοδεύεται από cd, με την κυρία Άλκη Ζέη να μας αφηγείται η ίδια το παραμύθι, συνοδευόμενο από μια γλυκιά μουσική που σε ηρεμεί και σε ταξιδεύει. Πολύ προσεγμένη έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

iiii

Σχολιάστε εδώ!