Βιβλία

Ψάχνοντας την αποδοχή …

By  | 


 

Γράφει η Δώρα Ανδρεαδάκη

 

Η χώρα με τους παράξενους ανθρώπους

Κείμενο και εικόνες: Νικόλας Ανδρικόπουλος

Καλέντης, 2006

Σελ. 40

 

Ένα βιβλίο όλο χρώμα! Άσπροι, κόκκινοι, κίτρινοι και μπλε άνθρωποι, με κοινό παρελθόν και κοινούς στόχους, ταξιδεύουν πάνω σε ένα καράβι για ένα καλύτερο μέλλον… “Η χώρα με τους παράξενους ανθρώπους” είναι ένα θαυμάσιο αντιρατσιστικό παραμύθι που πραγματεύεται το δικαίωμα στη διαφορετικότητα και την ξενοφοβία.

 

Υπήρχε μία χώρα, η Ασπρική, όπου οι κάτοικοί της ήταν άσπροι και για αυτό το λόγο, τους έλεγαν Ασπρικανούς. Σε αυτή τη χώρα, ζούσε ένας φιλήσυχος ανθρωπάκος, ο Πορφύριος Ξεχωριστός. Και ήταν πράγματι ξεχωριστός, γιατί ήταν κόκκινος. Οι άσπροι συμπατριώτες του τον αντιμετώπιζαν εχθρικά χαρακτηρίζοντάς τον αλλιώτικο, παράξενο και διαφορετικό. Από τη δουλειά του τον είχαν διώξει και φίλους δεν είχε γιατί ντρέπονταν που ήταν διαφορετικός. Ώσπου μια μέρα, αποφάσισε να φύγει από αυτήν την χώρα και να ταξιδέψει στο άγνωστο για μια καλύτερη ζωή.

 

Το ταξίδι του Πορφύριου θα είναι δύσκολο. Θα ταξιδέψει αρχικά με ένα σαπιοκάικο αλλά γρήγορα θα βρεθεί να θαλασσοπνίγεται ψάχνοντας για μια στεριά. Και όταν επιτέλους τη βρει, θα δοκιμαστεί από τους κατοίκους της γιατί θα είναι ξένος. Η απογοήτευσή του θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη, όταν χωρίς να το καταλάβει, θα βρεθεί στη φυλακή. Εκεί, θα γνωρίσει πολλούς ανθρώπους σαν κι αυτόν, από διαφορετικές χώρες ο καθένας. Όλοι μαζί, θα μπουν τελικά σε ένα καράβι για θα επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Ο Πορφύριος, θα επιστρέψει στην Ασπρική, και εκεί, θα δοκιμαστεί ξανά από τους Ασπρικανούς. Ώσπου μια μέρα, θα συμβεί κάτι αναπάντεχο και ο Πορφύριος θα γίνει ξαφνικά… ο ήρωάς τους!
Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο στο βιβλίο αυτό το πόσο περίτεχνα αποτυπώνεται η απογοήτευση και η θλίψη αυτών των ανθρώπων στις εικόνες του. Πολύχρωμοι, σκυφτοί και αποκαμωμένοι άνθρωποι που ψάχνουν την αποδοχή. Εικόνες που περιγράφουν το κείμενο πιστά και το αναδεικνύουν.

 

Ο συγγραφέας με το βιβλίο του αυτό θίγει την αποδοχή στο “διαφορετικό” δημιουργώντας ένα βιβλίο που αποκαλύπτει στα παιδιά τον αληθινό μας κόσμο. Η δικαίωση του Πορφύριου στο τέλος θα επιφέρει ελπίδα, θα συγκινήσει και θα προβληματίσει. Ένα βραβευμένο παραμύθι – επίκαιρο όσο ποτέ – που δίνει τροφή για σκέψη και αποτελεί πολύ καλή αφορμή για δραστηριότητες στο σχολείο.
Πολύ ιδιαίτερο και προσεγμένο βιβλίο από τις εκδόσεις Καλέντης, που φέρει πάνω του την σφραγίδα της διεθνούς αμνηστίας.

9789602191873-1000-0255654

 

Τιμήστε μας με ένα like στη σελίδα μας στο facebook parents24.gr – 24 ώρες γονείς,

στο Instagram: https://www.instagram.com/parents24.gr/

Σχολιάστε εδώ!