Βιβλία

“Ο Κώδικας της Λέρου” του Κώστα Στοφόρου

By  | 


 

Γράφει η Δώρα Ανδρεαδάκη

Ο Κώδικας της Λέρου, περιπέτεια στο νησί της Άρτεμης

Συγγραφέας: Κώστας Στοφόρος

Κέδρος, 2016

Σελ. 246

 

Το βιβλίο “Ο Κώδικας της Λέρου” του Κώστα Στοφόρου είναι ένα εξαιρετικό εφηβικό -και όχι μόνο- βιβλίο που τα έχει όλα. Η περιπέτεια, το μυστήριο, η αγωνία, η συγκίνηση, οι ανατροπές αλλά και οι πρώτοι  έρωτες δεν λείπουν από αυτό το βιβλίο. Περιγραφές τοπίων και αναπαραστάσεις, σε εξιτάρουν και σε μεταφέρουν εκεί νοερά.

 

Καλογραμμένο, με ενδιαφέρουσες ιστορικές, πολιτιστικές και αρχιτεκτονικές αναφορές, αλλά και στοιχεία από την ελληνική μυθολογία μας. Λόγω της δεύτερης ιδιότητάς του, ως δημοσιογράφος, ο συγγραφέας με μαεστρία στη συγκέντρωση πληροφοριών, αλλά δίχως ίχνος διδακτισμού, πλάθει ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα που σε καθηλώνει.

 

Μια παρέα παιδιών που γνωρίσαμε στο προηγούμενο βιβλίο του συγγραφέα, “Η Κούπα του Πτολεμαίου” (εκδόσεις ιπτάμενο κάστρο), ταξιδεύει για διακοπές στην όμορφη Λέρο. Στο πρώτο βιβλίο, η ίδια παρέα, που βρισκόταν για διακοπές στο Πόρτο Ράφτη, βρέθηκε αντιμέτωπη με μια συμμορία αρχαιοκάπηλων για την περίφημη Κούπα του Πτολεμαίου. Στο “Κώδικας της Λέρου”, η παρέα αυτή, μαζί με δύο καινούργια παιδιά, τον Ιάσωνα και τον Σάββα, ξεναγούνται στο νησί της Άρτεμης από τον παππού Λευτέρη. Με το τρελό του αυτοκίνητο, το περιβόητο κάμπριο και παρέα τα αγαπημένα του εγγόνια και τους φίλους τους, ο παππούς Λευτέρης, αρχίζει όλο καμάρι, την ξενάγηση του νησιού…

 

Κατά την μεταφορά τους στο νησί της Λέρου και ενώ βρίσκονταν ακόμα μέσα στο πλοίο της γραμμής, ο δεκάχρονος Ιάσονας παρατηρεί δυο περίεργους τύπους να συνομιλούν μεταξύ τους για το “Κώδικας της Λέρου” και υποψιάζεται από τις κινήσεις τους, πως κάτι πολύ ύποπτο συμβαίνει με τον κώδικα αυτόν…

 

Ο δεκάχρονος Ιάσονας θα εκμυστηρευτεί αρχικά το μυστικό του στην Αντιγόνη, που αγαπάει πολύ τα βιβλία, ξέρει Ιταλικά αλλά της αρέσουν εξίσου και τα μυστήρια, τα οποία λατρεύει να ξεδιαλύνει. Θα βρει έτσι τα πρώτα στοιχεία για το “Κώδικας της Λέρου” ψάχνοντας στα βιβλία της γιαγιάς Ζωής. Αργότερα, θα αποκαλύψουν το κρυφό μυστικό τους και στην Κατερίνα. Η ιστορία από κει και πέρα για την διαλεύκανση του μυστηρίου εξελίσσεται παράλληλα με τις διακοπές των παιδιών… 

 

Παράλληλα όμως, διαδραματίζεται με ένα πολύ εύστοχο τρόπο και η ιστορία με τον μικρό Ελίας, έναν μικρό πρόσφυγα από την Συρία. Η σκηνή που οι γονείς του τον κρατάνε επιτέλους στα χέρια τους ύστερα από ώρες μεγάλης αγωνίας, ιδιαίτερα δυνατή και συγκινητική, αποκαλύπτει στους νεαρούς αναγνώστες το μέγεθος του προβλήματος. Η αντίδραση των ανθρώπων του νησιού και των εθελοντών ωστόσο, όντες ευαισθητοποιημένοι και συμμεριζόμενοι το δράμα των προσφύγων, περνάει ένα πολύ ελπιδοφόρο μήνυμα, υπενθυμίζοντας την αναγκαιότητα για αλληλεγγύη.  

 

Διαβάζοντας το βιβλίο τα συναισθήματά σου εναλλάσσονται διαρκώς. Αφουγκράζεσαι την ανησυχία των ηρώων, θυμώνεις με τις δόλιες ενέργειες των αδίστακτων κακοποιών, χαίρεσαι και συγκινείσαι με την τύχη του μικρού Ελίας, αγωνιάς, λυπάσαι και προβληματίζεσαι μαζί.

 

Η ανεμελιά των παιδιών, τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα, τα τραγούδια και οι στίχοι, οι αναφορές σε βιβλία και συγγραφείς, προσδίδουν αν μη τι άλλο μια ευχάριστη νότα στην όλη πλοκή. Επιπλέον γέλιο, προκαλούν οι αμήχανες σκηνές των ενηλίκων, όταν οι ίδιοι ζηλεύουν, αφήνουν υπονοούμενα και συμπεριφέρονται με τρόπο αφελή, κάνοντας έτσι τα παιδιά να απορούν…

 

Ένα βιβλίο για ένα σημαντικό έγγραφο της ιστορίας της Λέρου που προσπαθεί να διαφυλάξει μία παρέα παιδιών, μια αδίστακτη συμμορία και ένα μικρό προσφυγόπουλο από την Συρία συνδυάζονται με δεξιοτεχνία και πλέκουν μια ιστορία που διαβάζεται απνευστί. Ένα μυθιστόρημα που μυρίζει θάλασσα και αλμύρα. Καλοκαιρινό και νοσταλγικό, θα θυμίσει σίγουρα στον ενήλικα κάτι από τα παλιά…   

   Εξώφυλλο

Σχολιάστε εδώ!