Βιβλία

Γυναίκες της διπλανής πόρτας

By  | 


Γράφει η Σωτηρία Παπαρσένη

 

Γυναίκες θάλασσες

Σίσσυ Θεοφανοπούλου

Λιβάνης, 2016

σελ.494

 

Τρεις γυναίκες, τρεις διαφορετικές ιστορίες με κάτι κοινό, τρεις ψυχές που ταλαιπωρήθηκαν μα βγήκαν νικήτριες και έδωσαν χείρα βοηθείας και σε όσους τη χρειάστηκαν. Γιατί την τρικυμία και τη φουρτούνα τη γνωρίζει καλύτερα όποιος την έζησε, όποιος την πάλεψε και κατάφερε να σταθεί άξιος καραβοκύρης. Κι είναι οι γυναίκες θάλασσες οι ίδιες, μια τρικυμία μια μπουνάτσα. Κι είναι ζωή και θάνατος μαζί.
1979: Η Θάλεια μένει έγκυος στο πρώτο της παιδί και αποφασίζει να το μεγαλώσει μόνη. Φεύγει απ΄ το νησί της, τη Χίο και βρίσκει καταφύγιο στη Νίσυρο, ώστε κανείς να μην μάθει την ύπαρξη του μωρού μα και να χαθούν τα ίχνη της. Μόνη θα παλέψει συναισθήματα για τον αγαπημένο που ποτέ δεν ξέχασε αλλά και για τα βιοποριστικά ζητήματά της. Κι επειδή το άδικο δεν συγχωρείται, θα βρεθούν λύσεις και ιδέες την κατάλληλη στιγμή. Μέχρι την μέρα που μια βόλτα στην παραλία θα αποκαλύψει……
2006: Η Αφροδίτη, γιορτάζοντας με φίλους, θα γνωρίσει τον Ορέστη, θα τον αγγίξει για λίγο, θα μιλήσουν για λίγο μα θα μετανιώσει πολύ στην πορεία της γνωριμίας τους. Ένας γάμος που δεν ευδοκίμησε, που προδόθηκε και ένας λόγος ακόμη να φύγει η Αφροδίτη μακριά για να ξαναφτιάξει τη ζωή της. Τελικός προορισμός της η Νίσυρος. Κι επειδή σχεδόν ποτέ δεν μαθαίνουμε απ’  τα λάθη μας, ο Ορέστης θα είναι μόνο η αρχή τους. Η νέα της ζωή θα’ χει πολλά να της διδάξει ακόμη.
2013: Μια ακόμη γυναίκα, η τρίτη ηρωίδα του βιβλίου, η Κατερίνα, μετά από έναν άγριο ξυλοδαρμό θα καταλήξει σε τραγική κατάσταση στο νοσοκομείο. Ο Αργύρης Θέμελης, εισαγγελέας, θα αναλάβει την περίπτωσή της και ενώ όλα δείχνουν μεμονωμένη σωματική επίθεση, θα βρεθεί αντιμέτωπος και με τετελεσμένο έγκλημα και με περίπτωση παράνομης υιοθεσίας. Και μέσα σ’ όλο τον πανικό, ο έρωτας για την Κατερίνα θα’ ρθει σαν βάλσαμο στις ψυχές όλων.
Τρεις γυναίκες που οι δρόμοι τους θα διασταυρωθούν μοιραία. Αντίπαλοι, φίλοι, συνοδοιπόροι, θύματα και «θύτες» οι ίδιες, θα ακολουθήσουν την μοίρα μα δεν θα υποταχθούν. Η συγγραφέας πλάθει μια ιστορία που παρά τις δυσκολίες που εμπεριέχει, προχωρά με βήμα ταχύ για την ευτυχία, την λύτρωση. Ο λόγος της ρέει αβίαστα και χωρίς προσπάθειες εντυπωσιασμού κατακτά τον αναγνώστη. Γυναίκες της διπλανής πόρτας οι τρεις ηρωίδες, εύκολα αναγνωρίσιμες και αξιαγάπητες. Γυναίκες που συμπονάς, κατανοείς, θαυμάζεις. Ο τόπος που επέλεξε γραφικός κι οι εικόνες άφθονες γεμίζουν το μυαλό και χαλαρώνουν την ψυχή. Φιλία, αγάπη, αλληλοβοήθεια, υποστήριξη, εκτίμηση, σεβασμός μα και ψέματα, προδοσίες, κακία, εκδίκηση μέχρι θανάτου είναι όλα στοιχεία του βιβλίου αυτού.
Ένα ταξίδι με πνοή ανέμου και αύρα θαλασσινή, μια αγκαλιά ανοιχτή, μια αγάπη ατέλειωτη και ένα όνειρο με φόντο τον ανοιχτό, καθάριο ορίζοντα.

 

Σχολιάστε εδώ!