Βιβλία

Μαλάλα: Μία ιστορία για Νόμπελ

By  | 


Γράφει η Δώρα Ανδρεαδάκη

 

Δικαίωμα στη μάθηση – Η Ιστορία της Μαλάλα Γιουσαφζάι

Κείμενο: Rebecca LangstonGeorge

Μετάφραση από τα αγγλικά: Σοφία Τζάλη

Εικονογράφηση: Janna Bock

Λιβάνη, 2017

Σελ. 48

 

 

Το βιβλίο “Δικαίωμα στη μάθηση – Η Ιστορία της Μαλάλα Γιουσαφζάι” είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο γνώσεων για να γνωρίσουν τα παιδιά, -αλλά και οι μεγάλοι-, την ιστορία της νεαρής ακτιβίστριας που πάλεψε με κίνδυνο της ζωής της και υπερασπίστηκε με το απαράμιλλο θάρρος της το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση και την μόρφωση.

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου του 1997 στην πόλη Μιγκάουρα, στην κοιλάδα Σουάτ του Πακιστάν. Ο πατέρας της, Ζιαουντίν Γιουσαφζάι ήταν διευθυντής σε ένα σχολείο της πόλης τους και έτσι η εκπαίδευση της Μαλάλα ξεκίνησε από πολύ νωρίς. Η Μαλάλα αγαπούσε πολύ το σχολείο και διέπρεπε στα μαθήματα. Οι Ταλιμπάν όμως απαγόρευσαν την εκπαίδευση των κοριτσιών· τρομοκρατούσαν τους διευθυντές των σχολείων και απειλούσαν τους δασκάλους τους. Οι απειλές όμως δεν φόβιζαν τη Μαλάλα. Μαζί με τον πατέρα της συνέχισαν να απαιτούν ίσα δικαιώματα στην εκπαίδευση για τα κορίτσια. Στις 9 Οκτώβρη 2012 ένας στρατιώτης πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά την Μαλάλα, την ώρα που εκείνη και οι φίλες της βρισκόντουσαν μέσα στο σχολικό λεωφορείο. Ούτε οι σφαίρες όμως δεν κατάφεραν να κάνουν τη Μαλάλα να σιωπήσει για πολύ καιρό…

«Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα βιβλίο και ένα μολύβι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο».

Η δήλωση της Μαλάλα Γιουσαφζάι στον ΟΗΕ, τον Ιούλιο του 2013, μπροστά στους ηγέτες των χωρών όλου του κόσμου, ξεσήκωσε το ακροατήριο που  καταχειροκρότησε την δεκαεξάχρονη τότε Μαλάλα για τον αγώνα της, για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση.

 

Στις 10 Δεκεμβρίου του 2014, σε ηλικία 17 χρονών, η Μαλάλα έγινε η νεότερη  κάτοχος Νόμπελ Ειρήνης λέγοντας:

«Αυτό το βραβείο δεν είναι μόνο δικό μου. Ανήκει σε όλα εκείνα τα ξεχασμένα παιδιά που θέλουν να μορφωθούν· σε όλα εκείνα τα τρομαγμένα παιδιά που τους έχουν στερήσει τον λόγο και λαχταρούν την αλλαγή».

 

Η Μαλάλα σήμερα ζει με την οικογένειά της στο Μπέρμιγχαμ, όπου θα συνεχίσει την εκπαίδευσή της, μέχρι τη μέρα που θα γυρίσει και πάλι στο Πακιστάν. Μαζί με τον πατέρα της συνεχίζουν να ασχολούνται με την εκπαίδευση και να μιλούν στον κόσμο για τα οφέλη της. Η Μαλάλα έχει επίσης ξεκινήσει μια εκστρατεία χρηματοδότησης για την εκπαίδευση σε χώρες όπως το Πακιστάν και έχει ορκιστεί να συνεχίσει να αγωνίζεται για την «ειρήνη σε κάθε σπιτικό» και για το «δικαίωμα στην εκπαίδευση για κάθε αγόρι και κάθε κορίτσι στον κόσμο». 

Η εικονογράφηση του βιβλίου, παραστατική και ζωηρή, ζωντανεύει τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής της Μαλάλα. Πολύ προσεγμένη έκδοση από τον εκδοτικό οίκο Λιβάνη.

 

 

  

Τιμήστε μας με ένα like στη σελίδα μας στο facebook parents24.gr – 24 ώρες γονείς,

στο Instagram: https://www.instagram.com/parents24.gr/

 

 

 

 

 

Σχολιάστε εδώ!