Βιβλία

Αγάπη μέχρι τέλους!

By  | 

Γράφει η Σωτηρία Παπαρσένη

 

Μη μου λες αντίο                                                                                       

Συγγραφέας: Αναστασία Καλλιοντζή                                                                   

Μεταίχμιο, 2016                                                                             

Σελ. 723

 

Δυο κόσμοι αλλιώτικοι και τόσο όμοιοι. Δυο άνθρωποι που δεν «έπρεπε» ποτέ να συναντηθούν. Ένας έρωτας μεγάλος, ανίκητος και καταστροφικός. Και ένα υπέροχο ταξίδι με άρωμα Δύσης κι Ανατολής, με πάντρεμα εθίμων και παραδόσεων, με δραματικό παρελθόν και απαισιόδοξο μέλλον. Όλα όσα μας χωρίζουν είναι κι όλα όσα μας ενώνουν τελικά…

 

Η Χριστίνα, μια νεαρή μαθήτρια της Αθήνας, ζει το όνειρό της περνώντας στη σχολή που πάντα επιθυμούσε μόνο που η πόλη δεν είναι αυτή που θα θελε. Η φοιτητική ζωή, η ελευθερία και το άγνωστο την ελκύουν σαν μαγνήτης και αποδέχεται την πρόκληση έστω και αν αυτό σημαίνει την εξ αποστάσεως πλέον σχέση της με το Φίλιππο. Ο ίδιος δεν είναι τόσο θετικός με την ιδέα αλλά αναγκάζεται να την υποστηρίξει από φόβο μη χάσει οριστικά τη Χριστίνα κι οι δυο τους οργανώνουν το πρόγραμμά τους, ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν τη σχέση και την αγάπη τους.

Ο Μουράτ, Έλληνας μουσουλμάνος της Θράκης, διορίζεται δάσκαλος κάνοντας περήφανους τους γονείς του και εκπληρώνοντας το πρώτο βήμα που θα τον φέρει πιο κοντά στον γάμο με την αγαπημένη του γειτόνισσα, Μελέκ. Αρραβωνιάζεται με παρόντες και ευχαριστημένους γονείς και συγγενείς και προσέχει την αρραβωνιαστικιά του τηρώντας τους άγραφους νόμους της θρησκείας τους, που δεν επιτρέπει τις σεξουαλικές σχέσεις πριν το γάμο. Η ζωή κυλά όμορφα και αποκτά νόημα τώρα που όλα έχουν μπει στη προδιαγεγραμμένη πορεία τους. Μέχρι που…

Ο Μουράτ κι η Χριστίνα θα συναντηθούν, θα ερωτευτούν, θα γίνουν η μόνιμη σκέψη ο ένας του άλλου, θα διακινδυνεύσουν τις σχέσεις τους, θα εκτεθούν μην μπορώντας ν αντισταθούν στο πάθος και στον έρωτα που θα ναι πρωτόγνωρος και για τους δυο. Μόνο που η Χριστίνα δεν ξέρει το θρήσκευμα και το πραγματικό όνομα του Μουράτ. Δεν γνωρίζει πως είναι αρραβωνιασμένος. Κι όπως πάντα οι αποκαλύψεις θα ρθουν σαν καταιγίδα και ένα ντόμινο καταστροφικό θα πέσει πάνω στο ζευγάρι μα και στους οικείους τους. Αυτόν τον έρωτα δεν τον εγκρίνει κανείς.

Η Αναστασία Καλλιοντζή με την εικονοποιητική της γραφή μάς προσφέρει ένα μυθιστόρημα ξεχωριστό. Δεν είναι τυχαία λοιπόν η μεταφορά του στην μικρή οθόνη καθώς και η αποδοχή και η λατρεία του κοινού. Πόσα βιβλία δεν έχουν γραφτεί για αταίριαστους έρωτες που είτε νίκησαν είτε νικήθηκαν μα πάντα άγγιξαν τις ευαίσθητες χορδές του κοινού κι αγκαλιάστηκαν θερμά. Η Κομοτηνή ζωντανεύει μες στις σελίδες, η Δύση κι η Ανατολή παντρεύονται και το αποτέλεσμα είναι μαγικό.

Αταίριαστος έρωτας και μάχη μέχρι τέλους για τη νίκη. Αυτός είναι ο έρωτας άλλωστε. Ματώνει νικητές και νικημένους. Θάνατος και ζωή ταυτόχρονα. Κόλαση και Παράδεισος. Κι οι δυο θρησκείες ανίκανες να μπουν εμπόδιο στον παράγοντα άνθρωπο και το θείο δώρο που κατακλύζει μυαλό και σώμα και παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά του.

 

Σχολιάστε εδώ!