Αργυρώ Μουντάκη

Αν έχετε πρωτάκι ή αλλιώς…. “Οδηγίες προς Ναυτιλομένους”!

By  | 

 

Γράφει η Αργυρώ Μουντάκη

 

Το μεγάλο σχολείο

Κείμενο: Γιούλη Μιγγείρου

Εικονογράφηση: Ανδριάννα Ρούσσου

Ψυχογιός, 2015

 

Ωραιότερες “Οδηγίες προς Ναυτιλομένους” δεν θα μπορούσαμε να έχουμε για τα πρωτάκια μας! Η ψυχολόγος και συγγραφέας Γιούλη Μιγγείρου γράφει ένα παραμύθι για τα παιδάκια (αλλά και για τους γονείς τους), που θα φοιτήσουν στην πρώτη Δημοτικού. Η όμορφη εικονογράφηση συνοδεύει αρμονικά το κείμενο και μας εμπνέει να πάμε σχολείο!

Ο φόβος για το μεγάλο και το άγνωστο, η αγωνία της “επιβίωσης” ανάμεσα στα μεγάλα παιδιά, οι δυσκολίες με τα μαθήματα και τη νέα τάξη πραγμάτων στη ζωή του παιδιού της πρώτης, όλα παρουσιάζονται τόσο οικεία και παραστατικά που πραγματικά μπαίνουμε στη θέση των παιδιών αυτών. Αυτά που για εμάς φαίνονται εύκολα, για τα παιδιά μοιάζουν να είναι βουνό.

Η Παναγιώτα μένει στην Αθήνα και πηγαίνει στην πρώτη δημοτικού. Μας αφηγείται λοιπόν την εμπειρία της αυτή ξεκινώντας από τη φοίτησή της στο Νηπιαγωγείο. Κάποια στιγμή γνωρίζουμε τη δασκάλα της. Η δασκάλα της μαθαίνει στα παιδάκια από την τάξη και την καθαριότητα μέχρι και την γραμματική! Η δασκάλα φέρνει τα παιδιά κοντά της και προσπαθεί να τα κάνει να νιώσουν άνετα μέσα στο μεγάλο σχολείο.

Αλλά και οι γονείς έχουν τον ρόλο τους, να μην αγχώνονται για να μην αγχώνουν και το παιδί, να το καθησυχάζουν, να συνεργάζονται με τη δασκάλα ή το δάσκαλο, να πιστεύουν στο παιδί τους.

Η δασκάλα δίνει συμβουλές στα παιδιά πολύτιμες και χρήσιμες, για τη μελέτη τους, για το παιχνίδι τους, για τον βραδινό τους ύπνο, συμβουλές που μέσω της δασκάλας του παραμυθιού τα παιδάκια σίγουρα αφομοιώνουν πιο εύκολα απ’ ότι να τους τις έλεγε ο γονιός τους.

Στο τέλος μάλιστα η συγγραφέας με την ιδιότητα της ψυχολόγου δίνει πρακτικές συμβουλές για γονείς που έχουν πρωτάκια, που όσο απλές κι αν είναι, μπορεί όμως ο γονιός, που είναι βυθισμένος στα δικά του προβλήματα, να μην τις έχει σκεφτεί.

Το βιβλίο το διάβασα πέρυσι στο πρώτο πρωτάκι μου, το ξαναδιάβασα και φέτος στο δεύτερο πρωτάκι μου! Και τις συμβουλές τις διάβασα επίσης με προσοχή, δυνατά να τις ακούει και ο μπαμπάς.

Καλή σχολική χρονιά σε όλα τα πρωτάκια αλλά και σε όλους τους μαθητές κάθε τάξης και τους γονείς τους!

Με την Αγάπη μου

Αργυρώ

 

9786180110180_hd

Σχολιάστε εδώ!