Εκπαίδευση

Διαγωνισμός Συγγραφής Περιβαλλοντικής Ιστορίας με τίτλο: «Το μέταλλο ποτέ δεν παύει να ζει, περιμένει να του δώσεις μια νέα μορφή»

By  | 

  

 Διαγωνισμός συγγραφής περιβαλλοντικής ιστορίας 2018

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ανανέωση έγκρισης με την Υπουργική Απόφαση Υ.Α. 19864/Δ2/7-02-2017) Εθνικού Δικτύου “Φύση Χωρίς Σκουπίδια- Άλλοι πετούν άλλοι πεινούν” που συντονίζουν και σε συνέχεια της περσινής επιτυχημένης αντίστοιχης δράσης, προκηρύσσουν πανελλήνιο Διαγωνισμό Συγγραφής Περιβαλλοντικής Ιστορίας με τίτλο:

«Το μέταλλο ποτέ δεν παύει να ζει,

περιμένει να του δώσεις μια νέα μορφή»

 

Ο Διαγωνισμός αφορά στη Συγγραφή Περιβαλλοντικής Ιστορίας με κεντρικό ήρωα ένα ανθρωπάκι, ζωάκι, ρομποτάκι από μέταλλο. Το μέταλλο μπορεί να ανακυκλωθεί, να αλλάξει μορφή, να γίνει «καινούριο». Το μέταλλο μπορεί να μην πεθάνει ποτέ, να ζήσει «αιώνια». Το ανακαλύπτουμε μέσα από ένα παραμύθι, που οι ήρωές του προάγουν τις ανθρώπινες αξίες και παροτρύνουν σε δράση για το περιβάλλον. Κατασκευάζουμε και τους ήρωες χρησιμοποιώντας παλιά μεταλλικά αντικείμενα. Η κάθε ιστορία μπορεί να συνοδεύεται προαιρετικά από μία (1) δημιουργία κατασκευής με ανακυκλώσιμα μεταλλικά υλικά με θέμα τον ήρωα, τους ήρωες, τα σκηνικά ή μια σκηνή από την ιστορία.

Προαιρετικά η ιστορία μπορεί να συνοδεύεται από μια (1) εικόνα (σκίτσο, ασπρόμαυρο ή έγχρωμη ζωγραφιά ή φωτογραφία της μεταλλικής κατασκευής), την οποία θα έχουν φτιάξει ο/η/οι μαθητής/τρια/ες που θα γράψουν την ιστορία. Η εικόνα δεν θα πρέπει να είναι από το Διαδίκτυο. Η εικόνα θα πρέπει να αποσταλεί χωριστά από το κείμενο της ιστορίας  ως αρχείο JPG σε υψηλή ανάλυση (300 dpi).

Η Επιτροπή Κρίσης του Διαγωνισμού θα αποτελείται από τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου “Φύση χωρίς Σκουπίδια” και από συγγραφείς παιδικού-νεανικού βιβλίου. Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τις περιβαλλοντικές ιστορίες και θα επιλέξει τις καλύτερες για βράβευση. Θα δοθούν: Α) Βραβεία Πρωτοτυπίας και Δημιουργικότητας, Β) Βραβεία Προαγωγής Ανθρώπινων Αξιών και Παρότρυνσης σε δράση για το Περιβάλλον,  Γ) Βραβεία Ζωντάνιας Λόγου-Λογοτεχνικότητας.

Οι βραβευμένες ιστορίες θα αναρτηθούν σε φηφιακό τόμο στην ιστοσελίδα της ΕΕΠΦ και θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση το 2018, όπου θα βραβευθούν και οι συγγραφείς. Την ημέρα της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν σε έκθεση οι κατασκευές των μαθητών/τριών. Η έκθεση μπορεί να παραμείνει για μεγαλύτερο διάστημα ή και να μεταφερθεί τμήμα της και σε άλλους χώρους.

 

ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Δικαίωμα συμμετοχής Μεμονωμένοι μαθητές ή μαθήτριες ή Ομάδα μαθητών/μαθητριών με συντονιστή ή συντονίστρια εκπαιδευτικό.

Παρακαλούμε κάθε σχολική τάξη να συμμετάσχει με 1-2 Ιστορίες (είτε ομαδικές, είτε ατομικές).

Κατηγορίες σχολείων Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο
Αριθμός λέξεων Προσχολική- Πρωτοβάθμια: 250-1000 λέξεις

Δευτεροβάθμια: 500-1200 λέξεις

Απαραίτητα στοιχεία, Τεκμηρίωση συμμετοχής μαθητών Ονοματεπώνυμο/α συγγραφέως/έων

Σχολείο φοίτησης

Τάξη φοίτησης

Ονοματεπώνυμο συντονιστή/τριας εκπαιδευτικού

Κριτήρια Α) Η αφηγηματική υπερδομή (χωροχρονικό πλαίσιο, ήρωες, αρχική κατάσταση, πρόβλημα, δράση ηρώων, εμπόδια, αποτέλεσμα προσπαθειών, κορύφωση δράσης, λύση προβλήματος, η επόμενη ημέρα)

Β) Η φαντασία, η δημιουργικότητα και η πρωτοτυπία

Γ) Η ζωντάνια του λόγου- το πλούσιο λεξιλόγιο (ο λογοτεχνικός λόγος)

Δ) Η σύνδεση με ανθρώπινες αξίες και το περιβάλλον

Ε) Η αισιόδοξη λύση, τα μηνύματα ελπίδας

ΣΤ) Η παρότρυνση σε δράση

Δηλώσεις συμμετοχής Έως 20 Φεβρουαρίου 2018

στην Ηλεκτρονική Φόρμα:  https://goo.gl/forms/sFdk2LqsH8jnTeJP2

Προθεσμία υποβολής τελικών κειμένων, εικόνων και κατασκευών Έως 20 Απριλίου 2018

Με e-mail στη διεύθυνση education@eepf.gr , συμπληρώνοντας το επισυναπτόμενο πρότυπο αρχείο σε μορφή word

Με θέμα μηνύματος «Υποβολή τελικού κειμένου για τον Διαγωνισμό συγγραφής περιβαλλοντικής ιστορίας»

Με όνομα αρχείου ολόκληρο τον τίτλο ή τμήμα του τίτλου της Ιστορίας

Για τις κατασκευές βλ. Σημ στο τέλος της ανακοίνωσης του Διαγωνισμού

Μορφή τελικού κειμένου Έγγραφο (.doc)

Μορφοποίηση όπως το πρότυπο που επισυνάπτεται

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων στην ιστοσελίδα της ΕΕΠΦ 30 Μαΐου 2018

Στην ιστοσελίδα https://eepf.gr/el

Πληροφορίες για τον Διαγωνισμό 2103224944, εσωτερικό 104 & 113 (Χριστίνα Θεοδωρίκα και Θεοδώρα Πολυζωίδου, Υπ. Συντονισμού Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΕΕΠΦ).

2106081742  & 6944452313 (Μαρία Ρουσσομουστακάκη)

2131600830  & 6937280948 (Αλεξάνδρα Τσίγκου)

 

Συμπληρωματικά σας ενημερώνουμε ότι οι ιστορίες που διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Συγγραφής Περιβαλλοντικής Ιστορίας 2016-2017 με θέμα Τα «σκουπίδια» γράφουν ιστορία αποτέλεσαν το υλικό ενός ψηφιακού τόμου, ο οποίος είναι αναρτημένος στη διεύθυνση: https://eepf.gr/el/news/apotelesmata-diagonismou-perivallontikis-istorias. Οι μαθητές-μαθήτριες που διακρίθηκαν στον Διαγωνισμό βραβεύτηκαν σε ειδική Εκδήλωση, στο πλαίσιο Επιμορφωτικής Ημερίδας που έγινε το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017 στο Πολυδύναμο Κέντρο του 7ου Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων. Πληροφορίες για το Δίκτυο «Φύση χωρίς σκουπίδια» και τις δράσεις του μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα https://eepf.gr/el/fusi_xwris_Skoupidia.

Σημ. Λεπτομέρειες για τις διαστάσεις κ.λπ. των κατασκευών καθώς και τον τρόπο παράδοσής τους στην ΕΕΠΦ θα δοθούν σε όσους δηλώσουν συμμετοχή στον Διαγωνισμό. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κάθε ιστορία μπορεί να συνοδεύεται προαιρετικά από μία (1) δημιουργία κατασκευής από ανακυκλώσιμα μεταλλικά υλικά με θέμα τον ήρωα, τους ήρωες, τα σκηνικά ή μια σκηνή από την ιστορία. Οι διαστάσεις των έργων κατά προτίμηση να μην υπερβαίνουν τα 30Χ50Χ60cm. Μεγαλυτέρων διαστάσεων έργα θα εγκριθούν κατ εξαίρεση από την Επιτροπή του Διαγωνισμού μετά από αποστολή φωτογραφημένου του έργου. Τα έργα θα παραδοθούν στα γραφεία της ΕΕΠΦ με προσωπική παράδοση ή ταχυδρομικώς με έξοδα του αποστολέα, σε χρόνο που θα ανακοινωθεί. Τα έργα θα παραληφθούν είτε από τους βραβευόμενους μετά το τέλος της εκδήλωσης βράβευσης είτε θα αποσταλούν ταχυδρομικώς από την ΕΕΠΦ (για τα μεγάλων διαστάσεων έργα τα έξοδα θα επιβαρύνουν τον παραλήπτη). Τμήμα των εξόδων μετακίνησης των βραβευόμενων ατόμων θα καλυφθούν από την ΕΕΠΦ.

Σχολιάστε εδώ!