Βιβλία

Ένα παραμύθι όλο μουσική!

By  | 

Γράφει η Δώρα Ανδρεαδάκη

 

Το Χειμωνόσπιτο

Συγγραφέας: Δημήτρης Κάσσαρης

Εικονογράφηση: Βασίλης Παπατσαρούχας

Μουσική: Νίκος Ξανθούλης

Καλέντης, 2014

Σελ. 32

 

Κάπου σε μια γωνιά της γης υπήρχε το Χειμονόσπιτο, ένα σπίτι διαφορετικό από τα άλλα. Περιτριγυρισμένο από νεραντζιές και λεμονιές, σφένδαμους και αγριοκερασιές και μυρωδιές μεθυστικές. Ολόγυρά του τα πουλιά πετούσαν σαν τρελά τιτιβίζοντας. Από τα κεραμίδια του έσταζε συνέχεια μία σταγόνα Λα. Ο δυνατός αέρας σφύριζε το Σι, σαν τρελός γεροπλανόδιος μουσικός. Ο φασαριόζικος Μεσημεράκης, καβάλα σε ένα κόκκινο ποδήλατο τραγουδούσε το ντο-ρε-μι χτυπώντας το ντριν του.

Ο Μεσημεράκης μπήκε στο Χειμονόσπιτο, έβαλε λουλούδια στο βάζο και ετοίμασε το τραπέζι των εκατό θυγατέρων του Ήλιου. Ξαφνικά, ένας ιπτάμενος ηλεκτρονικός υπολογιστής προσγειώθηκε στο λαχανόκηπό του. Ήταν ο Ήτα-Ύψιλον, μία μηχανή που μετατρέπει τα πάντα σε χρυσό ή πλατίνα, κυρίαρχος του πλανήτη όλου και φιλοχρήματος μέχρι μανίας. Θα θελήσει να μετατρέψει το Χειμονόσπιτο σε ένα κερδοφόρο σταθμό, να αποθηκεύσει στη μνήμη του τις ηλιαχτίδες, να αγοράσει τον Ήλιο…

 

Στο Χειμονόσπιτο όμως κατοικεί η Ξενοιασιά και η Ευτυχία. Η Αγάπη, το Θάρρος και η Καλοσύνη. Η ίδια η Ζωή. Είναι το σπίτι που στεγάζει την ησυχία, τα βιβλία και τη καλή μουσική. Και κανείς -μα κανείς- όση δύναμη και να χει στον υπόλοιπο κόσμο, δεν θα μπορέσει να το κάνει δικό του.

 

Ένα ποιητικό παραμύθι με χαρούμενα τραγούδια, αντικείμενα που μιλάνε και νότες που περιπλανώνται και φτιάχνουν μουσικές που σε ηρεμούν. Μια ιστορία για τις αξίες της ζωής. Για τη τόλμη, την αγάπη, την ευγνωμοσύνη και τη γαλήνη. Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι εκπληκτική. Υπέροχες εικόνες που ζωντανεύουν περίτεχνα το κάθε τι…

 

«Το φεγγάρι τη γη θ’ αγκαλιάσει

Σκουλαρίκια Φα-Σολ θα κρεμάσει

Στην ουρά μου γιορτή στον αέρα

Η αγάπη και μια καλησπέρα.»

 

Το βιβλίο συνοδεύεται από cd με τα τραγούδια της ιστορίας. Η αφήγηση είναι της Λίλας Μουτσοπούλου και η μουσική του Νίκου Ξανθούλη.

Από τις εκδόσεις Καλέντη, για παιδιά από 6 χρονών.

 

Σχολιάστε εδώ!