Εκδηλώσεις

Ένας συναρπαστικός Δεινόσαυρος!

By  | 

Γράφει η Δώρα Ανδρεαδάκη

 

Τζου ο δεινόσαυρος ανζού (και ένας κεφάλας)

Συγγραφέας: Πάνος Τσερόλας

Εικονογράφηση: Λέλα Στρούτση

Κέδρος, 2015

Σελ. 152

 

Οι απολιθωμένοι σκελετοί δεινοσαύρων γίνονται καθημερνά σημαντικό θέαμα στα μουσεία όλου του κόσμου προκαλώντας τον θαυμασμό μικρών και μεγάλων. Πληροφορίες που αφορούν τα είδη των δεινοσαύρων, την συμπεριφορά τους, τα χαρακτηριστικά τους και την περίοδο κατά την οποία έζησαν και κυριάρχησαν πάνω στη γη, εξιτάρουν ιδιαίτερα την περιέργεια των παιδιών. Τι είναι τελικά αυτό που τους προκαλεί τόσο δέος; Το πελώριο μέγεθος, η ασύλληπτη δύναμη και οι εκκωφαντικοί τους βρυχηθμοί είναι χαρακτηριστικά που εντυπωσιάζουν στο έπακρο τα παιδιά και ειδικότερα τα αγόρια.

Για να δούμε όμως τι γίνεται με το βιβλίο αυτό. Ο Πάνος Τσερόλας, ως γεωλόγος στην κύρια ιδιότητά του και λάτρης -όπως δείχνει- του προϊστορικού μας κόσμου, φαίνεται να εντυπωσιάζεται και ο ίδιος από τα τρομακτικά αυτά ερπετά. Μετά τον “προϊστορικό ζωγράφο (και ένα τερατάκι)” που κυκλοφόρησε το 2014, επίσης από τις εκδόσεις Κέδρος, έρχεται να μας συστήσει τον Τζου…

Ο Τζου είναι ένας μοναχικός, νεαρός και λαίμαργος δεινόσαυρος ανζού, ο οποίος εκδικείται με μίσος κάθε τυραννόσαυρο, τρώγοντας και καταστρέφοντας τα λαχταριστά αυγά τους. Μόνος, περιπλανιέται από δω και από κει ψάχνοντας συνεχώς για καινούργιες, απροστάτευτες φωλιές. Όταν ο κεφάλας, ένας παχυκεφαλόσαυρος θα πέσει κατά λάθος επάνω του, ο Τζου, θα θυμώσει πολύ και θα προσπαθήσει να τον διώξει. Προς μεγάλη του έκπληξη όμως, ο κεφάλας… θα συνεχίσει να τον ακολουθεί. Και κάπως έτσι, αρχίζει η κοινή τους πορεία προς την επιβίωση…

Μια ιστορία περιπέτειας, γεμάτη αγωνία, απειλητικές κραυγές, απρόσμενες επιθέσεις, άνισες μάχες αλλά και μια φιλία που αποδεικνύεται μάλλον όταν είναι πλέον αργά… Ένα ταξίδι στο παρελθόν, εκεί κάπου στα τέλη της Κρητιδικής Περιόδου, τότε που οι δεινόσαυροι κυριαρχούσαν στη γη και τίποτα δεν θύμιζε τον τωρινό μας κόσμο.

Στο τέλος του βιβλίου, μέσα από ένα προϊστορικό παράρτημα, ο συγγραφέας εμπλουτίζει το βιβλίο του με επιπλέον πληροφορίες για τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της γης εκείνης της περιόδου, αλλά και τα χαρακτηριστικά των δεινοσαύρων -πρωταγωνιστών- της ιστορίας.

Το βιβλίο με μαλακό εξώφυλλο το οποίο έχει εικονογραφήσει όμορφα η Λέλα Στρούτση, εντάσσεται στη σειρά “Η Ιωάννα στην εποχή των δεινοσαύρων” και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 9 ετών.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε εδώ!