Βιβλία

Έρωτας στη σκακιέρα!

By  | 

 

Γράφει η Δώρα Ανδρεαδάκη

 

Οι δραπέτες της σκακιέρας
Συγγραφέας: Ευγένιος Τριβιζάς
Εικονογράφηση: Ράνια Βαρβάκη
Καλέντης, 2009
Σελ. 112

 

“Οι δραπέτες της σκακιέρας” είναι ένα ακόμα εξαιρετικό βιβλίο του πολυαγαπημένου παραμυθά Ευγένιου Τριβιζά.
Μια τρυφερή ιστορία αγάπης μεταξύ της λευκής βασίλισσας και ενός μαύρου αξιωματικού, πιόνια και οι δυο σε μια κοινή σκακιέρα -σύμβολο του χώρου που μας περιβάλλει- .
Μπορεί η αγάπη να περιοριστεί ή και να απαγορευτεί; Να οριοθετηθεί μέσα σε ένα πλαίσιο, -στην περίπτωσή των δύο πιονιών μέσα σε 64 μικρά τετράγωνα-; Στην αληθινή ζωή συμβαίνει και είναι λυπηρό. Οι ήρωες όμως του βιβλίου αυτού δεν είναι διατεθειμένοι να υποταχθούν και αντιστέκονται! Θα κάνουν τα πάντα για να σώσουν την αγάπη τους, θα σπάσουν τα δεσμά που τους κρατάνε μέσα στη φυλακή τους (σκακιέρα), θα αψηφήσουν τους κανόνες και τα “πρέπει” και θα επαναστατήσουν!
Η λευκή βασίλισσα και ο αγαπημένος της αξιωματικός θα τολμήσουν λοιπόν να δραπετεύσουν! Και θα τα καταφέρουν! Το τρένο των πλήκτρων θα τους μεταφέρει σε ένα ανθόσπαρτο λιβάδι. Και λίγο αργότερα σε ένα φθινοπωριάτικο δάσος. Τα υπόλοιπα πιόνια της σκακιέρας όμως γίνονται έξαλλα με την απόφασή τους αυτή! Θυμώνουν πολύ και ζητάνε εκδίκηση! Ο λευκός βασιλιάς δεν μπορεί να το πιστέψει! Η βασίλισσά του… να φύγει με έναν ονειροπαρμένο αυλικό! Τι ντροπή! Θα γίνει ένα με τον αιώνιο εχθρό του, τον μαύρο βασιλιά, προκειμένου να τους βρουν και να τους φέρουν πίσω. Το βαλσαμωμένο γεράκι που έχει παρακολουθήσει τα πάντα ως τώρα θα ζωντανέψει για να ταξιδέψει και να τους εντοπίσει.
Δυο ξερά φύλλα θα υπενθυμίσουν στα δυο ερωτευμένα πιόνια ωστόσο, την σκληρή πραγματικότητα… Οι βασιλιάδες είναι τρανοί! Είναι παντοδύναμοι! Θα σας βρουν!
Τους συμβουλεύει λοιπόν να βρούνε τον γλάρο της αυγής, ο οποίος θα τους οδηγήσει στην εφτάχρωμη πύλη του ουράνιου τόξου… Εκεί λένε, δεν φτάνουν οι παλατιανοί…
Θα καταφέρουν άραγε να βρουν τον γλάρο της αυγής και να περάσουν την εφτάχρωμη πύλη του ουράνιου τόξου; Θα γλιτώσουν από το ζηλόφθονο γεράκι και από το μίσος των βασιλιάδων;
“Οι δραπέτες της σκακιέρας” είναι μια συναρπαστική και απολαυστική περιπέτεια σε μορφή κόμικ (graphic novel), με διαδοχικές εικόνες, σχεδιασμένες καταπληκτικά από την Ράνια Βαρβάκη που εντυπωσιάζουν και αποδίδουν στο μέγιστο την πλοκή του βιβλίου. Κάθε εικόνα, “πηγαίνει” την ιστορία ένα βήμα πιο πέρα…
Ένα ρομαντικό και ποιητικό “love story” για μικρά και μεγάλα παιδιά. Μια ευφάνταστη καλογραμμένη ιστορία με ανατροπές, χιούμορ, έμμετρα στιχάκια, σύγχρονα κοινωνικά μηνύματα και συμβολισμούς.
Ένα βιβλίο ενάντια σε φυλετικές και κοινωνικές διακρίσεις που μας υπενθυμίζει πόσο σημαντικό είναι να ακολουθούμε τα “θέλω” μας…!
Πολύ προσεγμένη έκδοση από της εκδόσεις Καλέντη. Το βιβλίο κυκλοφορεί και σε συλλεκτική έκδοση με cd.

 

Σχολιάστε εδώ!