Βιβλία

Για τα πλούτη, που δεν είναι το παν!

By  | 

Γράφει η Δώρα Ανδρεαδάκη

 

Είχε απ’ όλα και είχε πολλά!

Συγγραφέας: Μαρία Παπαγιάννη

Εικονογράφηση: Έφη Λαδά

Πατάκης, 2015

Σελ. 32

 

«Ήταν ένας βασιλιάς που είχε απ’ όλα και είχε πολλά.

Όμορφος σαν ουρανός. Δυνατός σαν το βουνό.

Έκανε πολλά παιδιά.

Γελούσε, τραγουδούσε, χόρευε και τον άκουγαν και στα γειτονικά βασίλεια.»

 

Μια μέρα ο βασιλιάς είδε στον ύπνο του έναν εφιάλτη. Τα έχασε λέει όλα. Τα ζώα, τα κτήματα και τα λεφτά. Τόσο πολύ τρόμαξε από τον εφιάλτη που έβαλε όλα του τα πράγματα σ’ ένα τεράστιο σακούλι για να τα έχει συνέχεια μαζί του. Για το όνειρο που είδε δε μίλησε ποτέ σε κανένα.

Και οι εφιάλτες δεν είχαν τελειωμό από εκείνη την ημέρα. Αρχικά είδε πως κάποιοι ήθελαν να τον κλέψουν. Ύστερα είδε πως όλοι τον κορόιδευαν και δεν τον αγαπούσαν. Αργότερα ονειρεύτηκε ένα στρατό μεγάλο να έρχεται από την ανατολή. Για όλα αυτά δεν μίλησε ποτέ σε κανένα.

 

Οι φόβοι τον κυρίευσαν. Οι διαταγές που έδινε στο λαό του ήταν πολύ βαριές και οι απαιτήσεις του παράλογες. Ώσπου στο βασίλειό του ήρθε η απόλυτη παρακμή. Όλα άλλαξαν. Όλα μαράζωσαν. Οι χοροί και τα τραγούδια σταμάτησαν και ο λαός πείνασε. Οι άνθρωποι κρύφτηκαν στα σπίτια τους, δεν μιλούσαν μεταξύ τους, δεν κοιτιόντουσαν πια στα μάτια…

 

 

Μα ευτυχώς εκεί, κλειδωμένοι στα σπίτια τους, τις νύχτες που κανείς δεν τους έβλεπε, ψιθύριζαν παραμύθια στα παιδιά τους για να μπορέσουν να ονειρευτούν: «Μια φορά κι έναν καιρό, υπήρχε μια χώρα φωτεινή όπου οι άνθρωποι δε φοβόντουσαν και κοιτιόντουσαν στα μάτια. Χορεύανε, τραγουδούσαν, λέγανε ιστορίες, μοιράζονταν σε ίσια κομμάτια το ψωμί».

 

Ένας βασιλιάς προσπαθεί να σώσει τον πλούτο του και προσπερνάει τις πιο όμορφες, τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής του. Οι φοβίες του έχουν ριζώσει βαθιά στο μυαλό του και δεν τον αφήνουν πια να σκεφτεί λογικά. Στα όνειρά του κυριαρχούν οι χειρότερες σκέψεις. Κρύβεται πίσω από τους φόβους του και δεν τους εκμυστηρεύεται ποτέ σε κανένα. Και έτσι οι φόβοι του θεριεύουν και γίνονται εμμονές που τον θλίβουν, τον τρομάζουν και τον απομονώνουν.  

 

Μια αλληγορική ιστορία για τον πραγματικό πλούτο της ζωής, που σίγουρα δεν είναι τα χρήματα, τα κτήματα και οι θησαυροί, αλλά οι απλές καθημερινές στιγμές που μας γεμίζουν χαρά, δύναμη και αισιοδοξία. Ένα ιδιαίτερο παραμύθι για τους φόβους, που όταν τους μοιραζόμαστε μικραίνουν, συρρικνώνονται και χάνουν τη δύναμή τους για να μπορέσει να αναδυθεί ξανά η αγαλλίαση, η χαρά και η ελπίδα!

 

Οι εικόνες του βιβλίου είναι εξαιρετικές. Γεμάτες ζωντάνια, αποκαλύπτουν στο μέγιστο τα συναισθήματα του βασιλιά και των υπηκόων του. Επιβλητικές, εντυπωσιακές, πάνε το κείμενο ακόμη πιο πέρα.

Από τις εκδόσεις Πατάκη.       

  

Σχολιάστε εδώ!