Βιβλία

Για την παρένθετη μητρότητα, ένα βιβλίο του Σπύρου

By  | 

Γράφει η Σωτηρία Παπαρσένη


Το τελευταίο δαχτυλίδι

Σπύρος Πετρουλάκης

Μίνωας, 2017

σελ. 493

 

 

«Το τελευταίο δαχτυλίδι» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Σπύρου Πετρουλάκη. Πρόκειται για ένα σύγχρονο μυθιστόρημα με κοινωνικές προεκτάσεις, προβληματισμούς, διλήμματα, αποφάσεις ζωής, έντονα συναισθήματα και ποικίλους χαρακτήρες. Διαφορετικό από τα προηγούμενά του, πιο «ώριμο» και σίγουρα πρωτοποριακό όσον αφορά τη θεματολογία.
Η Αθανασία, ένα νεαρό κορίτσι, αφήνει τη γενέτειρα της (Καστοριά) και κατεβαίνει για σπουδές στην Αθήνα. Φοιτήτρια Νοσηλευτικής που ονειρεύεται τη σκηνή θεάτρου, κοστούμια, φώτα και λάμψη. Από την αρχή φαίνεται πόσο εύκολα θα παρασυρθεί στη νέα ζωή μακριά από τα στεγανά της οικογένειας και της επαρχίας. Θαυμάστρια μεγάλη ενός νέου ηθοποιού, ακατάμαχητου στις γυναίκες, θα γίνει γρήγορα το «παιχνίδι» του με μοιραίες συνέπειες.
Η Τατιάνα κι ο Άγγελος είναι ένα ευτυχισμένο ζευγάρι, επιτυχημένο επαγγελματικά και πολύ ερωτευμένο. Ζουν τη ζωή που πολλοί θα ζήλευαν μα περιμένουν, έστω και με την ελάχιστη ελπίδα, ένα τηλεφώνημα. Κι αυτό θα συμβεί αλλάζοντας όμως όλη τους τη ζωή. Ακόμη και στη νέα πρόκληση θα βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης αν και όχι πάντα οι πιο σωστοί, οι πιο νόμιμοι και οι πιο ηθικοί. Κι επειδή η ζωή έχει την τάση να επιστρέφει συμπεριφορές, σε μια κρίσιμη στιγμή για την οικογένειά τους, η Τατιάνα θα ανακαλύψει πως εκτός από τα τρία αγαπημένα δαχτυλίδια που σχεδίασε ο Άγγελός της, το καλούπι έχει θέση για άλλα δύο. Η αίσθηση εξαπάτησης, ο θυμός, ο πόνος κι η αγωνία τότε θα χουν τον πρώτο λόγο. Ίσως τελικά η αλήθεια που όλοι γνώριζαν…. να ήταν μόνο η μισή. Ίσως κι όχι…….
Καλογραμμένο βιβλίο με συνεχείς αναδρομές που κρατούν σε αγωνία και εγρήγορση τον αναγνώστη. Οι χαρακτήρες γοητευτικοί μέσα στις αδυναμίες τους. Το θέμα πρωτότυπο, υψίστης σημασίας για τους μετέχοντες (παρένθετη μητρότητα), τους οικείους και τον περίγυρο. Θέμα ταμπού ακόμη και σήμερα. Το ηθικό, το νόμιμο και τα αντίθετά τους κονταροχτυπιούνται προσπαθώντας να υπερισχύσει το πιο δυνατό, το κοινώς αποδεκτό. Η εικονοπλαστική ικανότητα του συγγραφέα διάχυτη στο βιβλίο του αυτό όπως και στα προηγούμενα. Και το συναίσθημα πλούσιο και ποικίλο. Και σαν μυθιστόρημα επιτυχίας χαρακτηρίζεται από ανατροπές μέχρι την τελευταία του σελίδα.

Ένα βιβλίο για την αγάπη και την προδοσία, το θυμό και τη συγχώρεση, το δίκαιο και το άδικο, το νόμιμο και το ηθικό, την οικογένεια και το χωρισμό, τη γονεϊκή αγάπη μα και την τιμωρία και την απόρριψη, την ελπίδα, την αισιοδοξία. Και φυσικά το σωστό και δίκαιο που θριαμβεύουν πάντα στο τέλος.

Αξίζει να διαβαστεί!

Σχολιάστε εδώ!