Αργυρώ Μουντάκη

Γιασμίν-μια ζωή από την αρχή!

By  | 

Γράφει η Αργυρώ Μουντάκη

 

Γιασμίν-μια ζωή από την αρχή

Κείμενο: Μερκούριος Αυτζής     

Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια

Ψυχογιός, 48 σελ.

 

Γιασμίν σημαίνει Γιασεμί, κι η Γιασμίν είναι όντως ένα μικρό τρυφερό λουλούδι, που όμως το έχει σημαδέψει ο πόλεμος.

Η ιστορία ξεκινάει με το μικρό κορίτσι να περπατάει μόνο του μέσα στη βροχή, τα μαλλιά, τα ρούχα του βρεγμένα, κι όμως αυτό να μη νοιάζεται. Όταν βέβαια έχεις ζήσει τον πνιγμό των δικών σου πλάι σου σε αυτήν την τρυφερή ηλικία, όταν έχεις μείνει παιδάκι μόνο στον κόσμο, δεν μπορεί να φοβάσαι τη βροχή. Κι έτσι έρχεται στην αφήγηση η αναδρομή, το πισωγύρισμα στον χρόνο στο σπίτι της Γιασμίν, στην αρχή του πολέμου, στους βομβαρδισμούς, στον κίνδυνο, στον μονόδρομο: τη φυγή από την πατρίδα. Η μεγάλη αυτή αναδρομή εξηγεί πως η Γιασμίν έμεινε μόνη της τελικά, στην φροντίδα των ομοεθνών της και αργότερα στη φροντίδα των φιλεύσπλαχνων ανθρώπων της χώρας υποδοχής.

Κι η αναδρομή κλείνει, η Γιασμίν περπατάει στη βροχή κι ένα σκυλάκι την αγκαλιάζει με αγάπη, μια οικογένεια την περιθάλπει με φροντίδα, μια οικογένεια καινούρια.

Πολύ τρυφερό και συγκινητικό κείμενο, με την αλήθεια όχι κεκαλυμμένη, αλήθεια που ονοματίζεται, αλήθεια που αν και ποιητικά δοσμένη εμπεριέχει όλη τη σκληρότητα του πολέμου και της απώλειας. Το τέλος παραμυθένιο, για να γαληνεύει την παιδική ψυχή, μακάρι έτσι να είναι το τέλος όλων αυτών των περιπτώσεων των ασυνόδευτων παιδιών.

Οι εικόνες όμορφες, γλυκές αλλά και μουντές όπου χρειάζεται, ταιριαστές με το κείμενο.

Ένα βιβλίο για τον πόλεμο, την απώλεια, την προσφυγιά, ένα βιβλίο που αγγίζει την ψυχή βαθιά και ταρακουνάει την σκέψη και την καρδιά.

9786180117851

Πρώτη Δημοσίευση

Σχολιάστε εδώ!