Βιβλία

“Γυναίκες της μικρής Πατρίδας” του Θοδωρή Παπαθεοδώρου

By  | 


Γράφει η Σωτηρία Παπαρσένη

Γυναίκες της μικρής Πατρίδας

Παπαθεοδώρου Θοδωρής

Ψυχογιός, 2018

Σελ. 624  

 

Αγώνας για την ελευθερία της κατακερματισμένης μας πατρίδας. Η Ελλάδα μας μοιρασμένη σε τρία κομμάτια. Το κυρίως τμήμα, το μικρό Ελληνικό βασίλειο κι ο Βορράς κι ο Νότος να πολεμούν να ενωθούν με τη «μάνα» που κάποιοι επέλεξαν να αποστρέψει την κεφαλή της και ν’ αφήσει τα «παιδιά» της ν’ αγωνιστούν μονάχα. Επικεφαλής – υποχείρια, υποτελείς των Μεγάλων Δυνάμεων κι ο απλός λαός που κραυγάζει βοήθεια και παλεύει ν’ αποτινάξει το ζυγό του δυνάστη που «κλέβει» εδάφη και μαζί το παρελθόν, την ιστορία, την ανεξαρτησία και συνάμα την αξιοπρέπειά του.

Ανατολική Ρωμυλία εν έτει 1883 : Η Φωτεινή, κόρη του ιατρού Στέργιου Βαρσάμη, ζει στην Φιλιππούπολη κι απολαμβάνει τη φροντίδα του πατέρα, ο οποίος τυγχάνει σεβασμού όχι μόνο λόγω επαγγέλματος αλλά και της ιδιοσυγκρασίας του να συντρέχει σε κάθε πλάσμα που τον χρειάζεται. Βίαια όμως οι συνθήκες θ’ αλλάξουν και θ’ αναγκαστούν ν’ αποχωριστούν τον τόπο τους, όταν οι Βούλγαροι μην μπορώντας να μετατρέψουν τον λαό σε εξαρχικό, θ’ αποφασίσουν με φωτιά και αποκεφαλισμούς πως η Ανατολική Ρωμυλία ανήκει στη Βουλγαρία. Ο δρόμος των «δραπετών» απ΄ την «κόλαση» μακρύς και δύσκολος, με απρόσμενα άσχημες συνέπειες, όπως είναι πάντα ο δρόμος της ελευθερίας. Θα φτιάξουν μια νέα ζωή, λοιπόν, στη Θεσσαλονίκη, την πόλη όλων των θρησκειών, των αντιφάσεων, των εργατών αλλά και των πλούσιων κι ονομαστών οικογενειών.

Αθήνα την ίδια περίοδο : Η Αρετή είναι ένα απ΄ τα πολλά παιδιά του Βρεφοκομείου, ένα έκθετο βρέφος που η μάνα εγκατέλειψε στη βρεφοδόχο θέλοντας να του εξασφαλίσει την επιβίωση. Από βαφτισιμιά της Ελισάβετ Δραγούμη γίνεται, ως εκ θαύματος, η υιοθετημένη μοναχοκόρη της Καλλιόπης Λάσκαρη, εγγονή του Βασιλείου Λάσκαρη. Η ζωή της προδιαγράφεται ρόδινη. Ζει με όλες τις ανέσεις, συναναστρέφεται την κοσμική Αθήνα μέχρι και την ίδια τη βασιλική οικογένεια και προετοιμάζεται, όπως κάθε πλουσιοκόριτσο της εποχής για τον κατάλληλο γάμο που θα προσδώσει έξτρα κέρδος στην τσέπη της οικογένειας αλλά και την απαραίτητη αίγλη του ονόματος ή αξιώματος που θα τον συνοδεύει. Η Αρετή όμως έχει άλλα όνειρα για τη ζωή. Μαγεμένη κυριολεκτικά από τους πύρινους λόγους του εξαδέρφου της, Ίωνα Δραγούμη, απαιτεί και πετυχαίνει το δικαίωμα να μορφωθεί με τελικό της σχέδιο-όραμα να διδάξει και να ενθαρρύνει, να πολεμήσει σχεδόν απ΄ το δικό της «μετερίζι» για μια ελεύθερη Ελλάδα.

Την ίδια περίοδο στην Κρήτη οργανώνεται άλλη μια προσπάθεια των Κρητών προκειμένου ν’ αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους με απώτερο στόχο την ένωση με την μητέρα Ελλάδα. Συνεχείς απόπειρες που αποβαίνουν άκαρπες και μετρώνται με αίμα πάνω στα γιαταγάνια των Τούρκων. Η οικογένεια Παπαδάκη είναι μία απ’ αυτές που θα απασχολήσουν με το δράμα τους την πλοκή του βιβλίου. Κι όσο δεν αποδίδει η επανάσταση τόσο φουντώνει το πάθος και γίνεται η ελπίδα μεγαλύτερη για το όνειρο.

Ένας ατέλειωτος αγώνας για την ελευθερία εδαφών και σκέψης. Αγώνας για την ελευθερία να πατάς τα χώματα των προγόνων, να ζεις σύμφωνα με τις παραδόσεις του τόπου σου, να διδάσκεσαι την Ιστορία της πολύπαθης πατρίδας, να προσεύχεσαι χωρίς φόβο στο Θεό που πιστεύεις. Τούρκοι στην Κρήτη, Βούλγαροι στην Ανατολική Ρωμυλία κι οι Μεγάλες Δυνάμεις πάνω απ το κεφάλι του Ελληνικού λαού που αντιδρά με κάθε τρόπο. Κι ο πόλεμος δεν ξεκινά με τα όπλα. Χτίζεται αργά στο μυαλό και τη συνείδηση με την αρωγή της Πατριαρχικής Εκκλησίας και των ανθρώπων των γραμμάτων. Κι οι γυναίκες, πραγματικές ηρωίδες, μεγαλώνουν παιδιά με εθνική συνείδηση, «φυτεύουν» το σπόρο της λευτεριάς. Περιθάλπουν τραυματίες, μεταφέρουν μηνύματα και χαρίζουν την ίδια τους τη ζωή στην Πατρίδα. Αποδεικνύουν περίτρανα πως Έλληνας δεν είναι αυτός που ζει στην Ελλάδα αλλά αυτός που πονά για την κατάντια της, που διεκδικεί την αυτοτέλεια, την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια που τόσο βάρβαρα στερήθηκε. Σ’ αυτές τις γυναίκες αποτίει φόρο τιμής ο συγγραφέας Θοδωρής Παπαθεοδώρου και συγκλονίζει με μαρτυρίες, ιστορικά γεγονότα μπλεγμένα αριστοτεχνικά με μυθοπλασία κι έναν λόγο πότε σιγανό και πότε πύρινο, πάντα όμως λυρικό. Η εικονοποιητική του γραφή κι η συγγραφική δεινότητα αποδεικνύονται γι’ άλλη μια φορά θαυμαστές!

Οι Γυναίκες της μικρής Πατρίδας αποτελούν την αρχή του Μακεδονικού Αγώνα, ενός απ΄ τα πιο σημαντικά κομμάτια της Ιστορίας που μας απασχολεί μέχρι σήμερα. Επίκαιρο το θέμα, καμπανάκι αφύπνισης για όσους ξέχασαν, θησαυρός γνώσης για τις νεότερες γενιές. Ένα βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει απ΄ τη βιβλιοθήκη σας.

 

Τιμήστε μας με ένα like στη σελίδα μας στο facebook parents24.gr – 24 ώρες γονείς

 

 

 

Σχολιάστε εδώ!