Βιβλία

 Η αξία της αυτογνωσίας

By  | 

Γράφει η Μένη Πουρνή

 

«Να είσαι ο εαυτός σου»

Κειμενο: Στήβεν Μιούζ

Εκονογράφηση: Δήμητρα Ψυχογυιού

Εκδόσεις Εν πλω, 2016

Σελ. 36

 

Ένα σύντομο και περιεκτικό παραμύθι σχετικά με την αξία της αυτογνωσίας και της αποδοχής του εαυτού μας, μας δίνει ο Αμερικανός συγγραφέας, θεολόγος και ψυχολόγος Στήβεν Μιούζ σε εικονογράφηση της Δήμητρας Ψυχογυιού.

Ο Αμίμ είναι ένας μικρός πρόσφυγας που φτάνει σε μία ξένη χώρα μαζί με την οικογένειά του και στην οποία θα πρέπει να ζήσει στο εξής. Αποφασισμένος να προσαρμοστεί όσο καλύτερα μπορεί και να κάνει νέους φίλους αποφασίζει να κάνει κάποιες μικρές παραχωρήσεις στους άλλους. Όταν την πρώτη μέρα ο συμμαθητής του, ο Λέο ο Γενναίος, του λέει πως έχει αστεία μύτη και πως κανείς δεν θα τον συμπαθήσει εξαιτίας της, αποφασίζει όταν γυρίζει στο σπίτι να την σβήσει προκειμένου να έχει φίλο του το Λεό το Γενναίο! Το πρωί οι γονείς του τον ρωτούν πού πήγε η μύτη του αλλά από αγάπη δεν τον μαλώνουν. Την επόμενη μέρα στο σχολείο, η συμμαθήτρια του, η Μένια η Μελένια, του λέει πως τα αυτιά του φαίνονται περίεργα τώρα που δεν έχει μύτη και κανείς δεν θα τον θέλει για φίλο του. Ο Αμίμ γυρίζοντας στο σπίτι αποφασίζει να σβήσει τα αυτιά του προκειμένου να έχει φίλη την Μένια την Μελένια. Οι γονείς του το επόμενο πρωί τον ρωτούν και πάλι πού είναι τα αυτιά του αλλά δεν τον μαλώνουν γιατί τον αγαπούν και δεν θέλουν να τον στενοχωρήσουν. Η ιστορία συνεχίζεται ώσπου ο Αμίμ κοντεύει να γίνει αόρατος. Τότε αποφασίζει να βάλει ένα τέλος και να ζητήσει από τους συμμαθητές του να τον αποδεχτούν γι’ αυτό που είναι.

Ο συγγραφέας με την ιστορία του στέλνει ένα δυνατό μήνυμα ενάντια στο ρατσισμό και τον σχολικό εκφοβισμό και υπέρ της ανοχής και του διαφορετικού. Σημασία έχει να αγαπούμε τον εαυτό μας γι’ αυτό που είναι, με τα πλεονεκτήματα και τα ελαττώματά του και να μην τον ακρωτηριάζουμε για να γίνουμε αρεστοί στους άλλους διακινδυνεύοντας να χάσουμε την ταυτότητά μας. Η ζωηρόχρωμη εικονογράφηση που συνοδεύει το κείμενο ενισχύει αρμονικά την ιστορία και τα μηνύματά της.

Σχολιάστε εδώ!