Βιβλία

“Η γραμμή”, ένα παραμύθι για τη φιλία και την αποδοχή.

By  | 

Γράφει η Δώρα Ανδρεαδάκη

 

 

Η γραμμή

Συγγραφείς: Βασίλης Κουτσιαρής, Γιάννης Διακομανώλης

Εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου

Μίνωας, 2018

Σελ. 28

 

 

Το βιβλίο «η γραμμή» των Βασίλη Κουτσιαρή και Γιάννη Διακομανώλη είναι ένα τρυφερό παραμύθι για τη φιλία, τις σχέσεις μεταξύ των παιδιών και την αποδοχή.

 

Ο Αλέξανδρος μοιράζεται το θρανίο του με τον Θοδωρή, τον καινούριο μαθητή του σχολείου του. Η αλήθεια είναι όμως πως αυτό, δεν του αρέσει και πολύ. Θεωρεί τον Θοδωρή ακατάστατο και ενοχλητικό. Θέλοντας λοιπόν να οριοθετήσει τον χώρο του, τραβάει μία μαύρη, χοντρή γραμμή στο θρανίο του και το μοιράζει στα δύο…

Ο Θοδωρής από την άλλη, προσπαθεί συνεχώς να κερδίσει τη φιλία του Αλέξανδρου προσκαλώντας τον στο σπίτι του και λέγοντάς του αστεία. Τίποτα όμως από αυτά δεν ευαισθητοποιεί ιδιαίτερα τον Αλέξανδρο, ο οποίος φαίνεται να παραμένει απαθής.

Η απουσία όμως του Θοδωρή από το σχολείο τις επόμενες ημέρες θα κάνει τον Αλέξανδρο να δει τα πράγματα διαφορετικά. Ένα αναπάντεχο γεγονός την ώρα που θα παίζει μπάλα με τους φίλους του σε ένα από τα διαλείμματα και μία τσαλακωμένη ζωγραφιά στο κάτω μέρος του θρανίου του, είναι αρκετά για να του αλλάξουν τον τρόπο που σκέφτεται…

 

Οι σχέσεις μεταξύ των παιδιών δεν είναι πάντα εύκολες και δεδομένες. Φιλίες που στην αρχή φαίνονται αταίριαστες, γεφυρώνονται στην πορεία μέσα από πράξεις γενναιοδωρίας και αγάπης. Και είναι τόσο αξιοθαύμαστο για ένα μικρό παιδί να αντιλαμβάνεται και να παραδέχεται τα λάθη του, να μετανιώνει για την όποια άσχημη συμπεριφορά του και να αποφασίζει να επανορθώσει. Πολλές φορές άλλωστε, οι σχέσεις μεταξύ των παιδιών χρειάζεται να δοκιμαστούν αρχικά, για να μετουσιωθούν αργότερα… στις πιο δυνατές φιλίες!

 

Μία πολύ όμορφη ιστορία που βοηθάει τα παιδιά να αποκτήσουν ενσυναίσθηση και τα βάζει σε σκέψεις, έτσι ώστε να μπορέσουν να συμπεριφερθούν με περισσότερη ευαισθησία σε περιπτώσεις σαν κι αυτή.  

Η Αιμιλία Κονταίου μας χαρίζει για ακόμα μία φορά μία πολύ έξυπνη και εντυπωσιακή εικονογράφηση συνδυάζοντας ασπρόμαυρες και έγχρωμες ζωγραφιές. Οι τελευταίες εικόνες του βιβλίου με τα όμορφα, φωτεινά τοπία αποκαλύπτουν την ανεμελιά και την ικανοποίηση των δύο παιδιών.

Από τις εκδόσεις Μίνωας για παιδιά ηλικίας από 4 ετών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε εδώ!