Αργυρώ Μουντάκη

Οι τρεις σωματοφύλακες, Μίνωας, 2014

By  | 


Γράφει η Αργυρώ Μουντάκη

Αλέξανδρος Δουμάς

Διασκευή: Δημήτρης Καραδήμας

Μίνωας, 2014

«Οι τρεις σωματοφύλακες» του Αλέξανδρου Δουμά εκδόθηκε σε πρώτη έκδοση το 1844 στη Γαλλία ενώ στην Ελλάδα εμφανίστηκε το βιβλίο σε μετάφραση πρώτη φορά 40 χρόνια μετά, το 1884. Σίγουρα μια τεράστια χρονοκαθυστέρηση, η οποία εύκολα μπορεί να ερμηνευτεί αν λάβουμε υπόψη μας τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες της εποχής στην Ελλάδα, που προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια της μετά από αιώνες σκλαβιάς στο τούρκικο ζυγό. Το βιβλίο είχε μεγάλη απήχηση στην Ελλάδα, αλλά αυτό είναι κάτι που ήδη είχε διαπιστωθεί, αφού το βιβλίο διαβαζόταν ήδη στα γαλλικά από τους γαλλομαθείς έλληνες λόγιους και μορφωμένους της εποχής.

Το βιβλίο «Οι τρεις σωματοφύλακες» του Δουμά εμφανίστηκε πρώτη φορά σε συνέχειες στο γαλλικό περιοδικό Le Siècle το 1844. Ο Δουμάς είχε κατηγορηθεί πολλάκις για λογοκλοπή, κάτι  που αμφισβητείται, και που μάλλον ο ερευνητής καταλήγει ότι ο συγγραφέας έπαιρνε τις ιδέες των έργων του από άλλους αλλά τις ανέπτυσσε με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Για το συγκεκριμένο έργο ο ίδιος ο συγγραφέας είχε δηλώσει ότι την ιδέα την πήρε από χειρόγραφα, που διάβασε στην εθνική βιβλιοθήκη της Γαλλίας (Bibliothèque Nationale). Στην πορεία όμως οι ερευνητές απέδειξαν ότι είχε δανειστεί το βιβλίο «Τα Απομνημονεύματα του κυρίου Ντ’ Αρτανιάν, υπολοχαγού των σωματοφυλάκων του βασιλιά», του  Gatien de Courtilz de Sandras, εκδοθέν το 1770, και είχε βασίσει σε αυτό το έργο του. Το βιβλίο αυτό το είχε δανειστεί ο Δουμάς από τη βιβλιοθήκη της Μασσαλίας και δεν το επέστρεψε ποτέ. Ακόμη και σήμερα υπάρχουν τα τεκμήρια γι’ αυτό. Οι έρευνες έδειξαν ότι το βιβλίο αυτό το έγραψε μαζί με τον Auguste Maquet, οποίος έδινε τη γραμμή του έργου κι ο Δουμάς εμπλούτιζε με τον δικό του μοναδικό τρόπο τους χαρακτήρες.

Πρόκειται για ένα ιπποτικό μυθιστόρημα στο μεταίχμιο του ρομαντισμού και του ρεαλισμού, γεμάτο περιπέτεια, ίντριγκα και μία συναρπαστική πλοκή, που όπως όλα τα έργα του Δουμά, μυθιστορήματα αλλά και θεατρικά, κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Ενώ καθρεπτίζει μια εποχή και μία συγκεκριμένη κοινωνική τάξη, που ελάχιστα κοινά μπορούμε να βρούμε με τη σύγχρονη εποχή, όμως οι συμπεριφορές, τα ήθη και οι ενέργειες μπορούν πολύ να μας προβληματίσουν σε σχέση με το σήμερα και με το ιστορικό παρελθόν της Γαλλίας του 19ου αιώνα.

16630

Σίγουρα ένα εξαιρετικό βιβλίο, καταξιωμένου συγγραφέα, που θεωρείται από τους θεμέλιους λίθους της λογοτεχνίας του 19ου αιώνα, και που μπορεί να απασχολήσει σε πολλά επίπεδα όχι μόνο τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες. Η διασκευή του Δημήτρη Καραδήμα στην έκδοση του Μίνωα πολύ κατάλληλη για παιδιά, τη συστήνω ανεπιφύλακτα.

Πηγή

Σχολιάστε εδώ!