Βιβλία

Είναι το trafficking σύγχρονο φαινόμενο;

By  | 


Γράφει η Σωτηρία Παπαρσένη

 

Φιλί στα μάτια

Πασχαλία Τραυλού

Διόπτρα, 2017

σελ. 585
Σύγχρονο λογοτέχνημα θα χαρακτήριζα το νέο βιβλίο της Πασχαλίας Τραυλού. Η ξεχωριστή και γνώριμα αγαπημένη γραφή της συγγραφέα προβληματίζει και θίγει ένα σημαντικότατο κοινωνικό πρόβλημα, της βίας και εκμετάλλευσης ανθρώπινου σώματος και ψυχής μέσα από μια μυθοπλασία γοητευτική και ενδιαφέρουσα για κάθε αναγνώστη, ασχέτως φύλου, ηλικίας ή ενδιαφερόντων.
Η ιστορία ξεκινά μετά το 1922, στην Άνδρο, στο πλούσιο σπίτι των Βασταρδήδων. Η Μαριγώ είναι η πρώτη γυναίκα που γνωρίζουμε, μια πολίτισσα πρόσφυγας, οικονόμος του σπιτιού, μια γυναίκα που κρατά τη θέση της και το στόμα της κλειστό. Μια γυναίκα που γνωρίζει τα μυστικά που κρύβουν οι διπλοκλειδωμένες πόρτες των αφεντάδων. Θα ζήσει κοντά τους, θα προσπαθήσει μέχρι το τέλος της ζωής της να διορθώσει κάθε κακό που έχει συμβεί στο παρελθόν μα το σημαντικότερο μυστικό θα μείνει σφραγισμένο στη ψυχή της. Δειλία ή προσπάθεια να μην πληγώσει τους ανθρώπους που αγαπά….. ο αναγνώστης θα είναι ο τελικός κριτής.
Ο Οδυσσέας Βασταρδής, ένας εκ των πρωταγωνιστών, ερωτεύεται, όντας έφηβος, την Ερατώ, ψυχοκόρη στο σπίτι των γονιών του. Ο αδίστακτος πατέρας θα ενθαρρύνει αυτό το πάθος μα θα σταθεί κάθετα αντίθετος στο γάμο ή την απόκτηση ενός παιδιού απ’ το ζευγάρι. Η μητέρα κι η οικονόμος θα φροντίσουν κι εκείνες για το ίδιο αποτέλεσμα κι ο στόχος, αρχικά, θα επιτευχθεί. Υπάρχουν όμως έρωτες που δεν έχουν τέλος. Υπάρχουν αγάπες που δεν γνωρίζουν εμπόδια. Και μόνο μια μεγάλη εξαπάτηση μπορεί να σπάσει κάθε δεσμό, με όποιο κόστος φυσικά. Μια ολόκληρη «σπείρα» θα δημιουργηθεί από ανθρώπους που επιζητούν την εξουσία, τη δύναμη, το χρήμα και δεν διστάζουν να τα βάλουν με το Θεό τον ίδιο. Ένας αγώνας διαρκής και μια αγάπη καταδικασμένη.
Trafficking το λέμε σήμερα. Δουλεία, σωματική βία, εξαθλιωμένες ζωές, ταλαιπωρημένες ψυχές λεγόταν πάντα. Ένα κύκλωμα βρωμιάς με στόχο το εύκολο χρήμα, αδίστακτοι δολοφόνοι, αμετανόητα τέρατα που δεν δειλιάζουν να πατήσουν πάνω στα πτώματα αθώων θυμάτων, να εξαπατήσουν ακόμη και τη δικαιοσύνη και ν’ αφήσουν σημάδια σε ψυχή και σώμα όσων τολμήσουν να βρεθούν στο δρόμο τους.

 

Η Πασχαλία Τραυλού με το βιβλίο της «Φιλί στα μάτια» μάς αφηγείται όσα, ίσως δεν γνωρίζαμε, «απαιτεί» να αντέξουμε την αλήθεια και να πάρουμε θέση, πια ενεργή. Μια ιστορία- μαρτυρία των θυμάτων και ανθρώπων που «βιάστηκαν» ψυχικά και σωματικά (δεν ξέρω αν υπάρχει διαφορά άλλωστε στα τραύματα που μένουν). Πρωταγωνιστές αλλά και δευτεραγωνιστές μοιράζονται τα «φώτα» και δίνουν το δικό τους σημαντικό στίγμα στην ολοκλήρωση του μύθου.
Ένα πλούσιο σε πλοκή μυθιστόρημα που ήρθε να ανταμείψει την αναμονή των αναγνωστών για νέο βιβλίο της συγγραφέα. Σύγχρονο μα με τη γνώριμη χροιά της, τρυφερό και δυναμικό ταυτόχρονα, πηγή συναισθημάτων και μια ακατανίκητη ανάγκη υπεράσπισης των αδικημένων. Μια ανοιχτή αγκαλιά για όσους πόνεσαν κι όσους ακόμη είναι παγιδευμένοι στον ιστό της εκμετάλλευσης. Αξίζει σίγουρα να διαβαστεί!

Σχολιάστε εδώ!