Πέγκυ Φούρκα

Λιάνα Δενεζάκη: “Η αλληλεπίδραση με τα παιδιά είναι κάτι το μαγικό”

By  | 


Συνέντευξη στην Πέγκυ Φούρκα

Με την αγαπημένη συγγραφέα και εικονογράφο Λιάνα Δενεζάκη ξεκινάμε στο parents24.gr μια σειρά συνεντεύξεων, αφιερωμένες σε καταξιωμένους εικονογράφους της παιδικής μας λογοτεχνίας. Η εικονογράφηση ενός παιδικού βιβλίου είναι τόσο σημαντική όσο και το κείμενό του. Μέσα από την εικονογράφηση το παιδί βλέπει αποτυπωμένους τους ήρωές του βιβλίου και τα σκηνικά, στα οποία το παραμύθι λαμβάνει χώρα. Η Λιάνα Δενεζάκη με τον διττό της ρόλο, της εικονογράφου αλλά και της συγγραφέα μας δίνει την δική της πολύχρωμη εικόνα για την παιδική λογοτεχνία. 

 

Λιάνα Δενεζάκη: Συγγραφέας & Εικονογράφος – Εικονογράφος & Συγγραφέας

 

 

Κυρία Δενεζάκη πείτε μας… πόσο σημαντικό είναι να αγαπήσει ένας εικονογράφος ένα κείμενο πριν το «ζωντανέψει» μέσα απ’ τη δική του ματιά;

Καμιά φορά μπορεί να με ακούσει κανείς να διαβάζω δυνατά το κείμενο λίγο πριν ξεκινήσω την εικονογράφησή του. Δανείζομαι τις φωνές που φαντάζομαι πως θα έχουν οι ήρωες της ιστορίας, σε μια προσπάθεια να τους γνωρίσω καλύτερα. Άλλοτε, πάλι, η ιστορία δημιουργεί μόνη της τις εικόνες!

– Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να εικονογραφείτε δικά σας κείμενα;

Πιστέψτε με, είναι δυσκολότερο απ’ ότι να εικονογραφείς το βιβλίο κάποιου άλλου συγγραφέα. Εικονογραφώντας δικά μου κείμενα έχω πάνω από το κεφάλι μου δύο ρόλους να συγκρούονται: του συγγραφέα και του εικονογράφου. Κι ο πρώτος μπορεί να φανταζόταν πολύ διαφορετικά την εικονογράφηση απ’ ότι θα την αποδώσω τελικά.

– Πως θα σας φαινόταν εάν κάποιος άλλος Έλληνας εικονογράφος αναλάμβανε να ζωντανέψει ένα δικό σας παραμύθι;

Νομίζω πως θα είχα τεράστια αγωνία για το αποτέλεσμα, αλλά θα είχε οπωσδήποτε μεγάλο ενδιαφέρον.

– Η επιλογή ενός παιδικού βιβλίου γίνεται αρχικά από τους γονείς! Όταν γράφετε ή εικονογραφείτε ένα βιβλίο το έχετε αυτό στο μυαλό σας;

Όχι. Στο μυαλό μου έχω πρωτίστως αυτό που θέλω να επικοινωνήσω στα παιδιά αλλά και το παιδί που έχω μέσα μου.

–  Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τις Κάρτες δημιουργικής γραφής και τους… Μυθοπλάστες; Πώς ξεκίνησε αυτή η ιδέα;

Η αρχική ιδέα γι’ αυτές τις εκδόσεις προήλθε από τα εργαστήρια μυθοπλασίας και εικονογράφησης που συντόνιζα σε σχολεία. Μέσα από αυτά τα εργαστήρια, ο Μάνος Κρόκος κι εγώ αναγνωρίσαμε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο αλλά και μία ανάγκη. Την ανάγκη για εργαλεία που θα έκαναν την ανάπτυξη της δημιουργικής αφήγησης πιο εύκολη και πιο διασκεδαστική για τα παιδιά. Έτσι, βάλαμε όλα αυτά σε ένα κουτί, και οι Μυθοπλάστες (www.mythoplastes.gr) είχαν γεννηθεί. Όμως οφείλουμε κι ένα μεγάλο ευχαριστώ στη δρ Ζωή Κρόκου για την επιστημονική τεκμηρίωση του υλικού μας, όπως επίσης σε όλους, όσοι το αγκάλιασαν με τόση αγάπη.

– Το 2009 τιμηθήκατε με τον Έπαινο Προσχολικής και Πρώτης Σχολικής Ηλικίας του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου «Πηνελόπη Μαξίμου» για το βιβλίο Ένας Γενναίος Σκύλος, ενώ το 2010 με το Βραβείο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου Μέσης Σχολικής Ηλικίας «Φανής Αποστολίδου» για το βιβλίο Μαρδούκ!.. Ποιά είναι τα συναισθήματά σας για την επιβράβευση του έργου σας και γενικότερα για τα βραβεία…
Αναμφίβολα είναι κάτι που με χαροποίησε, όμως θα πω το τετριμμένο αλλά ειλικρινές: η αναγνώριση των παιδιών και ο ενθουσιασμός που εισπράττω στις επισκέψεις μου σε σχολεία και από τη συνεργασία μου μαζί τους δεν μπορούν να συγκριθούν ούτε με 1.000 βραβεία!

– Ένας δημιουργός έχει το προτέρημα να «ταξιδεύει» μέσα από την τέχνη του! Είναι τελικά «μοναχικό» επάγγελμα η εικονογράφηση και η συγγραφή ενός βιβλίου;

Η εικονογράφηση είναι σαφέστατα πιο μοναχική, όμως για τη συγγραφή δεν θα έλεγα το ίδιο. Μπορεί η διαδικασία και στις δύο περιπτώσεις να απαιτεί ησυχία και προσήλωση, όμως από τη στιγμή που εκδίδεται ένα έργο οι διαδρομές χωρίζουν και γίνονται διακριτές.

Ως εικονογράφος έχω δεχτεί ελάχιστες προτάσεις για επισκέψεις σε σχολεία ή παρουσιάσεις, όμως ως συγγραφέας πάμπολλες. Όσο λοιπόν ζωγράφιζα μόνο, θα μπορούσα να αποκαλέσω τη δουλειά μου μοναχική. Όταν ξεκίνησα να γράφω, τα πάντα άλλαξαν και απέκτησαν πιο εξωστρεφή διάσταση.

– Η μεγαλύτερη ανταμοιβή για έναν δημιουργό είναι η αποδοχή από το κοινό του; Πόση ενέργεια κι αγάπη δέχεστε μέσα από την επαφή σας με τους μικρούς σας αναγνώστες;

Απίστευτα μεγάλη! Η αλληλεπίδραση με τα παιδιά είναι κάτι το μαγικό για μένα, κι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο αγαπάω τόσο πολύ αυτό που κάνω.

– Τι θα συμβουλεύατε τους νέους ανθρώπους που θα ήθελαν να ασχοληθούν με το δημιουργικό κομμάτι των εκδόσεων βιβλίων;

Ό,τι θα συμβούλευα κάθε νέο που θα ήθελε να ασχοληθεί με πάθος με κάτι που αγαπά. Να το κάνει. Κι αν πραγματικά το θέλει πολύ, θα το καταφέρει, όσο δύσκολο κι αν φαίνεται στην αρχή.

Καλή επιτυχία, λοιπόν, γιατί τα όνειρα θέλουν πίστη για να λειτουργήσουν!

Η Λιάνα Δενεζάκη σε λίγες γραμμές:

Η Λιάνα σπούδασε γραφιστική και για μικρό –ευτυχώς– διάστημα εργάστηκε στο χώρο της διαφήμισης. Γρήγορα κατάλαβε πως η μεγάλη της αγάπη ήταν το βιβλίο, στο οποίο στράφηκε και παραμένει.
Το 2009 τιμήθηκε με τον Έπαινο Προσχολικής και Πρώτης Σχολικής Ηλικίας του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου «Πηνελόπη Μαξίμου» για το βιβλίο Ένας Γενναίος Σκύλος, ενώ το 2010 με το Βραβείο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου Μέσης Σχολικής Ηλικίας «Φανής Αποστολίδου» για το βιβλίο Μαρδούκ!.
Ανήκει στη συντακτική ομάδα του «Μαγικού Κόσμου», που το 2013 βραβεύτηκε ως το «Καλύτερο Ηλεκτρονικό Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας» από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.
Μέχρι σήμερα έχει γράψει 17 παιδικά βιβλία κι ένα μυθιστόρημα για ενηλίκους. Έχει εικονογραφήσει περισσότερα από 200 βιβλία πολλών εκδοτικών οίκων. Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς κι έχει πάρει μέρος σε εκθέσεις εικονογράφησης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει επίσης συμμετάσχει στο Διακρατικό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «100 mirrors-Eργαλεία για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας», στο πλαίσιο του προγράμματος «Διά βίου Μάθηση» (τομεακό πρόγραμμα Εrasmus).
Με το σύζυγό της Mάνο Κρόκο έχουν δημιουργήσει την επιτυχημένη σειρά εκπαιδευτικών παιχνιδιών μυθοπλασίας «Κάθε φορά… μια ιστορία», www.mythoplastes.gr καθώς και τη σειρά «Ιστορίες χωρίς… λόγια», με στόχο να προτρέψουν τα παιδιά να γίνουν τα ίδια δημιουργοί του δικού τους φανταστικού κόσμου.
Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των Μυθοπλαστών, επισκέπτεται σχολεία και νηπιαγωγεία συντονίζοντας εργαστήρια μυθοπλασίας, δημιουργικής γραφής και εικονογράφησης, για να προωθήσει την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, της δημιουργικότητας και της φαντασίας, αλλά και τη δημιουργία βιβλίων από τα ίδια τα παιδιά.

ΕΚΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΛΙΑΝΑΣ ΔΕΝΕΖΑΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗ ΧΡΩΜΑΤΙΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ:

Σχολιάστε εδώ!