Βιβλία

Μαθαίνουμε για τον σχολικό εκφοβισμό!

By  | 

Γράφει η Δώρα Ανδρεαδάκη

 

 

Δυο πολύ όμορφα παιδικά βιβλία το «Περιπέτεια στο τσαμπουκαλονήσι» της Πέγκυς Φούρκα και το «Ψηλά τα χέρια» της Έλενας Αρτζανίδου κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός και βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού.

Πρόκειται για δύο ευανάγνωστες ιστορίες με πολύχρωμη εικονογράφηση που σκοπό έχουν να προβληματίσουν τα παιδιά, να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθησή τους και να τα ενθαρρύνουν να μιλάνε!

Τα βιβλία με μαλακό εξώφυλλο ανήκουν στη σειρά «βατόμουρο» των εκδόσεων Ψυχογιός και απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 7 με 8 ετών.

 

Περιπέτεια στο τσαμπουκαλονήσι

Συγγραφέας: Πέγκυ Φούρκα

Εικονογράφηση: Πέγκυ Φούρκα

Ψυχογιός, 2015

Σελ. 88

Ο Μπίλι Σκαμπίλι, ο αρχηγός της συμμορίας των Τσαμπουκαλήδων, απειλεί τον Άρη για να τον κάνει μέλος της συμμορίας του. Οι απειλές καταφθάνουν η μία μετά την άλλη αλλά ο Άρης επιλέγει να μη μιλήσει σε κανένα για αυτές. Ο φόβος και η απόγνωση δεν τον αφήνουν να σκεφτεί καθαρά. Ο Άρης υποκύπτει τελικά στις απειλές των νταήδων και γίνεται μέλος της ομάδας τους.

Ένα απόγευμα, η συμμορία συγκεντρώνεται πίσω από το εγκαταλειμμένο εργοστάσιο. Ο Μπίλι Σκαμπίλι αδειάζει μπροστά σε όλους ένα κουτί με τα κλοπιμαία των θυμάτων τους. Ο Άρης έκπληκτος αναγνωρίζει πολλά από αυτά, συνειδητοποιώντας έτσι πως και οι φίλοι του έχουν πέσει θύματα του Μπίλι Σκαμπίλι . Αποφασίζει λοιπόν να μιλήσει σε αυτούς και να αποχωρήσει από τη συμμορία.

Την επόμενη μέρα όμως και καθώς ο Άρης και οι φίλοι του αποκάλυπταν ο ένας στον άλλο τα παθήματά τους, συνέβη κάτι εντελώς αναπάντεχο και η παρέα μεταφέρεται μαγικά στο Τσαμπουκαλονήσι. Ο Κάπτεν Φουρκ, ο πειρατής του νησιού συγκεντρώνει δύναμη από τους καβγατζήδες και στοχεύει να εξαλείψει τη φιλία και την αγάπη.

Θα καταφέρει η παρέα του Άρη να καταστρέψει τα σχέδια του πειρατή για να σταματήσει να εξαπλώνει τη βία και την έχθρα; Ποιο ρόλο θα παίξει η γοργόνα Φιλιώ και η φίλη της η Αγάπη;  

Μέσα από μια περιπέτεια γεμάτη δράση και ανατροπές, οι μικροί μας φίλοι μαθαίνουν για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας.

 

 

 

Ψηλά τα χέρια

Συγγραφέας: Έλενα Αρτζανίδου  

Εικονογράφηση: Λήδα Βαρβαρούση, Πάρις Ναυπλιώτης

Ψυχογιός, 2016

Σελ. 48

Στα διαλείμματα, ο Τζίμης τρομοκρατεί τη Θεοφίλη, ένα κορίτσι που ήρθε στη τάξη του πριν από μόλις τρεις μήνες και δυσκολεύεται να προσαρμοστεί. «Ψηλά τα χέρια!» της λέει καθώς τη σημαδεύει με το ξύλινο, ψεύτικο όπλο του. Η Μαλένα σπεύδει να την υποστηρίξει μα τότε ο Τζίμης δε χάνει ευκαιρία: «Και εσύ τι της είσαι; Δικηγόρος της, γυαλαμπούκα;». Της λέει καθώς σημαδεύει τώρα εκείνη με το όπλο του και την απειλεί πως θα της σπάσει τα γυαλάκια.

Ο Μάνος προσπαθεί να τον σταματήσει, η Αφροδίτη κλαίει και η Θεοφίλη τρέμει από το φόβο της. Ο Περικλής, που δεν αντέχει άλλο να βλέπει τις χαζομάρες του Τζίμη, του παίρνει το όπλο και το σπάει σε δύο κομμάτια. Εκείνη τη στιγμή και πριν προλάβει να αντιδράσει ο Τζίμη, θα χτυπήσει το κουδούνι για μάθημα…

Θα συνεχίσει ο Τζίμης τις απειλές με τα όπλα; Θα καταφέρουν οι συμμαθητές του να τον κάνουν να αλλάξει συμπεριφορά; Τι ρόλο θα παίξει ένα πληγωμένο, μικρό σπουργιτάκι και πώς θα αντιδράσει η δασκάλα σε όλα αυτά;   

Μια ιστορία για την επιλεκτική αλαλία αλλά και τον ενδοσχολικό εκφοβισμό, ένα φαινόμενο που έχει μπει στις ζωές όλων μας, παιδιών, γονιών και δασκάλων.

 

Σχολιάστε εδώ!