Βιβλία

Μυστικά χωρίς τέλος!

By  | 

Γράφει η Σωτηρία Παπαρσένη

 

Πίσω από τα μάτια της         

Συγγραφέας: Σάρα Πίνμπορο 

Μετάφραση: Χρήστος Καψάλης                                                                                       

Ψυχογιός, 2017                                                                                                  

σελ. 443           

 

Ένα ψυχολογικό και μεταφυσικό, θα έλεγα, θρίλερ με ανατροπές μέχρι τις τελευταίες σελίδες. Η ιστορία των μυστικών ανάμεσα σε δυο ανθρώπους και η εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα που προσδίδεται σε κάθε εξωτερικό παρατηρητή. Αν και νιώθεις πως το θέμα είναι παρωχημένο και γνωστό, εντούτοις καταφέρνει το μυαλό να φτιάξει σενάρια, το ψέμα κι η αλήθεια φαντάζουν μπλεγμένα και άρρηκτα συνδεδεμένα και ενώ φτάνεις, νομίζεις, σ’ ένα τέλος βρίσκεσαι και πάλι στην αρχή.

 

Ο Ντέιβιντ είναι ένας πετυχημένος ψυχίατρος, γοητευτικός και νεοφερμένος στην πόλη. Είναι παντρεμένος με την καλλονή Αντέλ, η οποία αποτελεί τη «βιτρίνα» του πετυχημένου τους γάμου και τηρεί όλες τις υποχρεώσεις της ιδανικής συζύγου. Ταυτόχρονα όμως, σε μια νυχτερινή μοναχική του έξοδο θα βρεθεί να φλερτάρει και να φιλά μια άλλη γυναίκα. Η Λουίζ είναι η γυναίκα αυτή, η γυναίκα που ερωτεύτηκε απ΄ την πρώτη στιγμή τον άγνωστο άντρα, που αποδεικνύεται εν τέλει ο νέος της προϊστάμενος. Μέχρι εκεί είναι τα γνωστά στοιχεία της υπόθεσης. Ο Ντέιβιντ θα ταραχτεί πολύ βλέποντας πως είναι αναγκασμένος να συνεργαστεί με την Λουίζ και θα ξεκαθαρίσει τη θέση του που είναι κοντά στη σύζυγό του ζητώντας ταυτόχρονα απ΄ την Λουίζ να μείνει μακριά. Και τότε θ αρχίσουν όλα.

Η Λουίζ θα γνωρίσει την Αντέλ τυχαία και καθαρά απ΄ τις περιστάσεις που θα προκύψουν θα βρεθεί να αποτελεί το στήριγμα και τη μοναδική της φίλη. Η Αντέλ θα της ζητήσει να κρατήσει κρυφή αυτή τη φιλία απ΄ τον Ντέιβιντ. Κι ο Ντέιβιντ όμως θα κρατά το δικό του μυστικό ξεκινώντας ερωτική σχέση με την Λουίζ. Η ίδια, ερωτευμένη μαζί του αλλά και προστατευτική απέναντι στην Αντέλ, θα άγει και θα φέρεται προσπαθώντας να βοηθήσει μια τον έναν και μια την άλλη μπλέκοντας όλο και περισσότερο στον ιστό των μυστικών. Στα μάτια της και στα μάτια του αναγνώστη ο ένοχος θ’ αλλάζει διαρκώς. Κι όταν το πέπλο πέσει και φανεί, κατά κάποιο τρόπο, ο ένοχος, θα’ ναι πια πολύ αργά για πισωγυρίσματα.

Πρόκειται για ένα καλοδουλεμένο θρίλερ, ψυχολογικό, με στοιχεία μεταφυσικού, αγωνιώδες, με χαρακτήρες που κεντρίζουν το ενδιαφέρον παρασύροντας τον αναγνώστη στους δαιδαλώδεις δρόμους του τι κρύβει τελικά ένας εγκέφαλος. Τα μυστικά ανάμεσα σ’ ένα ζευγάρι κι αλίμονο σε όποιον προσπαθήσει να τα ανακαλύψει. Η κατάληξη είναι απρόσμενη και αποζημιώνει τον αναγνώστη αφού αποκαλύπτεται λίγες σελίδες πριν το τέλος. Μέχρι τότε υπάρχει διάχυτη αγωνία και προσμονή, η πρόσκαιρη χαρά της ανακάλυψης και ξανά απ΄ την αρχή περιπλάνηση στον μαγικό κόσμο του μυαλού. Πρόκειται σίγουρα για ένα ανάγνωσμα που χρειάστηκε γνώσεις ψυχολογίας και ψυχιατρικής καθώς και δεξιοτεχνία στο κρύψιμο της αλήθειας μέχρι τέλους.

Μυστικά κι αποκαλύψεις, συμφωνίες που δεν τηρούνται και τα δραματικά τους αποτελέσματα. Μεγάλη η περιπλάνηση κι απαραίτητη η ικανότητα της σύνδεσης στοιχείων, δύσκολο όμως ν’ αποφασίσεις ποια πλευρά είναι η αληθινή. Κι ο έρωτας μοιάζει γι’ άλλη μια φορά ο μοχλός κίνησης, η νέα αρχή, το όνειρο. Ίσως….για πολλούς. Μόνο που για κάποιους έχει οδυνηρά καταστροφικές συνέπειες.

 

Σχολιάστε εδώ!