Εκπαίδευση

Νέα δράση της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) για σχολεία που συμμετέχουν στο Δίκτυο Φύση χωρίς Σκουπίδια.

By  | 

 

Νέα δράση της Ελληνική Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) που προτείνεται για το 2018 στα σχολεία που συμμετέχουν στο Δίκτυο Φύση χωρίς Σκουπίδια.

 

 

«Από τον παππού και την γιαγιά περνάμε στα παιδιά»

Τη χρονιά 2018 θα προσπαθήσουμε να δώσουμε ευκαιρίες για συζητήσεις και δραστηριότητες μέσα στην οικογένεια. Συζητήσεις που θα σχετίζονται με την μείωση των απορριμμάτων επαναχρησιμοποίηση υλικών και αντικειμένων. Η δράση θα περιλαμβάνει ένα Σεμινάριο για Εκπαιδευτικούς με Βιωματικό Εργαστήριο.

Με αφορμή την μη χρησιμοποίηση δωρεάν πλαστικής σακούλας στο Σούπερ Μάρκετ από τον Ιανουάριο 2018, εντατικοποιούμε τις προσπάθειες για περιορισμό της πλαστικής τσάντας μιας χρήσης. Προτείνουμε την κατασκευή τσαντών πολλών χρήσεων από παλιά υλικά.

Παράγουμε μικρά φυλλαδιάκια ή απλές σελίδες με κειμενάκια-μηνύματα ή εικόνες για ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε σχέση με τη διαχείριση των πόρων και τη μείωση των απορριμμάτων. Τα κειμενάκια αυτά και τα μηνύματα δίδονται από τους μαθητές στους γονείς. Οι μαθητές μεταφέρουν στην οικογένεια μηνύματα για τη μείωση των οικιακών αποβλήτων. Θα προσπαθήσουν να οργανώσουν στο σχολείο τους συναντήσεις με τους γονείς.

 

Με σύνθημα «Από τον παππού και την γιαγιά περνάμε στα παιδιά»

θα προσπαθήσουμε να συγκεντρώσουν οι μαθητές/τριες πληροφορίες, εικόνες (για παράδειγμα φωτογραφίες ή και αντικείμενα), επαναχρησιμοποίησης υλικών και αντικειμένων.

Οι μαθητές θα ρωτήσουν τα μεγαλύτερα σε ηλικία μέλη του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος για τον τρόπο ζωής τους σε εποχές περιορισμένης σπατάλης.

Θα βρουν με εικόνες, φωτογραφίες, διηγήσεις, παιχνίδια παλαιάς εποχής και θα αναζητήσουν την εξέλιξή τους έως τη σημερινή εποχή, αλλά και την δημιουργία κάποιων από παλιά αντικείμενα και υλικά ανακυκλωμένα. Για παράδειγμα, κούκλες παλιές υφασμάτινες, κούκλες από ανακυκλωμένο χαρτί, μπάλες, αυτοκινητάκια. ‘Έτσι δίνουμε χρόνο συζητήσεων και επαφής μεταξύ των μελών της οικογένειας, και χρόνο δημιουργικής απασχόλησης μελών που πιθανώς δεν εργάζονται αυτή την περίοδο. Τμήμα αυτού του υλικού, επιλεγμένο, μπορεί να παρουσιασθεί στην έκθεση των μεταλλικών κατασκευών κατά την παρουσίαση των ιστοριών του Διαγωνισμού.

Οι μαθητές θα στείλουν μια ιστορία, μια έκθεση, μια ιδέα-πρόταση, κ.λπ., 50 έως 100 λέξεων, από τις διηγήσεις που άκουσαν. Επιλεγμένο υλικό θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΕΠΦ, στη θέση του «Φύση χωρίς Σκουπίδια».

 

 Η «Φωλιά Ιδεών» που ξεκίνησε πιλοτικά το 2017, παραμένει και αναπτύσσεται το 2018.

Οι εκπαιδευτικοί μας εμπιστεύθηκαν, η ανταπόκρισή τους ήταν πολύ θετική. Κατατέθηκαν ήδη 12 τεκμηριωμένες ιδέες, δράσεις, έτοιμες για διάχυση στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Σημ. Η Φωλιά Ιδεών έχει ως στόχο:  Α) την υποστήριξη εκπαιδευτικών και σχολικών ομάδων που δραστηριοποιούνται η επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα της Προστασίας του Περιβάλλοντος, της Διαχείρισης των Φυσικών Πόρων, των Ανθρώπινων Αξιών και της Αξιοπρεπούς Διαβίωσης σε ένα υγιές περιβάλλον. Β) την διέγερση ενδιαφέροντος εκπαιδευτικών και μαθητών για νέες προτάσεις, ιδέες, καινοτόμες δράσεις από και προς εκπαιδευτικούς και μαθητές. Γ) την συνεργασία, και την ευγενή άμιλλα μεταξύ σχολικών ομάδων. Δ) την συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές, τους συμπολίτες και την τοπική κοινωνία για την υποστήριξη των σχεδίων δράσης. Ομάδα στόχου είναι Εκπαιδευτικοί και μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που επιθυμούν να αναπτύξουν, να προτείνουν αλλά και να δεχθούν ιδέες, να συνεργαστούν με άλλες σχολικές ομάδες και να πάρουν πρωτοβουλίες σε σχέση με τις ανθρώπινες αξίες και το περιβάλλον.

 

Στόχοι  για το 2018:

Α) να κατατεθούν και άλλες ιδέες στη φωλιά.

Β) να διαδώσουμε τις καλές ιδέες και πρακτικές σε άλλες σχολικές ομάδες.

 

Πληροφορίες για την Φωλιά Ιδεών βλέπε εδώ.

 

 

 

Σχολιάστε εδώ!