Βιβλία

Ο χιονάνθρωπος και το κορίτσι!

By  | 

Γράφει η Δώρα Ανδρεαδάκη

 

Ο χιονάνθρωπος και το κορίτσι

Συγγραφέας: Ευγένιος Τριβιζάς

Εικονογράφηση: Αλέξης Κυριτσόπουλος

Κέδρος, 2015

Σελ. 136

 

Ένα χειμωνιάτικο πρωινό κάπου στην πλατεία με τους χίλιους κόκορες, ένα κορίτσι με ολόξανθα μαλλιά, η Μαριάννα, φτιάχνει έναν χιονάνθρωπο, τον  Τουρτούρι και του ζητάει να μη λιώσει ποτέ. Του χαρίζει το δαχτυλίδι της, αυτό με τις τρεις ψεύτικες πετρούλες κι εκείνος συγκινημένος της υπόσχεται πως θα ζήσει για πάντα!

Γίνεται όμως ένας χιονάνθρωπος να ζήσει για πάντα και να μη λιώσει ποτέ; Γίνεται, εφόσον καταφέρει να πάει στο Βόρειο Πόλο, του λέει η μελωδική φωνή μιας νιφάδας χιονιού. Και κάπως έτσι, ο Τουρτούρι, κρατώντας το δαχτυλίδι της Μαριάννας σφικτά στο χέρι του και αγνοώντας τα αποθαρρυντικά λόγια του μαρμαρένιου ατρόμητου καβαλάρη, ξεκινάει για το μεγάλο ταξίδι προς το μαγικό Βόρειο Πόλο. Το ταξίδι του θα είναι δύσκολο και επικίνδυνο, όλο εμπόδια και απειλές…

 

Καθώς θα περνάει από το δάσος των αντίλαλων όμως, θα συναντήσει τη σοφή κουκουβάγια που θα τον προειδοποιήσει για τους κινδύνους με τους οποίους πρόκειται να αναμετρηθεί. Θα του δείξει το δρόμο και θα του δώσει συμβουλές χρήσιμες και αληθινές:

«Οι χιονάνθρωποι είναι χιόνι και το χιόνι είναι ένα. Κι όνειρα και προσδοκίες κι αγάπες παλιές στο χιόνι κρυμμένα.»

 

Θα μπορέσει να κρατήσει ο Τουρτούρι την υπόσχεση που έδωσε στην Μαριάννα; Θα καταφέρει να φτάσει στο Βόρειο Πόλο και να μη λιώσει ποτέ;

 

Το πρώτο βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά, “Ο χιονάνθρωπος και το κορίτσι” εκδόθηκε αρχικά το 1983 και επανεκδόθηκε στη σημερινή του μορφή το 2015. Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο παραμύθι για παιδιά αλλά και για μεγάλους που νιώθουν ακόμα παιδιά. Μια πρωτότυπη και τρυφερή ιστορία περιπέτειας με σπουδαία μηνύματα και συμβολισμούς.

Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος με τα πολύχρωμα σκίτσα του δίνει μορφή σε όλα αυτά τα παράξενα μέρη από τα οποία θα περάσει ο Τουρτούρι. Ο Ευγένιος Τριβιζάς επινοεί έναν εξωπραγματικό κόσμο και ο Κυριτσόπουλος ζωντανεύει -μέσα από τις φιγούρες του- κάθε τι που υπάρχει μέσα σε αυτόν.

Από τις εκδόσεις Κέδρος, για παιδιά από 8 ετών.

 

 

 

 

 

Σχολιάστε εδώ!