Αργυρώ Μουντάκη

Ο θρύλος του Πελέ για παιδιά

By  | 

 

Αν ψάξει κάποιος για την προσωπική ζωή του παγκόσμια διάσημου Πελέ, θα βρει ότι έχει κάνει 3 γάμους, πολλούς δεσμούς, πολλά παιδιά, εντός γάμου, εκτός γάμου και την περίπτωση μιας κόρης που ποτέ δεν αναγνώρισε, αν και βάσει DNA θα έπρεπε να είχε αναγνωρίσει, η οποία μάλιστα δε ζει πια. Πάντα όταν κάτι μου τραβάει το ενδιαφέρον, ψάχνω κατόπιν στο ίντερνετ, σε βιβλία, ακόμα και σε προφορικές πηγές γι’ αυτό. Έτσι και με τον Πελέ, βλέποντας την πρόσφατη ταινία για τη ζωή του, απόρησα πως και είναι τόσο πολύ αφιερωμένη στην παιδική και εφηβική του ηλικία και καθόλου στην ενήλικη ζωή του. Και τελικά είναι λογικό.

Με λίγα λόγια ίσως μια τόσο πολυκύμαντη ζωή, όπως την περιέγραψα νωρίτερα, να μην είναι και τόσο μυθική όσο ο γηπεδικός θρύλος του. Οι παραγωγοί της ταινίας ήθελαν να καλλιεργήσουν τον μύθο, όχι να τον αποδομήσουν. Και πολύ καλά έκαναν λοιπόν και αφιέρωσαν την ταινία στα πρώτα χρόνια της ζωής του. Γιατί ίσως εκεί τελικά να βρίσκεται και το παραμυθιακό στοιχείο: πώς ένα παιδί από την φτώχια και την εξαθλίωση, που δούλευε γυαλίζοντας παπούτσια από μικρό παιδί, δίχως το ίδιο να φοράει παπούτσια, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος θρύλος των γηπέδων όλων των εποχών. 

Η ταινία δείχνει την αγάπη και την ομόνοια της οικογένειας από την οποία προήλθε ο Πελέ, δείχνει την υπερπροσπάθεια ενός παιδιού να ξεπεράσει τον εαυτό του, τονίζει ότι δεν είχε περιθώρια αποτυχίας στη ζωή. Προβάλλει πολλά ωραία μηνύματα: για την προσήλωση στον στόχο, για την πειθαρχία αλλά και για το πότε δεν πρέπει κάποιος να πειθαρχεί, την αγάπη για αυτό που κάνει, την αληθινή-αγνή παιδική φιλία, την απώλεια φίλου, την αδελφική σχέση, τη σχέση γονέων – παιδιών, τον ρατσισμό και πολλά άλλα. 

Δεν υπάρχει λόγος να εκθειάσω σενάριο, σκηνοθεσία, σκηνικά κλπ. Είναι όλα εξαιρετικά, όπως και ο μικρός αλλά και ο έφηβος ηθοποιός που ενσαρκώνουν τον Πελέ, ο οποίος παρεπιμπτόντως κάνει κι ένα χαριτωμένο πέρασμα μέσα στην ταινία. 

Προτείνω να τη δείτε με τα παιδιά σας, είναι πολύ κατάλληλη για παιδιά, θεωρώ και για αγόρια φυσικά, αλλά και για κορίτσια. Αν τα παιδιά σας δεν ξέρουν ακόμα να διαβάζουν είμαι σίγουρη ότι και πάλι θα την χαρούν, έχει πολύ ποδόσφαιρο, πολλές μη λεκτικές σκηνές, κι αν χρειαστούν σε κάποιο σημείο βοήθεια, μπορείτε να τους εξηγείτε.

Μην την χάσετε!!! 

Με την Αγάπη μου,

Αργυρώ

ΥΓ. Και μην ξεχάσετε! Το Σάββατο 5 Μαΐου σας περιμένουμε στις 12.00 στον Ευριπίδη στην Κηφισιά για να παίξουμε και να διασκεδάσουμε παρουσιάζοντας τον Καπετάνιο Τσουγκράνα!!!

 

Σχολιάστε εδώ!