Βιβλία

Περιπέτεια στην Αρχαία Ελεύθερνα!

By  | 

Γράφει η Δώρα Ανδρεαδάκη

 

Μυστική αποστολή – Το χαμένο ημερολόγιο του παππού

Συγγραφέας: Μαρία Δασκαλάκη

Μίνωας, 2018

Σελ. 192

 

Μια εκπληκτική ιστορία μυστηρίου και δράσης προστέθηκε πρόσφατα στην αγαπημένη σειρά των παιδιών «Μυστική αποστολή» των εκδόσεων Μίνωας που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 9 ετών. Το «χαμένο ημερολόγιο του παππού» της Μαρίας Δασκαλάκη μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο, για να ανακαλύψουμε με το πιο συναρπαστικό τρόπο, μία από τις τρεις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Κρήτης, την Αρχαία Ελεύθερνα.

 

Δύο ξαδέρφια, ο Δημήτρης και η Αριάνθη φτάνουν στην Ελεύθερνα, για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Η θεία τους Δανάη, τελειόφοιτη στο Τμήμα Αρχαιολογίας του Ρεθύμνου και εθελόντρια στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ελεύθερνας ξεναγεί τα παιδιά ανάμεσα στις ανασκαφές και τα σημαντικά ευρήματα του μαγευτικού αυτού μέρους. Μαζί της βρίσκεται και ο υπεύθυνος των ανασκαφών, ο καθηγητής Πατμανίδης.

Τα παιδιά εντυπωσιάζονται από τα όσα βλέπουν και ακούν. Η νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας, οι τρόποι ταφής κατά τα αρχαία χρόνια, τα πιθάρια από χαλκό και πηλό, τα λεπτεπίλεπτα αγγεία, τα παιχνίδια, τα χρυσοκέντητα υφάσματα και τα χρυσά κοσμήματα αποκαλύπτουν τις συνήθειες και τη ζωή των ανθρώπων εκείνων.

Και φυσικά το Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας με τα τόσα σημαντικά εκθέματα και τις «κόρες», τα εντυπωσιακά αυτά αγάλματα της αρχαϊκής εποχής που παρίσταναν γυναικείες μορφές.

Μία συγκινητική ιστορία ωστόσο για τον προπάππου τους, τον Σπύρο, αποκαλύπτεται σταδιακά μέσα από το ένα ημερολόγιο και μέσα από τις ιστορίες του παππού Χριστόφορου και των συγχωριανών του. Η ιστορία διαδραματίζεται την περίοδο της γερμανικής κατοχής, όταν ο Σπύρος, θα ανακαλύψει ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα το οποίο και θα κρύψει, προκειμένου να μη πέσει στα χέρια των Γερμανών. Πληροφορίες και μαρτυρίες γεννούν τελικά ένα μυστικό 75 χρόνων! Ένα μυστικό που πρέπει πάση θυσία να αποκαλυφθεί… Θα τα καταφέρουν τα δύο παιδιά;

Το «χαμένο ημερολόγιο του παππού» είναι μία υπέροχη ιστορία περιπέτειας με γρήγορη πλοκή, αγωνία και ανατροπές. Μια μυθοπλασία πλεγμένη με αληθινά στοιχεία που εκτυλίσσεται στους πρόποδες του Ψηλορείτη, εκεί όπου μικροί και μεγάλοι, βρίσκονται μπροστά σε μία μοναδική ανακάλυψη. Οι ολοζώντανες περιγραφές, φέρνουν μπροστά στα μάτια του αναγνώστη εικόνες από το αλώνι και το λίχνισμα του σιταριού, αλλά και από το έθιμο του κλήδονα, την παραμονή του Αϊ-Γιαννιού.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε εδώ!