Βιβλία

Ποιο είναι το κορίτσι του Πέτρου;;;

By  | 

Γράφει η Δώρα Ανδρεαδάκη

 

 

Το κορίτσι του Πέτρου

Συγγραφέας: Αργυρώ Μουντάκη

Εικονογράφηση: Πέγκυ Φούρκα

Μεταίχμιο, 2014

Σελ. 40

 

 

Ήδη από τον τίτλο και το εξώφυλλο μας δημιουργείται η εύλογη απορία “Ποιο είναι το κορίτσι του Πέτρου;”. Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο βιβλίο που κυκλοφορεί εδώ και 4 σχεδόν χρόνια από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και που παραμένει όμως το ίδιο αγαπητό στα παιδιά. «Το κορίτσι του Πέτρου» της αγαπημένης συγγραφέως Αργυρώς Μουντάκη είναι μια ιστορία σύγχρονη, η οποία δίχως διδακτισμό θίγει επίκαιρα και σημαντικά θέματα, όπως αυτό της ξενοφοβίας, της οικονομικής κρίσης, της μετανάστευσης, της ηλεκτρονικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού. Μας μιλά για την αξία της φιλίας, της ενσυναίσθησης αλλά και των αδελφικών σχέσεων στην ιδιαίτερη αυτή και άκρως ευαίσθητη ηλικία της εφηβείας. Και όλα αυτά, πλεγμένα μέσα σε μια πολύ ενδιαφέρουσα και τρυφερή ιστορία, που σε κάνει να μην αφήνεις το βιβλίο εάν δεν το έχεις διαβάσει όλο.

 

 

Ο Πέτρος πηγαίνει στη Δευτέρα γυμνασίου, αγαπά το playStation και του αρέσει να πειράζει τη μικρότερη αδερφή του, την Αλκμήνη. Η Αλκμήνη λοιπόν, η οποία παρεμπιπτόντως μπορεί και μιλάει με ένα λούτρινο σκυλάκι, τον Μπίνγκο, μας αφηγείται τη ζωή του αδερφού της μέσα από τα μάτια της…

Η Αλίσα, ένα κορίτσι από το Πακιστάν που μετακόμισε πρόσφατα με την οικογένειά της στην Ελλάδα, έρχεται στην τάξη του Πέτρου. Η Αλίσα προσπαθεί να ενταχθεί στο καινούριο της σχολείο, να κάνει παρέες και να μάθει να μιλάει σωστά τα ελληνικά. Και ενώ ο Πέτρος χαίρεται ιδιαίτερα την παρέα της και τη βοηθάει στα μαθήματα, τα περισσότερα κορίτσια της τάξης τους, την περιφρονούν. Ιδιαίτερα η Λουκία, η οποία δεν μπορεί  με τίποτα να δεχτεί το γεγονός ότι ο Πέτρος είναι ερωτευμένος με εκείνη και όχι με την ίδια, της συμπεριφέρεται με πολύ άσχημο τρόπο.

Ένα πάρτι για τα γενέθλιά του, είναι μια καλή λύση για να συμφιλιωθούν τα κορίτσια, σκέφτεται ο Πέτρος… Τα κορίτσια όμως του ανακοινώνουν πως αν είναι και η Αλίσα στο πάρτι του, εκείνες δεν πρόκειται να πάνε. Και τώρα τι γίνεται; Το πρόβλημα μεγαλώνει ακόμη περισσότερο και η Αλίσα δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνη. Αποφασίζει λοιπόν να μιλήσει…

 

Θα καταφέρει η Αλίσα να γίνει επιτέλους αρεστή στα κορίτσια και πώς; Πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η συνύπαρξη παιδιών διαφορετικής εθνικότητας και τι φταίει για αυτό; Πώς θα το αντιμετωπίσουν οι μεγάλοι;

 

«Το κορίτσι του Πέτρου» είναι μια καλογραμμένη ιστορία, με ωραία πλοκή και ζωντανούς διαλόγους που πραγματεύεται τη σχολική βία που τόσο πολύ έχει απασχολήσει μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς εντός της σχολικής κοινότητας, τη μικρογραφία της σύγχρονης κοινωνίας μας. Πόσο σημαντικό είναι για τους μαθητές να έχουν το θάρρος να μιλάνε όταν βιώνουν ή απλά αντιλαμβάνονται ανάλογες συμπεριφορές όπως αυτή της Λουκίας εντός του σχολικού τους περιβάλλοντος; Και πόσο σημαντικό είναι επίσης εκπαιδευτικοί και γονείς, να μπορούν να συνεργάζονται και να παρεμβαίνουν έγκαιρα και με το σωστό τρόπο; Παραδειγματική η συμπεριφορά της καθηγήτριας της τεχνολογίας που με ένα πολύ έξυπνο τρόπο καταφέρνει να φέρει τα κορίτσια πιο κοντά και να δώσει τη λύση στο πρόβλημα της Αλίσα. Με αυτό τον τρόπο η συγγραφέας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την σωστή αντιμετώπιση και συμπεριφορά από την πλευρά των μαθητών. Το να μάθουν να μιλάνε, να εμπιστεύονται αυτούς που πρέπει και να μοιράζονται τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους είναι κάτι που πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους.

 

Ευφυής η ιδέα του μικρού λούτρινου παιχνιδιού που μπορεί και μιλάει μεταφέροντάς μας τις σκέψεις της Αλκμήνης. Οι πρώτοι εφηβικοί έρωτες, το διαδίκτυο, το facebook, οι ζήλειες, οι σχέσεις μεταξύ των παιδιών, όλα αυτά συνθέτουν μία μοντέρνα, φρέσκια και απολαυστική ιστορία. Σε συνδυασμό με τη γλώσσα του κειμένου η οποία είναι απλή και προσιτή στους νέους αλλά και το παραστατικό του ύφος, η συγγραφέας καταφέρνει να δημιουργήσει μια ιστορία που γοητεύει και συγκινεί. Η Πέγκυ Φούρκα, μέσα από ένα ευφυές και καλαίσθητο εξώφυλλο και μια πολύ όμορφη ασπρόμαυρη εσωτερική εικονογράφηση σκιαγραφεί τους ήρωες του βιβλίου και ζωντανεύει τα συναισθήματά τους. 

Το βιβλίο εντάσσεται στη σειρά «διαβάζω ιστορίες» η οποία περιλαμβάνει σύνθετες ιστορίες που διευρύνουν τους αναγνωστικούς ορίζοντες του παιδιού και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 9 ετών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε εδώ!