Βιβλία

Σχολικά βοηθήματα για την Στ΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου από τις Εκδόσεις Πατάκη.

By  | 

Γράφει η Δώρα Ανδρεαδάκη

 

Σχολικά βοηθήματα για την Στ΄ τάξη του Δημοτικού σχολείου

από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Η μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο αποτελεί ένα κομβικό σημείο στη ζωή των παιδιών και δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Πολλοί είναι οι μαθητές, οι οποίοι δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις γνωστικές απαιτήσεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αναμφίβολα, τα παιδιά που έχουν εμπεδώσει πλήρως τις βασικές γνώσεις της γραμματικής, των μαθηματικών και της φυσικής μετά το πέρας των μαθημάτων της τελευταίας τάξης του Δημοτικού, νιώθουν μία μεγαλύτερη ασφάλεια μεταβαίνοντας στην επόμενη εκπαιδευτική βαθμίδα. Τα σχολικά βοηθήματα της ΣΤ΄ τάξης των εκδόσεων Πατάκη, βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν σε βάθος τη διδακτέα ύλη των μαθημάτων αυτών, δημιουργώντας έτσι μία πιο ομαλή -σε ότι αφορά το γνωστικό επίπεδο- μετάβαση των μαθητών στο Γυμνάσιο.

 

 

Η Γραμματική του δημοτικού σχολείου – ΣΤ΄ Δημοτικού

Συγγραφέας: Αλεξανδράκης Γιάννης, Καραγιάννης Βασίλης, Ραπτόπουλος Κώστας

Πατάκης, 2011

Σελ. 392

 Το βιβλίο αποτελεί μια αναμορφωμένη έκδοση, σύμφωνα με τη νέα σχολική Γραμματική της Ε΄ & ΣΤ΄ Δημοτικού και ένα εξαιρετικά χρήσιμο βοήθημα για την κατανόηση των γραμματικών φαινομένων με παραδείγματα και απλές επεξηγήσεις.  

Γραμμένο λιτά και χωρισμένο σε 94 μαθήματα αποτελεί ένα ιδιαίτερα εύχρηστο βιβλίο, πραγματική βοήθεια για τους μαθητές της τελευταίας τάξης του Δημοτικού. Κάθε ένα από τα 94 αυτά μαθήματα περιλαμβάνει θεωρία και ασκήσεις- εφαρμογές για την καλύτερη κατανόησή της. Στο τέλος κάθε μαθήματος υπάρχουν έγχρωμα, ευανάγνωστα κουτάκια τα οποία εμπεριέχουν -σημειωμένα επιγραμματικά-  τα σημαντικότερα σημεία του μαθήματος.

Το βιβλίο περιλαμβάνει όλα τα γραμματικά φαινόμενα της νεοελληνικής γλώσσας που διδάσκονται στην τελευταία τάξη του Δημοτικού ακολουθώντας την ύλη του σχολικού βιβλίου της Γλώσσας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν οι απαντήσεις των ασκήσεων – εφαρμογών του βιβλίου, για να μπορεί ο μαθητής να ελέγχει τις απαντήσεις του.

 

 

Κριτήρια αξιολόγησης για τη γλώσσα – ΣΤ΄ Δημοτικού

Συγγραφέας: Δημήτρης Αλέκος

Πατάκης, 2010

Σελ. 248

Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει από 3 έως 5 διαγωνίσματα (Κριτήρια αξιολόγησης) για κάθε ενότητα του σχολικού βιβλίου Γλώσσα ΣΤ΄ Δημοτικού. Η αρίθμηση και οι τίτλοι των Ενοτήτων ακολουθούν τους αντίστοιχους του σχολικού βιβλίου.

Κάθε ενότητα από αυτές (17 στο σύνολό τους), περιλαμβάνει ειδικό χώρο για τον έλεγχο της ορθογραφίας και 5 ασκήσεις βασισμένες στο γραμματικό φαινόμενο της εκάστοτε ενότητας. Οι ασκήσεις μπορεί να είναι με κενά λέξεων, ασκήσεις υπογράμμισης ή αντιστοίχησης, ασκήσεις με βάση μικρά κείμενα, σταυρόλεξα, κρυπτόλεξα και άλλα. Οι εκφωνήσεις των ασκήσεων είναι διατυπωμένες με απλό και κατανοητό τρόπο.

Η εξάσκηση είναι απαραίτητη για την κατανόηση των γραμματικών φαινομένων από τους μαθητές και το βιβλίο αυτό αποσκοπεί σε αυτήν ακριβώς την τακτική. Έχοντας αυτό το βιβλίο, ο μαθητής εξασκεί όσα μαθαίνει στο σχολείο καλύπτοντας έτσι τυχόν κενά και απορίες.

 

 

Κατακτώ την κορυφή – Μαθηματικά ΣΤ΄ Δημοτικού

Συγγραφέας: Λάτση Μαρία, Μπεκιάρης Γιώργος

Πατάκης, 2014

Σελ. 512

Το βιβλίο αποτελεί μια σύντομη, πλήρη και εποπτική παρουσίαση της ύλης του μαθήματος των Μαθηματικών της ΣΤ΄ τάξης. Αποτελείται από 6 θεματικές ενότητες και ακολουθεί κατά μάθημα το αντίστοιχο σχολικό βιβλίο.

Κάθε κεφάλαιο περιέχει παραδείγματα, λυμένα προβλήματα, ασκήσεις εξάσκησης και μεθοδολογικές και διδακτικές επισημάνσεις. Οι ασκήσεις και τα προβλήματα είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας. Στο τέλος κάθε κεφαλαίου υπάρχει ειδική κατηγορία ασκήσεων για δυνατούς λύτες.

Το βιβλίο περιλαμβάνει ανακεφαλαιώσεις και 6 κριτήρια αξιολόγησης, ένα για κάθε θεματική ενότητα. Είναι πλούσιο σε εικόνες, πλαίσια, σύμβολα κτλ που βοηθούν τα παιδιά στην καλύτερη κατανόηση των αφηρημένων μαθηματικών εννοιών.

Στο βιβλίο εμπεριέχεται επίσης ένα ειδικό κεφάλαιο, με δημιουργικά μαθήματα και στόχο την καλλιέργεια της δημιουργικής σκέψης, κατάλληλο και για την προετοιμασία μαθητών για συμμετοχή σε διαγωνισμούς ή στις εξετάσεις εισαγωγής στα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια.

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν οι αναλυτικές λύσεις όλων των ασκήσεων που περιλαμβάνονται σε αυτό, καθώς και των ασκήσεων των σχολικών βιβλίων.

 

 

Τεστάκια Μαθηματικών – ΣΤ΄ Δημοτικού

Συγγραφέας: Ραπτόπουλος Κώστας, Φιλίππου Χριστίνα

Πατάκης, 2017

Σελ. 96

 

To βιβλίο αυτό δημιουργήθηκε με σκοπό να βοηθήσει τους μαθητές της Στ΄ τάξης του δημοτικού να ανακεφαλαιώσουν, να εμπεδώσουν και να αξιολογήσουν μόνοι τους τις γνώσεις τους στα μαθηματικά. Περιλαμβάνει, με βάση τις ενότητες του σχολικού βιβλίου, 77 σύντομα κριτήρια αξιολόγησης, που είναι διαμορφωμένα με ιδιαίτερα ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο για τον μαθητή, καθώς και τις λύσεις τους στο τέλος του βιβλίου.

Τα «Τεστάκια Μαθηματικών» βοηθούν τους μαθητές να εμπεδώσουν καλύτερα την ύλη του σχολικού βιβλίου, να αξιολογήσουν τον εαυτό τους και να εντοπίσουν τυχόν σημεία που δεν έχουν κατανοήσει αρκετά.

Κάθε κριτήριο αξιολόγησης αποτελείται από 3 ολιγόλεπτες ασκήσεις βασισμένες στο μάθημα της ημέρας. Ο μαθητής εξασκείται καθημερινά με συνέπεια και πρόγραμμα και η καθημερινή μελέτη των μαθηματικών γίνεται πιο εύκολη και πιο αρεστή στα παιδιά.

 

Κατακτώ την κορυφή – Φυσικά ΣΤ΄ Δημοτικού

Συγγραφέας: Γρηγορίου Βασίλης, Παπαγεωργίου

Πατάκης, 2017

Σελ. 416

Το βιβλίο «Κατακτώ την κορυφή, Φυσικά Στ΄ Δημοτικού» απευθύνεται σε  μαθητές με απαιτήσεις, κυρίως σε όσους θέλουν να εμβαθύνουν στα φυσικά  φαινόμενα, να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς Φυσικής και να  προετοιμαστούν μεθοδικά για το Γυμνάσιο. Επίσης, με το πρωτότυπο  διδακτικό υλικό, που περιέχει, βοηθά τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς,  ώστε να ενισχύσουν αποτελεσματικά τους μαθητές.

«Χαρακτηριστικά στοιχεία της γενικότερης φιλοσοφίας του βιβλίου είναι: δραστηριότητες από την καθημερινή ζωή των μαθητών, πειραματικές δραστηριότητες, καθώς και δραστηριότητες σύνθεσης και εφαρμογής της γνώσης στη διαδικασία ερμηνείας φυσικών φαινομένων. Επιπλέον περιλαμβάνει διαδικτυακούς συνδέσμους σε πραγματικά πειράματα (στο εκπαιδευτικό κανάλι Teacherland Education στο YouTube), τα οποία μπορείτε να επαναλάβετε στο σπίτι, χρησιμοποιώντας απλά υλικά.»

 

Κάθε μία από τις 13 ενότητες του βιβλίου περιλαμβάνει:

  • Eιδικό πλαίσιο με το τίτλο «Ρίξε μια ματιά εδώ» το οποίο περιλαμβάνει συνοπτικά τα σημαντικότερα σημεία της θεωρίας.
  • Ειδικά διαμορφωμένα κουτάκια με το τίτλο «Πρόσεχε όμως» τα οποία επισημαίνουν κάποια δύσκολα σημεία της θεωρίας προς αποφυγή παρερμηνειών.
  • Φύλλα εργασίας με ασκήσεις για την καλύτερη εμπέδωση της θεωρίας.
  • Επαναληπτικά διαγωνίσματα διαβαθμισμένης δυσκολίας.

Στο τέλος του βιβλίου παρατίθενται οι απαντήσεις των φύλλων εργασίας και  των διαγωνισμάτων του εν λόγω βιβλίου, καθώς επίσης και οι απαντήσεις των ασκήσεων του σχολικού τετραδίου εργασιών της ΣΤ΄ Δημοτικού.

 

 

Μπορείτε να δείτε όλα τα σχολικά βοηθήματα των εκδόσεων Πατάκη για την ΣΤ΄ Δημοτικού εδώ:  http://www.patakis.gr/ViewShopCategory.aspx?id=41711&direction=2&orderby=36&TableLookupStr=&pageno=1

 

 

 

Σχολιάστε εδώ!