Βιβλία

Ταξιδεύοντας με ένα… ιπτάμενο τρίκυκλο!

By  | 

Γράφει η Δώρα Ανδρεαδάκη

 

 

Το ημερολόγιο ενός εξερευνητή

Συγγραφέας: Τζένη Κουτσοδημητροπούλου

Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου

Ελληνοεκδοτική, 2017

Σελ. 128

 

Για ταξίδια με αεροπλάνα, με ελικόπτερα ή με αερόστατα έχουμε ακούσει όλοι. Ταξίδι όμως με ιπτάμενο τρίκυκλο, έχετε ακούσει ποτέ; Να υπάρχει άραγε στα αλήθεια;

Η οικογένεια του Άρη μετακομίζει μόνιμα στην Αθήνα. Καινούριο σπίτι, καινούρια γειτονιά, καινούριοι φίλοι. Μία από αυτούς και η Λίνα, που μένει στην ίδια πολυκατοικία, έναν μόλις όροφο πιο κάτω. Μία μέρα μετά τη μετακόμισή τους, οι γονείς του Άρη, τού ανακοινώνουν πως η σοφίτα του σπιτιού προορίζεται για αυτόν, αρκεί να αναλάβει να την καθαρίσει μόνος του και να πετάξει όλη τη σαβούρα του παλιού ιδιοκτήτη.

Η σοφίτα είναι γεμάτη χαρτιά, κούτες και σκονισμένα έπιπλα και ο Άρης αναλαμβάνει άμεσα δράση. Πολύ σύντομα θα ανακαλύψει ένα καφέ, δερμάτινο βιβλίο και ένα πολύ περίεργο… ιπτάμενο τρίκυκλο! Ο Άρης αρχίζει να το εξετάζει σχολαστικά ενώ παράλληλα αρχίζει και διαβάζει το βιβλίο, που όπως διαπιστώνει ανοίγοντάς το, πρόκειται για το ημερολόγιο του παλιού ιδιοκτήτη της σοφίτας, του καθηγητή Φίλιππου Φευγάτου!

 

Από εκείνη την στιγμή ο Άρης και η Λίνα, αρχίζουν και αναζητούν στοιχεία για τη ζωή και το έργο του καθηγητή. Το ημερολόγιό του, θα ταξιδέψει τα παιδιά στους αυτόχθονες λαούς της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας…!

 

Θα μάθουν για τους Αβορίγινες ιθαγενείς, τους πρώτους Αφρικανούς μετανάστες που αποίκησαν την Αυστραλία και τον πολιτισμό τους. Θα γνωρίσουν το μπούμερανγκ, ένα παιχνίδι από ξύλο το οποίο πετούσαν τα παιδιά στον αέρα και το ντιτζεριντού, ένα ξύλινο μουσικό όργανο που χρησιμοποιούσαν οι Αβορίγινες στις παραδοσιακές τελετές τους. Θα μάθουν για τους Μαορί, τους πρώτους κατοίκους της Νέας Ζηλανδίας,  για τις καθημερινές τους συνήθειες, για την ηφαιστειακή γη της Ροτορούας αλλά και για τις πολλές θειούχες πηγές που υπάρχουν εκεί.

 

Πού βρίσκεται όμως τώρα ο καθηγητής; Η κυρία Βάγια Στάμου, πολύτιμη βοηθός του, θα βοηθήσει τα παιδιά στις αναζητήσεις τους. Η κυρία Μοσχούλα, γειτόνισσα και αυτή στην ίδια πολυκατοικία, ιδιαίτερα αινιγματική φιγούρα, εμφανίζεται συνεχώς μπροστά τους και τους βομβαρδίζει με ερωτήσεις… Να γνωρίζει άραγε περισσότερα για τον καθηγητή;

 

Το ημερολόγιο ενός εξερευνητή είναι ένα βιβλίο με μια πολύ ταιριαστή εικονογράφηση για παιδιά από 9 ετών που αγαπούν τα ταξίδια και τις ανακαλύψεις. Σε αυτό, μας παραπέμπει εξάλλου και το εξώφυλλό του. Στο τέλος του βιβλίου τα παιδιά θα βρουν ενδιαφέροντα links για να πλοηγηθούν στο διαδίκτυο και να ανακαλύψουν περισσότερες πληροφορίες για τους Αβορίγινες και τους Μαορί.

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε εδώ!