Βιβλία

Ταξίδι στον μαγικό κόσμο της ζωγραφικής!

By  | 

Γράφει ο Γιώργος Μπουμπούσης

Περιπέτεια στην Καλλιτεχνούπολη

Συγγραφέας: Πέγκυ Φούρκα

Εικονογράφος: Πέγκυ Φούρκα

Ψυχογιός, 2013 

σελ. 104

 

Υπάρχουν πολλών ειδών παιδικά βιβλία. Βιβλία γνώσεων, δράσης, χιουμοριστικά, φαντασίας κτλ κτλ. Υπάρχουν κι εκείνα που μέσα στις σελίδες τους καταφέρνουν να συμπεριλάβουν με επιτυχία όλα τα παραπάνω. Κάπως έτσι ένιωσα διαβάζοντας το βιβλίο της Πέγκυς Φούρκα «Περιπέτεια στην Καλλιτεχνούπολη» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Η συγγραφέας που είναι ταυτόχρονα και εικονογράφος του βιβλίου, με σπουδές πάνω στην εικαστική τέχνη, με χρόνια παρουσία στο χώρο της εικονογράφησης, επιλέγει να μιλήσει για ένα θέμα που ξέρει πολύ καλά: τη ζωγραφική. Σκοπός της να πάρει τους αναγνώστες από το χέρι και να τους μυήσει στο υπέροχο σύμπαν της ζωγραφικής, φέρνοντάς τους σε επαφή με μερικούς από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της: Πικάσο, Δ. Θεοτοκόπουλο, Βαν Γκογκ, Μποτιτσέλι, Νταλί, Ματίς, Μονέ!

Πριν ξεκινήσω την ανάγνωση της «Καλλιτεχνούπολης», αναρωτιόμουν πώς θα μπορούσε η συγγραφέας να κεντρίσει το ενδιαφέρον των αναγνωστών της χωρίς να τους κουράσει με υπερβολική εγκυκλοπαιδική πληροφόρηση. Όντας εκπαιδευτικός και ο ίδιος, ξέρω από πρώτο χέρι ότι τα περισσότερα παιδιά αφήνουν στη μέση λογοτεχνικά βιβλία που τους θυμίζουν σχολικά εγχειρίδια. Από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου κατάλαβα ότι η Πέγκυ Φούρκα δεν είχε καμιά διάθεση να γράψει ακόμα ένα «διδακτικό παιδικό βιβλίο». Αντιθέτως, επιστρατεύοντας το έξυπνο χιούμορ και αληθοφανείς παιδικούς χαρακτήρες, κατάφερε να στήσει μια ιστορία δράσης όπου πρωταγωνιστές είναι οι προαναφερθέντες καλλιτέχνες και κάποια από τα γνωστότερα έργα τους.

Ο μικρός αναγνώστης «χάνεται» σε μια ιστορία με γρίφους κι αινίγματα, με έξυπνο λόγο, γρήγορη πλοκή, καλοδουλεμένους χαρακτήρες και ταυτόχρονα μαθαίνει χωρίς να κουράζεται. Στην ουσία μαθαίνει χωρίς να το «καταλαβαίνει»! Πολύ έξυπνα η συγγραφέας χρησιμοποιεί τις αποστολές με τους γρίφους, ιδιαίτερα αγαπητούς στα παιδιά, για να δομήσει την ιστορίας της και να μεταφέρει πληροφορίες. Ο Μονέ, ο Πικάσο, ο Ματίς κτλ δεν είναι απροσπέλαστα ονόματα. Πλησιάζουν το παιδί, του μιλούν απλά για το έργο τους και τις συνθήκες ζωής μέσα στις οποίες αυτό διαμορφώθηκε. Για παράδειγμα ανακαλύπτουμε ότι το χρώμα στα έργα του Πικάσο είναι συνυφασμένο με ευχάριστα ή δυσάρεστα γεγονότα της ζωής του: η ροζ περίοδός του, έχει σχέση με έναν μεγάλο έρωτα στη ζωή του και η γαλάζια περίοδος με το χαμό ενός αγαπημένου του φίλου.

Προσωπικά θεωρώ ότι η « Περιπέτεια στην Καλλιτεχνούπολη» είναι ένα πρώτης τάξεως έναυσμα για να μυηθεί το παιδί στον κόσμο της τέχνης.  Με αφορμή τα κεφάλαια του βιβλίου, ο εκπαιδευτικός, ο γονιός, ο μουσειοπαιδαγωγός, με συνεπιβάτες τα παιδιά, μπορούν να ξεκινήσουν ένα μεγαλύτερο ταξίδι στα έργα του κάθε ζωγράφου που περιγράφονται σε αυτό! Η Πέγκυ Φούρκα επιλέγει να κεντρίσει το ενδιαφέρον του μικρού αναγνώστη και αφήνει σε εκείνον την ελεύθερη επιλογή να ψάξει περισσότερο, εφόσον το θελήσει. Στην ουσία του δίνει ένα «κλειδί» για να κατανοήσει καλύτερα το έργο γνωστών καλλιτεχνών. Οι δράσεις που ακολουθούν στο τέλος, ολοκληρώνουν το αποτέλεσμα και συνοψίζουν με απλό τρόπο όλα όσα το παιδί διάβασε.

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ και σε άλλη μια αρετή του βιβλίου: τα μικρά κεφάλαιά του, που βοηθούν στην επεξεργασία του τόσο μέσα στην τάξη  σε μια διδακτική ώρα όσο και σε ένα μουσείο μέσα στα στενά χρονικά πλαίσια μιας επίσκεψης.

Αληθοφανείς παιδικοί χαρακτήρες, απλός και δουλεμένος λόγος, χιούμορ, γρήγορη υπόθεση, έξυπνοι διάλογοι, γνώση του αντικειμένου της ζωγραφικής και σφιχτή πλοκή, λειτουργούν συμπληρωματικά σε ένα βιβλίο που κατορθώνει να πετύχει τον σκοπό της συγγραφής του: να καταστήσει την τέχνη προσιτή στα παιδιά, αποκαλύπτοντάς τους μυστικά που μπορούν να κάνουν την καθημερινότητά τους ομορφότερη.

 

Το βιβλίο με το μαλακό εξώφυλλο ανήκει στη σειρά «βατόμουρο» των εκδόσεων Ψυχογιός και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7 με 8 ετών.

Τιμήστε μας με ένα like στη σελίδα μας στο facebook parents24.gr – 24 ώρες γονείς

 

Σχολιάστε εδώ!