Βιβλία

Το γαϊτανάκι της Ζωρζ Σαρή!

By  | 

Γράφει η Δώρα Ανδρεαδάκη

 

 

Το γαϊτανάκι

Συγγραφέας: Ζωρζ Σαρή

Εικονογράφηση: Έφη Λαδά

Πατάκης, 2014

Σελ. 40

 

Το γαϊτανάκι της Ζωρζ Σαρή κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1973 από τις εκδόσεις Κέδρος. Η παρούσα έκδοση πρωτοκυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2014. Πρόκειται για ένα υπέροχο παιδικό μυθιστόρημα που αφορά στην αξία της ειρήνης και της αγάπης μεταξύ των λαών της Γης.

Ένας άνθρωπος πολύ σοφός και πολύ γέρος, ο κυρ Νικόλας ο Γαρίφαλος, ζούσε σε ένα μικρό χωριό ολομόναχος. Είχε διαβάσει τα βιβλία όλου του κόσμου και είχε μάθει τις γλώσσες όλων των ανθρώπων…

Κάποιο δειλινό, την ώρα που ο σοφός άντρας περιποιόταν τον κήπο του, πέρασαν από μπροστά του τρία κοριτσάκια τραγουδώντας ένα πολύ όμορφο τραγούδι:

«Αν όλα τα παιδιά της Γης

 πιάναν γερά τα χέρια,
κορίτσια αγόρια στη σειρά

 και στήνανε χορό,
ο κύκλος θα γινότανε

 πολύ πολύ μεγάλος
κι ολόκληρη τη Γη μας

 θ’ αγκάλιαζε, θαρρώ.»

 

Το τραγούδι των κοριτσιών, έγινε η αιτία για να νοσταλγήσει ο κυρ Νικόλας τα νιάτα του. Εκείνο το βράδυ δεν μπόρεσε να διαβάσει. Ήταν πολύ λυπημένος και σκεφτικός. Τι να την κάνει τόση γνώση αν είναι μόνος και γέρος; Πόση ζωή του είχε απομείνει άλλωστε; Συλλογιζόταν συνεχώς… Ξαφνικά, το πρόσωπο του κυρ Νικόλα φωτίστηκε, σηκώθηκε από την πολυθρόνα του και ετοίμασε μία βαλίτσα με τα απαραίτητα. Μια θαυμαστή ιδέα γεννήθηκε εκείνη τη νύχτα στο μυαλό του… Θα γινόταν ξανά νέος και δυνατός! Τα χάπια Νεοζίλ θα τον βοηθούσαν σε αυτό. Και θα ταξίδευε σε όλη την Γη για ένα σκοπό… Θα προσπαθούσε να πείσει όλους τους νέους του κόσμου να δώσουν τα χέρια μια ορισμένη μέρα, σε μια ορισμένη στιγμή, για να μπορέσουν έτσι να φτιάξουν ένα γαϊτανάκι γύρω από τη Γη. Και όλοι μαζί έτσι πιασμένοι και αγαπημένοι θα χόρευαν και θα τραγουδούσαν σαν μια μεγάλη παρέα…

Το  μεγάλο ταξίδι για τον κυρ Νικόλα, που πλέον ήταν ένας νέος και όμορφος άντρας, είχε μόλις αρχίσει… Χωρίς λεφτά και με τόσες έχθρες πάνω στη Γη, το ταξίδι του αυτό θα ήταν πολύ δύσκολο, μα τίποτα δεν μπορούσε να μπει εμπόδιο στο όνειρό του… Μέχρι την ημέρα που όλα τα παιδιά της Γης, αγόρια και κορίτσια, από όλες τις φυλές του κόσμου, θα έδιναν τα χέρια και χορεύοντας θα τραγουδούσαν:

 

«Αν όλα τα παιδιά της Γης πιάναν γερά τα χέρια,
κορίτσια αγόρια στη σειρά και στήνανε χορό,
ο κύκλος θα γινότανε πολύ πολύ μεγάλος
κι ολόκληρη τη Γη μας θ’ αγκάλιαζε, θαρρώ.

 

Αν όλα τα παιδιά της γης φώναζαν τους μεγάλους
κι άφηναν τα γραφεία τους και μπαίναν στο χορό,
ο κύκλος θα γινότανε ακόμα πιο μεγάλος
και δυο φορές τη Γη μας θ’ αγκάλιαζε, θαρρώ.

 

Θα `ρχόνταν τότε τα πουλιά, θα `ρχόνταν τα λουλούδια,
θα `ρχότανε κι η άνοιξη να μπει μες στο χορό
κι ο κύκλος θα γινότανε ακόμα πιο μεγάλος
και τρεις φορές τη Γη μας θ’ αγκάλιαζε, θαρρώ.»

 

 

Το γαϊτανάκι είναι ένα πολύ όμορφο, αισιόδοξο και τρυφερό παραμύθι. Μια ιστορία αγάπης, έμπνευσης και γενναιοδωρίας. Ένα γαϊτανάκι που ενώνει τους ανθρώπους ανά τη Γη και καταδικάζει τον πόλεμο, την ξενοφοβία και τις φυλετικές διακρίσεις. Μια ιδέα, ένα όνειρο και ένας ήρωας που διακατέχεται από την αγωνία για το αύριο, από ενθουσιασμό και συναισθήματα καλοσύνης και ανθρωπιάς.

Η χαρισματική γραφή της Ζωρζ Σαρή, σε συνδυασμό με τις εκπληκτικές εικόνες της Έφης Λαδά που εμπλουτίζουν το κείμενο, δημιουργούν ένα  παιδικό βιβλίο υψηλής αισθητικής.

Από τις εκδόσεις Πατάκη για παιδιά από 6 ετών.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε εδώ!