Βιβλία

Το μυθιστόρημα “όταν θα δεις τη θάλασσα” του Στέφανου Δάνδολου

By  | 

Γράφει η Σωτηρία Παπαρσένη

Όταν θα δεις τη θάλασσα                                                                                                                                     

Στέφανος Δάνδολος                                                                                                                                                     

Ψυχογιός, 2016                                                                                                                                                                 

 Σελ. 607

 

 

Μια λωρίδα γης είναι το καταφύγιο της Δωροθέας και της αγαπημένης της μητέρας. Η ζωή της όλη είναι το «πρόχειρο» ιατρείο, η προσφορά προς το συνάνθρωπο και εκείνα τα απόβραδα ατενίζοντας τον ορίζοντα, πέρα μακριά, εκεί που φτάνουν οι σιδηροδρομικές γραμμές. Εκεί τελειώνουν κι εκεί αρχίζουν όλα. Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Ένα λογοτέχνημα με βαθιές ιστορικές ρίζες και έντονα συναισθήματα. Η τοιχογραφία των πολιτικών και ιστορικών αναταράξεων στην Ελλάδα κοντά στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Τόμας Έργουιν, ο διπλωμάτης που κλήθηκε να επιστρέψει στην Ελλάδα ως φερέφωνο των ξένων δανειστών. Η ιστορία, λένε, επαναλαμβάνεται. Ένας άνθρωπος που μοιάζει ισχυρός, σε μια αξιοζήλευτη θέση και παντρεμένος με την Μαργαρίτα, μια καλλονή με τα μισά του χρόνια, καλομεγαλωμένη και ιδανική για σύντροφος.

Τσαρλς Φάραντεϊ, ο γνωστός Άγγλος τοπογράφος που ανέλαβε να χαράξει τη σιδηροδρομική γραμμή της Πελοποννήσου κατά διαταγή του Χαριλάου Τρικούπη.

Έμιλι Πάνκχερστ, οραματίστρια του Γυναικείου Κινήματος και της Ισότητας. Πολέμησε για το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες οργανώνοντας διαλέξεις στο Λονδίνο κι ακολούθως, Καλλιρόη Παρρέν, η οποία δημιούργησε αργότερα την πρώτη γυναικεία εφημερίδα στην Ελλάδα με αρθρογράφους αποκλειστικά γυναίκες.

Οι άνθρωποι που έπαιξαν κύριο ρόλο στην πλοκή της ιστορίας και στη ζωή της Μαργαρίτας Φωκά – Έργουιν. Η Μαργαρίτα θα βρεθεί λόγω κακών συγκυριών παντρεμένη με το σύζυγο που κατά τα άλλα θα’ θελε κάθε γυναίκα. Θα έχει το σεβασμό, τις ανέσεις, τον πλούτο μα όχι τον έρωτα. Αυτόν θα τον συναντήσει πάνω σ ένα ατμόπλοιο στο πρόσωπο του Τσαρλς Φάραντεϊ κι εκεί θ αρχίσουν όλα. Οι δυο άντρες θα συνεργαστούν και μοιραία το παράνομο ζευγάρι θα μπλεχτεί στα δίχτυα του έρωτα με μια αγάπη βαθιά κι αληθινή. Κι όσο κι αν ο κίνδυνος παραμονεύει, ειδικά στην περίπτωση τόσο αναγνωρίσιμων προσώπων, θα παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις να βρεθούν ξανά…. πλάι στη θάλασσα.

 

Μια μεγάλη αγάπη δυο ανθρώπων που συναντήθηκαν σε αντίξοες συνθήκες με δραματικά αποτελέσματα. Μια Ελλάδα ταλαιπωρημένη που προσπαθεί να ορθοποδήσει ακολουθώντας το δρόμο του δανεισμού, δίνοντας τα «όπλα» στις ξένες Δυνάμεις να αποφασίζουν και να την εκμεταλλεύονται καταπώς τους βολεύει. Το Γυναικείο Κίνημα κι οι πρώτες ανάσες των καταπιεσμένων γυναικών στην Ελλάδα και στον ευρύτερο Ευρωπαϊκό χώρο. Ο Χαρίλαος Τρικούπης και το όραμα του σιδηροδρόμου που πήρε πνοή στη δική του εποχή. Κι ένας μικρός Παράδεισος, όνειρο ζωής για το κεντρικό ζευγάρι της ιστορίας.

 

Ένα εξαίσιο βιβλίο, άψογα δουλεμένο, με ιστορικά και πολιτικά δρώμενα. Μια λογοτεχνική γραφή αξέχαστη. Οι χαρακτήρες γοητευτικοί, άλλοτε προσηνείς κι άλλοτε εκκεντρικοί στοιχειώνουν τον αναγνώστη. Κι όσο η ιστορία προχωρά, μαθήματα ζωής δίνει το παρελθόν κι όμως, ακόμη, τα λάθη επαναλαμβάνονται. Κι οι εποχές αλλάζουν κι αυτά που μένουν ίδια είναι ο έρωτας κι η ανάγκη εξουσίας. Άλλες συνήθειες, άλλα δικαιώματα μα πάντα διακριτοί οι θύτες και τα θύματα, το χρήμα, οι συμφωνίες ισχυρών εις βάρος του λαού και οι προδοσίες κάθε είδους.

Κι ο έρωτας, ζωογόνος, ανατρεπτικός και αήττητος. Πηγή ζωής και ονείρων. Ένας μικρός επίγειος Παράδεισος για δυο. Κι όταν μοιραία η ζωή τούς χωρίσει… έχουν βρει τη δική τους λύση. Δεν θα παραιτηθούν. Δεν θα χάσουν άλλο χρόνο. Τους αξίζει να ναι μαζί. Δυο ερωτευμένα ελάφια που θα τρέξουν το ένα στο άλλο.

«Κι όταν δεις τη θάλασσα…. τρέξε κοντά μου. Μην αργείς.»

 

Σχολιάστε εδώ!