Βιβλία

Το σπίτι «ξυπνά»!

By  | 

Γράφει η Σωτηρία Παπαρσένη

 

 

Η σκιά στο σπίτι                                                                         

Κωνσταντίνος Κέλλης                                                                              

Κέδρος, 2016                                                                                     

σελ. 549

 

 

Ένα βιβλίο ύμνος στη χαμένη αγάπη και την προσπάθεια της αναβίωσής της στα ίδια μέρη, ζώντας ξανά τις ίδιες αναμνήσεις και με την μέγιστη άρνηση να αποδεχτείς το χαμό – θάνατο και να συνεχίσεις τη ζωή κάνοντας νέα αρχή. Κάποιες στιγμές οι ήρωες προκαλούν την μοίρα τους. Ειδικά στα θρίλερ και στις ταινίες δράσης. Πώς θα μπορούσε ο Τάσος Βαρθαλίτης να αποτελέσει την εξαίρεση;

 

Ο πρόωρος θάνατος της συζύγου του Ναταλίας, φέρνει τον Τάσο Βαρθαλίτη στην περιοχή της λίμνης Βόλβη. Πριν 16 χρόνια και κάτω από περίεργες συνθήκες, στην επιστροφή του το ζευγάρι από το πατρικό της Ναταλίας, βρέθηκε να διανυκτερεύει στο αρχοντικό Καρατζά, σ’ ένα είδος ξενοδοχείου. Εκεί έγινε η πρόταση γάμου. Εκεί ξεκίνησαν κι επίσημα τη νέα τους ζωή. 16 χρόνια μετά, έχοντας αποκτήσει δυο παιδιά, η Ναταλία πεθαίνει ξαφνικά κι ο Τάσος επιστρέφει στο σημείο «έναρξης». Αναπολεί τις στιγμές τους στο συγκεκριμμένο εξοχικό και δεν χάνει την ευκαιρία να το αποκτήσει, εφόσον πια κι ο ιδιοκτήτης του δεν είναι εν ζωή. Ο ίδιος, κτηνίατρος, φτιάχνει όλη τους τη ζωή σ’ αυτό το σπίτι, κρατώντας χώρο και για το ιατρείο του ώστε να μην μετακινείται.

Η δράση ξεκινά απ΄ τις πρώτες κιόλας σελίδες. Η διαμονή της νέας οικογένειας δεν γίνεται καλά αποδεκτή ούτε από τους κατοίκους του κοντινού χωριού που σπεύδουν να προειδοποιήσουν τον Τάσο για το παρελθόν κι όσα διαδραματίστηκαν εκεί ούτε όμως κι απ΄ το ίδιο το «σπίτι» που μοιάζει να χει δική του οντότητα κι επιθυμίες. Η μετακόμιση ξεκινά με θάνατο ενός τεχνικού κι είναι απλώς η αρχή του τρόμου. Κάθε που κλείνουν οι πόρτες του σπιτιού, αρχίζει μια παράλληλη ζωή, με το σπίτι να πρωταγωνιστεί. Και μια σκιά γυναίκας, τρομερή στην όψη, εμφανίζεται, διεκδικεί το σπίτι και την οικογένεια που έχασε. Κι ενώ τα παιδιά αρχίζουν να νιώθουν την αρνητικότητα αυτή, ο Τάσος βυθίζεται στην αγκαλιά της σκιάς και γίνεται ο άνθρωπος-πιόνι που αρνείται ν αντιληφθεί την πραγματικότητα. Ζει ξανά τις στιγμές με την αγαπημένη του Ναταλία και τίποτα δεν μπορεί να τον κάνει να φύγει απ αυτό το σπίτι. Ούτε όσα συμβαίνουν διαρκώς, ούτε οι θόρυβοι, ούτε τα ατυχήματα, ούτε τα λόγια των παλιότερων γειτόνων ούτε καν το παράδοξο της απουσίας ζώων και πουλιών κοντά στο αρχοντικό. Κι η αγωνία μεγαλώνει κι όταν τα μάτια του τελικά ανοίξουν …..θα είναι πια αργά.

Υπέροχο θρίλερ, ευφάνταστο και ατμοσφαιρικό. Το μεταφυσικό στοιχείο δεσπόζει και προκαλεί ρίγη καθώς οι δυνατές στιγμές διαδέχονται η μια την άλλη. Τα στοιχεία της φύσης δίνουν το δικό τους αγώνα και το σπίτι θεριεύει και ζητά δικαίωση και αίμα… κι άλλο…. ξανά. Η ύπαρξη παιδιών, φυσικά, πάντα παίζει καίριο ρόλο στην εγρήγορση και στην ανάγκη του αναγνώστη να προστατεύσει και να σώσει τους μικρούς ήρωες. Η λίμνη, το ερημικό απομονωμένο αρχοντικό, ο ιδιαίτερος πλάτανος στον κήπο, η απόκοσμη σιωπή της απουσίας ήχων από ζώα και πουλιά συνθέτουν το ιδανικό σκηνικό και κάνουν το συγγραφέα να φαντάζει σκηνοθέτης καλογυρισμένου θρίλερ. Κι οι χαρακτήρες , άλλοι δυναμικοί κι άλλοι συναισθηματικά αδύναμοι, χρησιμοποιούνται κατάλληλα για να συνθέσουν το ψηφιδωτό της δράσης.

 

Πρώτη μου επαφή με τη γραφή του Κωνσταντίνου Κέλλη και νιώθω πραγματικά γοητευμένη. Εντυπωσιακό πραγματικά το σκηνικό, χωρίς κενά στην πλοκή και θα θελα πολύ να το δω σε ταινία, αν και το έκανα ήδη διαβάζοντάς το. Αξίζει να διαβαστεί.

 

Σχολιάστε εδώ!