Βιβλία

Ντουλμπέρα

By  | 


Γράφει η Σωτηρία Παπαρσένη

Ντουλμπέρα                                                                  

Χριστίνα Ρούσσου                                                                               

Μεταίχμιο, 2015,

σελ. 514

«Και έφτασα τώρα στα τελευταία της ζωής μου να νοσταλγώ, να θυμάμαι, να
θυμώνω, να λυπάμαι και να εξακολουθώ να ζω. Η πλάτη μου γεμάτη απ’ το φορτίο που κουβαλάει χρόνια. Δεν ξέρω πώς θα ήμουν με λιγότερο βάρος στην πλάτη μου. Λένε πως σου έρχονται τόσα όσα μπορείς να σηκώσεις. Και ποιος το κρίνει αυτό;»

Μια γενιά Βλάχων με την Αορίκα να πρωτοστατεί. Οι μετακινήσεις και οι προσωπικές τους σχέσεις. Η ιστορία τους με ένα γενεαλογικό δέντρο για οδηγό.

Η Χρυσή Δελή λίγο πριν κλείσει τα μάτια της, αφήνει κληρονομιά στην εγγονή της, Χρυσή Δημάκη, τα ημερολόγια της Αορίκας Ζιώππα-Κωνσταντίνου, της προ-προ-προγιαγιάς της, καλά φυλαγμένα σ’ ένα απ’ τα αγαπημένα της μπαούλα. Η εγγονή, δημοσιογράφος και μέλλουσα συγγραφέας, ξετυλίγει την ιστορία της οικογένειάς της και μας ταξιδεύει απ’ τη Νέβεσκα (Νυμφαίο) ως τη Βιέννη, στην Αλεξάνδρεια και στη Θεσσαλονίκη. Οι κυρατζήδες πρόγονοι γίνονται πλοιοκτήτες. Η οικογένειά τους μορφώνεται στα οικονομικά και τις ξένες γλώσσες μα δεν ξεχνούν τα Βλάχικα, τη γλώσσα την μητρική. Τα πλούτη διαρκώς αυξάνονται καθώς πολλά άξια μυαλά γεννιούνται  στην οικογένεια. Κι ενώ ο επαγγελματικός τομέας τούς δείχνει το καλύτερό του πρόσωπο, η προσωπική τους ζωή  θα κεντρίσει τον αναγνώστη και θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του μέχρι το τέλος. Η Αορίκα Ζιώππα διαφέρει απ’ όλες τις γυναίκες της εποχής μιας και καταφέρνει με πείσμα και πολλή δουλειά όχι μόνο να μπει στο χώρο του εμπορίου μα και να ξεχωρίσει και να εκτιμηθεί.

Ντουλμπέρα είναι η όμορφη, έξυπνη και δυναμική γυναίκα. Η ιστορία της είναι η ιστορία μιας ολόκληρης γενιάς, με ιδιαίτερη έμφαση στην καταγωγή των Βλάχων. Απ’ το 1870 έως και σήμερα διαρκεί το ταξίδι. Πολυπρόσωπο, με έντονο λαογραφικό χρώμα, άρωμα παράδοσης, ήθη και έθιμα. Πλούσιο υλικό για να θυμηθούν οι παλιοί και να γνωρίσουν οι καινούριοι. Πλούτος και μόρφωση αξιοζήλευτη, ταξίδια δίχως τέλος και ρίζες δυνατές. Σπουδαία ονόματα παρελαύνουν. Η ιστορία της Ελλάδας μέσα απ’ την ιστορία των Βλάχων δοσμένη με δυναμισμό μα και με μεγάλη τρυφερότητα. Τα δύο βασικά στοιχεία μιας αληθινής Ντουλμπέρας.

Η Χριστίνα Ρούσσου γεννήθηκε τα Χριστούγεννα του 1964 στη Νάουσα Ημαθίας. Σπούδασε οικονομικά σε ιδιωτική σχολή και Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Έχει ασχοληθεί με τη ζωγραφική και το πιάνο. Έχει κάνει τρεις ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, εκπομπές στο ραδιόφωνο και για μεγάλο χρονικό διάστημα ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη χρυσοχοΐα. Συμμετέχει στην ερασιτεχνική θεατρική ομάδα «Επί Σκηνής» στη Νάουσα και είναι μέλος σε συλλόγους σχετικούς με την παράδοση και τους χορούς της. Ζει στη Νάουσα και τη Θεσσαλονίκη. Η Ντουλμπέρα είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

 

03605_03

Σχολιάστε εδώ!