Βιβλία

Ανάμεσα σε δύο κόσμους… η Λυδία

By  | 

 

Γράφει η Σωτηρία Παπαρσένη


Η Υφάντρα της Πόλης

Βασιλική Διαμαντή

Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή, 2016

σελ. 408

 

Ένα βιβλίο που χαρακτηρίζει μια χρονική περίοδο γεμάτη ιστορικές αλλαγές κι όχι μόνο για την Ελλάδα. Σημείο «κλειδί» της ιστορίας αποτελεί η γέννηση της μικρής Λυδίας. Μια γέννηση που φέρνει σε όλους χαρά εκτός απ’ τη γιαγιά Λυδία, στην οποία φέρνει δάκρυα και τρόμο. Ένα όνομα θα κρίνει το μέλλον κι αυτού του κοριτσιού. Ένα παρελθόν που επαναλαμβάνεται, που κανείς δεν μπόρεσε να αποφύγει, ένα χρέος στην πατρίδα και στον τόπο καταγωγής.
Ξάνθη 1912. Ο πλούσιος καπνέμπορος Δημήτρης Κουγιουτζόγλου παντρεύεται την όμορφη Ολυμπία, κόρη εργάτη στις καπναποθήκες του. Η ζωή χαμογελά παρά τη δίνη του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου μα γρήγορα δείχνει το σκληρό της πρόσωπο αρχικά με την αγριότητα και τις επιθέσεις των Βουλγάρων και μετά με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου, όταν όλη η Θράκη επιδικάζεται στη Βουλγαρία. Ο πληθυσμός αναμειγνύεται με αναγκαστικές μετακινήσεις και το ζευγάρι ζει την απόλυτη διάλυση. Ο Δημήτρης καίγεται στην πυρκαγιά των αποθηκών του, η Ολυμπία μένει μόνη στη ζωή και δύο χρόνια αφότου φέρει στον κόσμο τα δίδυμα παιδιά της θα αφεθεί στη θλίψη αφήνοντάς τα στο τέλος ορφανά.
Ο Άγγελος κι η Ευανθία, θα μεγαλώσουν σε ορφανοτροφείο και θα’ χουν πάντα μια ξεχωριστή σχέση, αξιοζήλευτη, παρά τους διαφορετικούς δρόμους που θ’ ακολουθήσουν. Ενώ η Ευανθία θα επιλέξει να παντρευτεί νωρίς για να κάνει οικογένεια, ο Άγγελος θα φύγει για την Πόλη το 1947 ψάχνοντας τη δική του μοίρα. Θα βρει δουλειά, θα γίνει ο ίδιος ιδιοκτήτης εστιατορίων και θα αποτελέσει περιζήτητο γαμπρό για τις κόρες των Ελληνικών οικογενειών της Πόλης. 33 ετών, ξανθός με πράσινα μάτια κι ένα παράστημα εντυπωσιακό κι επιβλητικό. Όσες όμως κι αν του προξένεψαν, καμιά δεν έμοιαζε με τη μορφή στα όνειρά του. Κι η μορφή θα αποκτήσει σάρκα και οστά, θα’ ρθει ως πελάτισσα στο μαγαζί του, μια μάγισσα μελαμψή που θα φέρει θύελλα στη ζωή του. Ο έρωτας της ζωής του θα σταθεί απέναντί του και θα του ζητήσει να καταθέσει τα όπλα. Μια αλλόθρησκη, μια Τουρκάλα, με το ξεχωριστό όνομα….. Λυδία!
Ο έρωτας όμως δεν βασάνισε μόνο τον Ξανθιώτη Άγγελο, όπως τον αποκαλούσαν. Η Λυδία έδωσε το δικό της αγώνα, κόντρα στην πατρίδα, στο θρήσκευμα, τον ερωτεύτηκε παράφορα. Το 1952, ο Άγγελος κι η Λυδία είναι πια επίσημα ζευγάρι που περιμένει τον μονάκριβό τους. Το παιδί, όπως ήταν ήδη αποφασισμένο, βαφτίζεται Χριστιανός. Σε πείσμα όλων η ζωή κυλά με γλύκα και ηρεμία και η νέα αυτή οικογένεια δεν έχει τίποτα να ζηλέψει απ’ τις άλλες, τις αποδεκτές.
Σεπτέμβριος 1955 κι οι συζητήσεις φουντώνουν με αφορμή την Κύπρο και την αυτοδιάθεσή της. Ο αέρας μυρίζει «μπαρούτι» κι ο Άγγελος που προαισθάνεται το κακό ζητά απ’ την Λυδία να προσέχει. Θεωρεί πως πρώτα εκείνοι, οι διαφορετικοί, θα μπουν στο στόχαστρο. Κι όταν εκείνη αρνηθεί να το αποδεχτεί, θα τεθεί γι’ άλλη μια φορά το θέμα των πολύωρων απουσιών της απ΄ το σπίτι. Μετά τη βόμβα στο σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ, ο Άγγελος θα τρέξει να ειδοποιήσει την Λυδία στο γραφείο της, να φύγουν για την Ελλάδα πριν ξεσπάσει το κακό. Μόνο που η Λυδία δεν θα είναι εκεί. Ή τουλάχιστον όχι ακριβώς εκεί… Το μεγάλο μυστικό της ζωής της θα αποκαλυφθεί αλλά μόνο κατά το ήμισυ κι αυτό θα φέρει απρόβλεπτες συνέπειες στις ζωές όλων….
Το βιβλίο αυτό είναι πλούσιο σε συναισθήματα και σε μελανές σελίδες της πονεμένης μας πατρίδας. Το θέμα του δεν είναι ένας ακόμη αταίριαστος έρωτας. Ούτε άλλη μια ιστορία των χαμένων μας πατρίδων. Είναι ολόκληρο μια θυσία, ένας φόρος τιμής, ένας όρκος, μια ιστορία κι ένα φυλαγμένο μυστικό. Κι αν πρωταγωνίστρια φαίνεται η Λυδία, πρωταγωνιστεί τελικά η ιστορία της, το όνομα που φέρει. Για τους Έλληνες η Λυδία η Φιλιππησία ήταν η πρώτη γυναίκα που βαφτίστηκε χριστιανή. Τιμή μεγάλη να φέρει κανείς το όνομά της. Για την Λυδία της ιστορίας όμως…. ήταν στόχος ζωής και μυστικό καλά κρυμμένο με κάθε κόστος.

 

Σχολιάστε εδώ!