Βιβλία

Χάθηκε η μπάλα!

By  | 

Γράφει η Δώρα Ανδρεαδάκη

 

Χάθηκε η μπάλα!

Συγγραφέας: Ελένη Γεωργοστάθη

Εικονογράφηση: Λέλα Στρούτση

Ψυχογιός, 2017

Σελ. 104

 

Ο Αντρέας, ο ήρωας του βιβλίου ζει στην Αθήνα με τους γονείς του. Ο μπαμπάς του, χημικός στο επάγγελμα, έχει μόλις χάσει τη δουλειά του, μένει στο σπίτι προσπαθώντας να βοηθήσει με το μαγείρεμα ενώ ταυτόχρονα ψάχνει για μία καινούργια δουλειά. Η νέα οικονομική κατάσταση της οικογένειας θα γίνει η αιτία για να ακυρωθούν οι προγραμματισμένες πενταήμερες διακοπές τους στο Λονδίνο, κάτι που στεναχωρεί ιδιαίτερα τη μαμά του. Και να ’ταν μόνο αυτά. Ο Άγγελος, ο καλύτερος φίλος του Αντρέα, μετακόμισε με την οικογένειά του στο χωριό του μπαμπά του για να γίνουν αγρότες. Το μόνο πράγμα λοιπόν που τον παρηγορεί είναι το γηπεδάκι της γειτονιάς του, δυο τετράγωνα μακριά απ ’το σπίτι του, όπου παίζει μπάσκετ με τους συμμαθητές του και τον μικρότερο σε ηλικία ξάδερφό του, τον Γιάννη. Έλα όμως που και εκεί τα πράγματα στραβώνουν ξαφνικά και η παρέα του Αντρέα βρίσκεται από το πουθενά να διεκδικεί το γηπεδάκι από μία παρέα μεγαλύτερων παιδιών…

Ένα στοίχημα, ένας προπονητής που δεν έχει ιδέα από μπάσκετ -αλλά ούτε και από μαγείρεμα-, δυο δίδυμες αδερφές που ντριπλάρουν, μαρκάρουν και σουτάρουν σαν επαγγελματίες μπασκετμπολίστριες, ένας αγώνας μπάσκετ -ο πιο σύντομος που έχει γίνει ποτέ- και ένα απρόσμενο μπασκετο-πάρτι γενεθλίων συνθέτουν μια πολύ όμορφη, χιουμοριστική και σύγχρονη ιστορία.

Η Ελένη Γεωργοστάθη μιλώντας τη γλώσσα των παιδιών, δημιουργεί μια ρεαλιστική ιστορία με κεντρικό ήρωα τον δεκάχρονο Αντρέα, του οποίου η  οικογένεια αντιμετωπίζει -σαν τόσες οικογένειες στην Ελλάδα του 2017- την ανεργία και την οικονομική κρίση. Από τη μία οι γονείς του, που έχουν να αντιμετωπίσουν την οικονομική δυσχέρεια και από την άλλη ο Αντρέας και οι φίλοι του, που πρέπει να αντιμετωπίσουν το λεκτικό εκφοβισμό που δέχονται από μία παρέα μεγαλύτερων παιδιών. Θα βρουν τη λύση τα παιδιά; Όχι από μόνοι τους. Η λύση όμως θα δοθεί στο τέλος του βιβλίου στέλνοντας ένα πολύ ισχυρό μήνυμα. Να μιλάνε! Τα παιδιά, πρέπει να μάθουν να μιλάνε!

 

Τα ασπρόμαυρα σκίτσα αναδεικνύουν πολύ όμορφα την ιστορία του βιβλίου . Αναφορές στο μπάσκετ του 1987 και τον Νίκο Γκάλη δίνουν μια κάποια γοητεία στο υπέροχο αυτό άθλημα της καλαθοσφαίρισης που όχι, σίγουρα δεν είναι μόνο για αγόρια!

Το βιβλίο εντάσσεται στη σειρά “λωτός” των εκδόσεων Ψυχογιός η οποία απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 9 με 11 χρονών.

 

Σχολιάστε εδώ!