Βιβλία

Διακοπές στο βουνό, μια αξέχαστη εμπειρία!

By  | 

Γράφει η Δώρα Ανδρεαδάκη

 

 

Σιλουανή

Συγγραφέας: Θοδωρής Παπαϊωάννου

Εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη

Ίκαρος, 2017

Σελ. 228

 

Καλοκαιρινές διακοπές στο βουνό; Βαρετό. Σκέφτεται ο δωδεκάχρονος Κωστής. Χωρίς θάλασσα, παραλίες και αντηλιακά; Σίγουρα αυτές δεν θα ‘ναι διακοπές. Σκέφτεται και η μαμά του, Ελίνα. Η Διαμαντία πάλι, η δίδυμη αδερφή του Κωστή, σκέφτεται πως θα χάσει τα «χορευτικά» στο πάρκο με τις φίλες της, ενώ ψάχνει απεγνωσμένα σήμα για το κινητό…

Και κάπως έτσι, ανόρεχτα, η οικογένεια του Πέτρου ξεκινάει για τις διακοπές τους στο βουνό, εκεί, κοντά στη λίμνη Βεγορίτιδα. Η Σιλουανή, ξαδέρφη των παιδιών και ένα χρόνο μικρότερή τους, αναλαμβάνει να τους ξεναγήσει στα βουνά γύρω από την Έδεσσα. Και ενώ τα δύο αδέρφια πίστευαν πως αυτές θα ήταν οι πιο βαρετές τους διακοπές, η Σιλουανή καταφέρνει όχι απλά να τους αλλάξει τη γνώμη, μα μετατρέπει την κάθε τους μέρα σε μια μοναδική εμπειρία ζωής.

Ο μπλε καταρράκτης, η σπηλιά που αναπνέει, το χρυσάφι στις ρίζες της αρχαίας βελανιδιάς, ο στοιχειωμένος νερόμυλος, οι πυγολαμπίδες, τα βότανα, η αρκούδα και ένα δεντρόσπιτο δίπλα στο σπίτι, εντυπωσιάζουν τα δύο παιδιά τα οποία δε χορταίνουν να βλέπουν τα όσα πρωτόγνωρα για αυτούς αντικρίζουν.

Μαθαίνουν επιπλέον να εκτιμούν τα αγαθά που απλόχερα μάς χαρίζει η φύση και να σέβονται οτιδήποτε υπάρχει και ζει μέσα σε αυτή. Τα κινητά και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια χάνουν ως δια μαγείας την αίγλη τους με τα δύο παιδιά να απολαμβάνουν στο μέγιστο τα παιχνίδια και τις εξορμήσεις στη φύση.

Η «Σιλουανή» είναι μια υπέροχη ιστορία που μιλάει στα παιδιά για τη μαγεία της φύσης, για τα οφέλη της και για το πόσο ευεργετική είναι η επαφή μας μαζί της. Για τη φύση, που αν επιτρέψεις στον εαυτό σου να την αφουγκραστεί με όλο του το “είναι” εκείνη θα στο ανταποδώσει αποκαλύπτοντάς σου τι πιο μεθυστικές μυρωδιές, τις πιο παραμυθένιες εικόνες και τους πιο ταξιδιάρικους ήχους.

 

Ένα απολαυστικό, λυρικό μυθιστόρημα με πολύ όμορφα ασπρόμαυρα σκίτσα που ζωντανεύουν σκηνές από την καθημερινότητα των παιδιών. Από τις εκδόσεις Ίκαρος, για παιδιά ηλικίας από 9 ετών και πάνω.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε εδώ!