Uncategorised

Η Ενετοκρατούμενη Κρήτη και τα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής!

By  | 

Γράφει η Σωτηρία Παπαρσένη

Θυσία (Οι δρόμοι της καταιγίδας #1)

Συγγραφέας: Άννα Γαλανού

Διόπτρα, 2017

σελ.521

 

 

Ένα μυθιστόρημα με έντονες ιστορικές αναφορές, πλούσια βιβλιογραφία, αφιέρωμα σε μια εποχή που δεν έχει κορεστεί στην λογοτεχνία, σε ένα πολυαγαπημένο ελληνικό νησί, την Κρήτη, και την Ενετική κατοχή του. Η «Θυσία» αποτελεί το πρώτο μέρος της τριλογίας «Οι δρόμοι της καταιγίδας» δίνοντας  πνοή σε ήρωες που έχουμε ακουστά, σε πλάσματα της φαντασίας της συγγραφέως και σε ονόματα που γνωρίζουμε μόνο μελετώντας σε βάθος την Κρητική Ιστορία.

 

Η Ρούσσα με τα φλογερά μαλλιά και τα καταπράσινα μάτια, αρχοντοπούλα του Χάνδακα, εκτοπίζεται απ΄ το αρχοντικό και την πατρίδα της μετά την προδοσία που υπέστη η οικογένειά της και ξεκινά το ταξίδι προς το άγνωστο νησί της Άνδρου μέσα σε άθλιες συνθήκες και πάντα με κίνδυνο της ζωής της. Στο καράβι καταφέρνει να επιβιώσει από ασθένειες και το θάνατο που κάνει κουμάντο, χάνει τη νένα της, τον τελευταίο δικό της άνθρωπο και μαζί και την ελπίδα να γυρίσει πίσω κάποτε. Μόνη της συντροφιά οι αναμνήσεις και οι μυρωδιές του τόπου της κι ένα πολύτιμο σακουλάκι, η ευχή κι οι συμβουλές της Θεονύμφης, μοναχής και παιδαγωγού της.

Το ταξίδι της εξόριστης Ρούσσας θα πάρει άλλη ρότα σαν πέσει στα χέρια κουρσάρων. Μαζί με ένα γεμάτο αμπάρι ταλαιπωρημένες γυναίκες κάθε ηλικίας θα καταλήξουν στην Ανδριανούπολη, στο πρώτο σκλαβοπάζαρο για τη γνωστή «διαλογή». Κάθε σταθμός και κάποιες θα βρίσκουν το νέο τους αφέντη. Κι όταν κι η Ρούσσα φτάσει στον τελικό προορισμό της, στο Καραβανσαράι, μια πνοή πριν το θάνατο, θα σωθεί από τύχη( ή την μοίρα) από το Σεκίρ, έναν όμορφο Θρακιώτη. Ο έρωτάς τους θα’ ναι η αρχή και το τέλος. Κόντρα σε όλους  θα καταφέρουν να επιβιώσουν και να ξεπεράσουν κάθε σκόπελο. Μέχρι που, όπως γίνεται στη ζωή, θα έρθει η ώρα να κλείσουν οι παλιοί λογαριασμοί, να τιμωρηθούν οι ένοχοι και να γεμίσει η ψυχή με το φως της λατρεμένης πατρίδας.

 

Ένα ταξίδι μαγικό, ιστορικά εμπεριστατωμένο, λογοτεχνικά άρτιο, με εικόνες που ξεπηδούν ολοζώντανες μέσα απ΄ τις σελίδες, με χαρακτήρες καλοδουλεμένους, άλλους γεννημένους ν’ αγαπηθούν και άλλους εν γένει προδότες. Ταινία εποχής με άρχοντες και δούλους, επαναστάτες και γαλέρες και μια Κρήτη που στενάζει, εξόριστες οικογένειες κι αφανισμό κάθε απογόνου τους. Κι απ΄ την άλλη πλευρά οι κουρσεμένες θάλασσες, πειρατές και αμπάρια φορτωμένα θησαυρούς και αθώες ψυχές. Σκλαβοπάζαρα της Ανατολής, πασάδες, αγάδες κι ένας συνεχής πόλεμος, επεκτατικός, με τους αντίστοιχους πάντα προδότες και εγκάθετους σπιούνους.

 

 

Μεγάλη έκπληξη για μένα το βιβλίο αυτό κι οφείλω να το τονίσω μιας και υπάρχει όχι μόνο διαφορετική θεματολογία μα και μια γραφή διαφορετική απ΄ αυτή που είχα συνηθίσει από τη συγγραφέα μέχρι σήμερα. Γοητεύτηκα απ΄ τις εικόνες, εντυπωσιάστηκα απ΄ την έρευνα και τις γνώσεις, βίωσα τα συναισθήματα σε όλη τους την κλίμακα και έκλεισα το βιβλίο αυτό αποχαιρετώντας τους ήρωες κι ανυπομονώντας πραγματικά για τη συνέχεια! Μην το χάσετε! Αξίζει να διαβαστεί!

Σχολιάστε εδώ!