Αργυρώ Μουντάκη

Ο χαμένος μύθος του Αισώπου – Μια συναρπαστική περιπέτεια

By  | 

Γράφει η Αργυρώ Μουντάκη 

 

Ο χαμένος μύθος του Αισώπου

Κώστας Στοφόρος

Εκδόσεις Μίνωας, 2017

 

Αν ήμουν παιδί θα πήγαινα στο βιβλιοπωλείο και θα ρώταγα ποια βιβλία έχει γράψει ο Κώστας Στοφόρος, και … θα τα αγόραζα όλα!!! Ή αλλιώς – αν θυμηθώ την βιβλιοφαγία των παιδικών – εφηβικών μου χρόνων, θα πήγαινα στη βιβλιοθήκη των Χανίων και θα ρώταγα που βρίσκονται τα βιβλία του κου Στοφόρου!

Είμαι πια ενήλικας, σε λίγο κλείνω τα 40, κι όμως τα βιβλία του Κώστα Στοφόρου με συγκινούν σα να ήμουν 10-12 ετών. Κι αν αναρωτηθώ γιατί, νομίζω είναι απλό να απαντήσω: Γιατί ο Κώστας κατέχει τις βασικές δομές του αυθεντικού πηγαίου παραμυθά: Ξέρει να στήνει ήρωες, με καλούς και κακούς να μάχονται για το ποιος θα νικήσει, με περιπέτεια που σε καθηλώνει, με το ήθος να κυριαρχεί σε όλο το έργο στους καλούς ήρωες του, με χιούμορ και ωραίες ατάκες, με τους μικρούς και τους μεγάλους να “χτυπάει η καρδούλα τους”, με ένα κείμενο που μας μαθαίνει επιπλέον για την ιστορία και τον πολιτισμό μας. 

Με αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά λοιπόν έχει γράψει ο συγγραφέας και τον Χαμένο μύθο του Αισώπου. Η ιστορία λαμβάνει χώρα στη Σάμο, καλοκαίρι και διακοπές για την οικογένεια, τα παιδιά ενώ θέλουν να περάσουν καλά, διαπιστώνουν ότι οι διακοπές τους θα είναι μάλλον πολύ βαρετές. Κι όμως πολύ γρήγορα αυτή η αίσθηση θα ανατραπεί μόλις στη ζωή τους μπουν δυο γειτονόπουλα του θείου τους αλλά και… ο χαμένος μύθος του Αισώπου! Ο αγαπημένος και γνωστός μας “Ο Τζίτζικας και ο μέρμηγκας”, που σύμφωνα με το θείο έχει αλλοιωθεί με τους αιώνες. Ο θείος ισχυρίζεται ότι δεν είναι ο αυθεντικός μύθος αυτός που έχει επικρατήσει. Στ’ αλήθεια ο Αίσωπος, ένας πρώην δούλος, θα έβαζε τον τζίτζικα να πεθαίνει και τα μυρμήγκια σκληρά και δίχως ίχνος αλληλεγγύης να μην του δίνουν ένα “χέρι” βοηθείας;

Ο αυθεντικός μύθος υπάρχει και είναι κάπου στη Σάμο κρυμμένος, ένα παμπάλαιο χειρόγραφο που μπορεί να αποδειχτεί μοναδικός θησαυρός. Η Ρόδη και ο Λυκούργος μαζί με τον θείο Πυθαγόρα αλλά και την υπόλοιπη παρέα ενηλίκων και μικρών θα μπουν σε μια συναρπαστική περιπέτεια. Συνάμα θα μάθουν και θα μάθουμε πολλά πράγματα για τη Σάμο, τόσο που θα θέλουμε να την επισκεφθούμε!

Ο συγγραφέας, τεχνίτης του λόγου και της δράσης μας κάνει και σ’ αυτό το βιβλίο να αγωνιούμε ως την τελευταία αράδα του!

Ένα βιβλίο που εντάσσεται σε μια εξαιρετική σειρά των εκδόσεων Μίνωας αφιερωμένη στα όμορφη μέρη και τις πόλεις της Ελλάδας και που θα πρέπει να έχετε στη βιβλιοθήκη σας! Καλή και απολαυστική ανάγνωση!

Με την αγάπη μου

Αργυρώ

 

 

21545

Σχολιάστε εδώ!