Βιβλία

“Ο πολιτισμός πηγή δυστυχίας” στη Σχολή Μωραΐτη στις 23/11/2016

By  | 


facebook-minwas-sigmund-freud-01Το Ινστιτούτο ÖSD Ελλάδας-Σχολή Μωραΐτη και οι εκδόσεις Μίνωας σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου “Ο πολιτισμός πηγή δυστυχίας” του Ζίγκμουντ Φρόιντ την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, στις 19:00, στο Θέατρο της Σχολής Μωραΐτη (Παπαναστασίου και Αγίου Δημητρίου, Π. Ψυχικό).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Φωτεινή Τσαλίκογλου, συγγραφέας και καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο Νίκος Σιδέρης, ψυχίατρος-ψυχαναλυτής και συγγραφέας και η Ξένια Κουναλάκη, δημοσιογράφος στην εφημερίδα Η Καθημερινή.

Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει ο ηθοποιός Νίκος Αλεξίου.

Τηλ. Επικοινωνίας
210 6795000

facebook-minwas-sigmund-freud-01

ΖΙΓΚΜΟΥΝΤ ΦΡΟΪΝΤ

Ο πολιτισμός πηγή δυστυχίας

Μετάφραση: Γιώργος Σαγκριώτης
Πρόλογος: Ματθαίος Γιωσαφάτ
Σελίδες: 168

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μίνωας στη σειρά Φάροι Iδεών το πάντα επίκαιρο κείμενο του Ζίγκμουντ Φρόιντ Ο πολιτισμός πηγή δυστυχίας. Γραμμένο το 1929, είναι από τα βιβλία που επηρέασαν και διαμόρφωσαν τη σύγχρονη σκέψη.

«Ο πολιτισμός αντιμετωπίζει την επικίνδυνη επιθετική τάση του ατόμου εξασθενίζοντάς την, αφοπλίζοντάς την, αναθέτοντας την επιτήρησή της σε μια αρχή στο εσωτερικό του, η οποία μοιάζει με κατοχική δύναμη σε μια κατακτημένη πόλη».

Το κύριο θέμα του βιβλίου είναι ο ασυμφιλίωτος ανταγωνισμός των απαιτήσεων των ενστίκτων και των περιορισμών που επιβάλλει ο πολιτισμός. […] Το βιβλίο είναι και θα παραμείνει επίκαιρο, γιατί κρατά μπροστά στον άνθρωπο έναν καθρέφτη μέσα στον οποίο μπορεί να δει όλα τα καλά και όλα τα κακά της ύπαρξής του κατά τη διάρκεια της μακραίωνης, μεγαλειώδους πορείας του προς τον πολιτισμό που δημιούργησε.

Από τον πρόλογο
του Ματθαίου Γιωσαφάτ

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
Ο Ζίγκμουντ Φρόιντ γεννήθηκε το 1856 στο Φράιμπεργκ της Μοραβίας – σημερινό Πρζίμπορ της Τσεχίας. Σπούδασε ιατρική στη Βιέννη, ειδικεύτηκε στη νευρολογία και ασχολήθηκε με τη μελέτη της υστερίας. Θεμελιωτής της ψυχανάλυσης, έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους σημαντικότερους στοχαστές του 20ού αιώνα. Στα τέλη του 1885 ο Φρόιντ έφυγε από τη Βιέννη, προκειμένου να συνεχίσει τις σπουδές του στη νευροπαθολογία στο νοσοκομείο Σαλπετριέρ στο Παρίσι. Επέστρεψε στη Βιέννη το 1886 και παντρεύτηκε τη Μάρτα Μπέρναϊς. Το ζευγάρι απέκτησε έξι παιδιά. Ανάμεσά τους η Άννα Φρόιντ, η οποία όπως και ο πατέρας της διέπρεψε στον τομέα της ψυχανάλυσης.
Στα σημαντικότερα έργα του Φρόιντ περιλαμβάνονται: Μελέτες για την υστερία (1895), Η ερμηνευτική των ονείρων (εκδόθηκε το 1899 αλλά με χρονολογία 1900 για να τονιστεί ο κοσμοϊστορικός χαρακτήρας του έργου), Ψυχοπαθολογία της καθημερινής ζωής (1904), Τρεις συμβολές στη σεξουαλική θεωρία (1905), Τοτέμ και ταμπού (1913), Πέραν της αρχής της ηδονής (1920), Το μέλλον μιας αυταπάτης

Σχολιάστε εδώ!