Αργυρώ Μουντάκη

Πρώτη μέρα στο σχολείο: Ποιος καρδιοχτυπάει πιο πολύ τελικά;

By  | 

Γράφει η Αργυρώ Μουντάκη

 

Οι ιστορίες του Σάββα

Πώς να επιβιώσετε από τους γονείς όταν πάτε σχολείο

Κείμενο: Τασούλα Τσιλιμένη

Εικόνες: Τέτη Σώλου

Πατάκης, 2016

 

“Από το ένα χέρι τον κρατούσε η μαμά. Από το άλλο ο μπαμπάς. Περπατούσαν κι ο Σάββας άκουγε κάπου κάπου πνιχτούς αναστεναγμούς κι από τους δυο.

– Α! Να ο Γιώργος, ο φίλος μου! είπε κι ελευθέρωσε το χέρι του για να τον χαιρετήσει. Η χούφτα του ήταν ιδρωμένη. Τράβηξε και το άλλο χέρι. Κι αυτό μουσκεμένο.”

 

Ποιος τελικά είναι ο πιο αγχωμένος την πρώτη μέρα στο σχολείο; Ο Σάββας ή οι γονείς του; Ποιος δεν μπορεί να κοιμηθεί την προηγούμενη νύχτα; Και ποιος ξεφυσάει συνέχεια μέχρι να ξημερώσει; Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά;

 

“Ο Σάββας σκέφτεται τον μπαμπά και τη μαμά του. Πέρασαν δύσκολο βράδυ. Πρώτη μέρα στο σχολείο είναι αυτή. […]

– Μη στενοχωριέσαι! Έτσι κάνουν όλοι την πρώτη φορά! του είχε πει ο Γιώργος, που το ήξερε από τον μεγαλύτερο αδερφό του.”

Ο Σάββας είναι ψύχραιμος και απολαμβάνει το σχολείο, η δασκάλα του είναι πολύ γλυκιά, περνάει όμορφα την πρώτη μέρα, διαβάζουν παραμύθια, ζωγραφίζουν….

Και οι μέρες περνούν και… ο Σάββας πρέπει να φτιάξει μια ζωγραφιά – εργασία. Κι οι γονείς του προκειμένου να τον βοηθήσουν καταλήγουν να φτιάχνουν εκείνοι την εργασία του. Ο Σάββας αυτήν την εργασία θα παραδώσει στη δασκάλα του;

Μα ευτυχώς υπάρχουν και οι ψείρες! Σε αυτήν την τρίτη, ξεκαρδιστική ιστορία του Σάββα θα μάθουμε πόσο εύκολα, τυχαία ή ίσως και απρόοπτα μπορούν να γίνουν φίλοι δυο παιδιά που μέχρι χθες δεν συμπαθιόντουσαν ιδιαίτερα!

Οι ιστορίες του Σάββα, γραμμένες με ευαισθησία και ενσυναίσθηση τόσο όσον αφορά το παιδί όσο και τον γονιό, από την Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Τασούλα Τσιλιμένη, η οποία εκτός από την επιστημονική της  γνώση καθώς είναι κι εκείνη μητέρα μεγάλων πλέον παιδιών, ξέρει πολύ καλά με την διττή της ιδιότητα την ψυχολογία και των δύο πλευρών.

Όμορφη εικονογράφηση, χαρούμενη και διακριτική πλάι στο κείμενο, ένα βιβλίο κατάλληλο και για πιο μεγάλα παιδιά από αυτά της πρώτης δημοτικού.

 

Καλή Σχολική Χρονιά σε όλους μας λοιπόν! Μικρούς και μεγάλους! Και … ψυχραιμία!!!!!

 

 

 

 

 

Σχολιάστε εδώ!