Βιβλία

Το στοιχειωμένο σπίτι

By  | 

Γράφει η Δώρα Ανδρεαδάκη

 

Το στοιχειωμένο σπίτι

Αργυρώ Μουντάκη

Μίνωας, 2017

Σελ. 144

 

Διαβάζοντας το καινούργιο συγγραφικό έργο της Αργυρώς Μουντάκη, αυτό που αντιλαμβάνεσαι περισσότερο απ’ όλα, είναι η αγάπη της για αυτήν την πόλη, τον Βόλο. Μετά τα βιβλία της “Το υπναρούδι και η Ελεάννα σε φανταστικές περιπέτειες” (εκδόσεις Πατάκη) και “Το κορίτσι του Πέτρου” (εκδόσεις Μεταίχμιο), η αγαπημένη συγγραφέας και εκπαιδευτικός γράφει μια περιπέτεια που συγκινεί και προβληματίζει…

Το “στοιχειωμένο σπίτι” είναι μία -κατά βάση-  ιστορία μυστηρίου που εκτυλίσσεται στον Βόλο, με αναφορές στα πιο σημαντικά  ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία της πόλης. Με πληθώρα πληροφοριών για την ιστορία του Βόλου αλλά και της Ελλάδας γενικότερα, με πιο σημαντικές την καταστροφή της Σμύρνης, την περίοδο της κατοχής και του μεσοπολέμου.

 Ο Παναγιώτης, μαθητής της Α΄ γυμνασίου και λάτρης της ιστορίας και της αρχαιολογίας, μετακομίζει με την οικογένειά του στον Βόλο. Εκεί, μία παρέα παιδιών, η Μελίσσα, ο Παύλος, η Έρση, η Αλκμήνη, ο Ηλίας, ο Χρήστος και ο Νίκος, εξερευνούν ένα ερειπωμένο σπίτι, μέσα στο οποίο θα ανακαλύψουν ένα γράμμα και ένα άλμπουμ φωτογραφιών… Τα περισσότερα παιδιά, συμμαθητές πλέον στο ίδιο σχολείο και τμήμα, καλωσορίζουν μία καινούργια φιλόλογο, την Αλίκη Αλιγυζάκη, που έχει καταγωγή από την Κρήτη και λαχταρά, όπως και ο Παναγιώτης, να ανακαλύψει τον Βόλο… Για το λόγο αυτό στα πλαίσια του μαθήματος θα προτείνει στα παιδιά να κάνουν ένα πρότζεκτ και κάπως έτσι μπλέκονται σε μια περιπέτεια όλο απρόοπτα και εκπλήξεις. Ποιος έχει γράψει τελικά εκείνο το γράμμα και σε ποιον ανήκει το άλμπουμ με τις ξεθωριασμένες φωτογραφίες; Γιατί το σπίτι θεωρείται  στοιχειωμένο από όλους; Και η γιαγιά Αγορίτσα; Τι σχέση έχει με όλα αυτά;

Με αναφορές στα σημαντικότερα κτήρια της πόλης, μουσεία και έργα τέχνης, πληροφορίες για πρόσωπα που με το έργο τους στιγμάτισαν τον Βόλο αλλά και στοιχεία από τη μυθολογίας μας, το καινούργιο βιβλίο της Αργυρώς Μουντάκη ψυχαγωγεί και συνάμα συμβάλλει στην πνευματική καλλιέργεια των παιδιών.

Αξιόλογη και αποκαλυπτική η ιστορία του Eβραίου Σπήρερ, που έσωσε πολλές οικογένειες Μικρασιατών στην καταστροφή της Σμύρνης, φέρνοντάς τους στον Βόλο, αλλά και η ιστορία του αρχιραβίνου Πέσσαχ, ο οποίος με τη βοήθεια του μητροπολίτη Ιωακείμ Αλεξόπουλου, έσωσε τους περισσότερους Εβραίους Βολιώτες από το ολοκαύτωμα, φυγαδεύοντάς τους από τον Βόλο στα χωριά του Πηλίου.

Γεγονότα άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία του Βόλου, όπως οι καταστροφικοί σεισμοί και οι πλημμύρες του 1955 αλλά και η αποβιομηχανοποίηση της πόλης στα τέλη του 20ου αιώνα αποκαλύπτονται μέσα από μια ευχάριστη ιστορία με ωραία πλοκή που μας κρατάει σε εγρήγορση από την αρχή ως το τέλος.

Είναι σπουδαίο να γράφονται τέτοια αναγνώσματα για παιδιά, που σκοπό έχουν πρωτίστως να διασκεδάσουν, αλλά ταυτόχρονα καταφέρνουν με ένα πολύ ιδιαίτερο και διακριτικό τρόπο να “διδάξουν”, ανακαλώντας σημαντικά – για την χώρα μας – ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος.

Στο τέλος του βιβλίου η συγγραφέας παραθέτει διαδραστικό υλικό, για όποιον επιθυμεί να ανακαλύψει περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία και τον πολιτισμό του Βόλου, πληροφορίες που συγκέντρωσε με αγάπη και ζήλο για το βιβλίο αυτό η Αργυρώ Μουντάκη.  

 Το βιβλίο “Το Στοιχειωμένο Σπίτι” των εκδόσεων Μίνωας συμπεριλαμβάνεται στη σειρά “Λογοτεχνικές Εξερευνήσεις” με θέμα “Ταξίδια στην Ελλάδα”, που απευθύνονται σε παιδιά από 9 ετών.

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στον ΙΑΝΟ στις 28 Μαρτίου 2017 στις 18.00 μαζί με το βιβλίο του Κώστα Στοφόρου “Ο χαμένος μύθος του Αισώπου” από την ίδια σειρά. Δηλώστε συμμετοχή εδώ.

Αργυρώ Μουντάκη

Σχολιάστε εδώ!