Βιβλία

Τρεις γυναίκες – σαν το μαγικό 3!

By  | 

Γράφει η Σωτηρία Παπαρσένη

 

Τρία μαύρα νούφαρα

Michel Bussi 
μετάφραση: Κατερίνα Γούλα

Κέδρος, 2016

σελ.485

 

«Σ’ ένα χωριό ζούσαν τρεις γυναίκες. Η πρώτη ήταν κακιά, η δεύτερη ήταν ψεύτρα, η τρίτη ήταν εγωίστρια. Κι όμως είχαν ένα κοινό σημείο, κάτι σαν μυστικό…..» κάπως έτσι περιγράφεται ο πυρήνας ενός ευφάνταστου και ξεχωριστού βιβλίου! Φόνοι ταράζουν την ηρεμία του γραφικού Ζιβερνί, άνθρωποι εμφανίζονται κι εξαφανίζονται σαν σε παραίσθηση και μόνο λίγο πριν το τέλος λύνονται τα «μάγια» της γραφής του Michel Bussi.
Το γραφικότατο Ζιβερνί, ο αγαπημένος τόπος του Κλοντ Μονέ, κατακλύζεται κάθε χρόνο από τουρίστες, επίδοξους ζωγράφους, που ονειρεύονται να αποκτήσουν τη δική του έμπνευση τριγυρίζοντας στις αγαπημένες του γωνιές. Το παλιό του σπίτι με την λίμνη και τις λατρεμένες του Νυμφαίες μαγεύει το κοινό και γίνεται πόλος έλξης για μεγάλους μα και μικρούς. Μέχρι που ένας φόνος δίπλα στο ποτάμι θα θυμίσει στους παλιούς κατοίκους το παρελθόν. Πανομοιότυπος θάνατος κι η έρευνα θα ξεκινήσει. Το ήσυχο μέχρι πρότινος χωριό θα παίξει ύψιστο ρόλο στην απόδοση δικαιοσύνης. Όλοι είναι πιθανοί ένοχοι κι όλοι θα εξεταστούν ανάλογα. Και τα περίεργα περιστατικά θα γεμίζουν τις σελίδες κι ο αναγνώστης θα ταλαντεύεται ως προς το τι είναι πραγματικότητα και τι φαντασία. Η μικρή ζωγράφος, εξαιρετικά ταλαντούχα, θα ζωγραφίσει Νυμφαίες εφάμιλλες με του Μονέ μα ο πίνακας θα εξαφανιστεί. Η γοητευτική δασκάλα θα γίνει και πάλι η «πέτρα» του σκανδάλου και θα φτάσει στα όρια του χωρισμού και της φυγής απ΄ το ασφυκτικό κλίμα του Ζιβερνί. Κι η γριά «μάγισσα», τα μάτια και τα αυτιά του χωριού, θα αποφασίσει να μιλήσει, ν αποκαλύψει την αλήθεια και θα δεχτεί τις συνέπειες.
Αγάπησα αυτό το τόσο διαφορετικό βιβλίο! Τολμώ να το πω και το προτείνω σε όλους όσους θέλουν κάτι ξεχωριστό και ενδιαφέρον μέχρι την τελευταία σελίδα. Οι τρεις γυναίκες-ηρωίδες θα στοιχειώσουν το μυαλό του αναγνώστη. Θα κάνουν κατάληψη στις σκέψεις του κι ο ίδιος θα μπει και στις τρεις «θέσεις» προσπαθώντας να κατανοήσει, να δικαιολογήσει, να ερμηνεύσει, να συμπορευτεί. Οι εικόνες μαγικές θα τον ταξιδέψουν. Οι πίνακες ζωγραφικής θα ζωντανέψουν μπροστά στα μάτια του και το Ζιβερνί θα γίνει και ο δικός του ταξιδιωτικός προορισμός.

Υπέροχο πραγματικά βιβλίο. Ο Michel Bussi απέδειξε την αξία του γι άλλη μια φορά. Η κυρία Γούλα απέδωσε τα μέγιστα στην μετάφραση και το εξώφυλλο προετοίμαζε τον αναγνώστη για την μοναδικότητα του έργου που θα αποκάλυπτε.

Τρεις γυναίκες, ένας κλεμμένος πίνακας, ένα μαγικό τοπίο και πάθη ακατανίκητα. Κι όταν τα φώτα κλείσουν κι ο κίνδυνος περάσει, όλα θα έρθουν στο φως. Και τα μοναδικά και σπάνια θα πάρουν τελικά τη θέση που τους αξίζει. Ποτέ δεν είναι αργά.

Σχολιάστε εδώ!