Αργυρώ Μουντάκη

Τρία ενδιαφέροντα, διαφορετικά μεταξύ τους παραμύθια του Βασίλη Κουτσιαρή

By  | 


Γράφει η Αργυρώ Μουντάκη

Σήμερα θα σας παρουσιάσω τρία πρόσφατα και αγαπημένα μου βιβλία του πολυγραφότατου Στεφανοβικειώτη συγγραφέα Βασίλη Κουτσιαρή. Διαφορετικά μεταξύ τους, το πρώτο συγκινητικό και έμμεσα διδακτικό μιλάει για την αποδοχή, το δεύτερο για τους δισταγμούς που έχουν μερικά παιδιά να μιλήσουν μπροστά σε κόσμο, ενώ το τρίτο αρκετά αυτοσαρκαστικό και με χιούμορ εξιστορεί την περιπέτεια ενός φιλότιμου δασκάλου να πειθαρχήσει την τάξη του και να μιλήσει συνάμα για τη φύση. Για να δούμε πώς τα καταφέρνει όλα αυτά τόσο ο δάσκαλος όσο και ο συγγραφέας, που στο επάγγελμα είναι δάσκαλος!

 

Η γραμμή
Βασίλης Κουτσιαρής & Γιάννης Διακομανώλης
Εικόνες: Αιμιλία Κονταίου
Μίνωας, 2018

Αυτό το βιβλίο λοιπόν με τον λιτό τίτλο πολύ με συγκίνησε! Η γραμμή! Τι είναι η γραμμή; Μία γραμμή πάνω σε ένα θρανίο που χωρίζει τη μία πλευρά του θρανίου από την άλλη. Κι αυτό γιατί ο ήρωας του βιβλίου, ο Αλέξανδρος, δεν θέλει να έχει επαφή με τον διπλανό του, τον Θοδωρή, ο οποίος είναι καινούριος στην τάξη, μένει ψηλά στο βουνό και περνάει τον χρόνο του με τα πρόβατά του και τον σκύλο του. Αφήστε που είναι και πολύ ακατάστατος! Ο Αλέξανδρος λοιπόν αντιστέκεται σθεναρά στα καλέσματα φιλίας του Θοδωρή. Δεν γελάει με τα αστεία του, δεν πάει σπίτι του να παίξουν όταν τον καλεί, αλλά δεν του δίνει και τους μαρκαδόρους του. Μέχρι που όταν ο Θοδωρής απουσιάζει από την τάξη, ο Αλέξανδρος αντιλαμβάνεται ότι ο Θοδωρής ήταν αυτός που τον επέλεγε στο ποδόσφαιρο για να παίζει με τα άλλα παιδιά. Και καταλαβαίνει και από άλλα στοιχεία ότι λαχταρούσε να γίνουν φίλοι. Αφήστε που του λείπει κιόλας! Η εξέλιξη της ιστορίας είναι ακόμα πιο ωραία, αλλά θα την αφήσω να την ανακαλύψετε μόνοι σας παρέα με τα παιδιά σας! Πολύ ωραία και η εικονογράφηση της Κονταίου, δίνει ένα εξαιρετικό σύνολο μαζί και με την φροντισμένη έκδοση των εκδόσεων Μίνωας.

 

 

 

Τα φανταστικά μου ταξίδια
Βασίλης Κουτσιαρής
Εικόνες: ΛίλαΚαλογερή
Μίνωας, 2019

Η ηρωίδα του βιβλίου η Νεφέλη βιώνει μια περίεργη εμπειρία, αν και όχι μοναδική. Κάθε φορά που η δασκάλα της την επιλέγει για να απαντήσει σε μία ερώτηση, εκείνη δυσκολεύεται έστω να ανοίξει το στόμα της να δώσει τη σωστή απάντηση, αν και τη γνωρίζει. Αντ’ αυτού βυθίζεται σ’ έναν φανταστικό δικό της κόσμο και χάνει την επαφή με το περιβάλλον της τάξης. Το καλό είναι ότι η Νεφέλη συζητάει συχνά το πρόβλημά της με τους γονείς της ενώ η δασκάλα της, που έχει καταλάβει το πρόβλημα την ενθαρρύνει λέγοντάς της «Νεφέλη, μπορείς!». Το θέμα του δισταγμού, της ντροπής κάποιων παιδιών να πάρουν το λόγο μπροστά σε κόσμο πραγματεύεται με επιτυχία το βιβλίο αυτό, ενώ η εικονογράφηση συνοδεύει το κείμενο πραγματικά ταιριαστή και φρέσκια.

 

 

 

Ας μιλήσουμε για κουκουνάρες
Βασίλης Κουτσιαρής
Εικόνες: Θέντα Μιμηλάκη
Ελληνοεκδοτική, 2018

Ο Βασίλης Κουτσιαρής στο βιβλίο αυτό έχει κέφια και θα το καταλάβατε χαμογελώντας πολλές φορές! Εξιστορεί την περιπέτεια ενός άμοιρου δασκάλου, που έχει κλείσει η φωνή του από λαρυγγίτιδα και προσπαθεί συνάμα να πειθαρχήσει τους μαθητές του να μην παίζουν με τις… κουκουνάρες στην αυλή του σχολείου αλλά και μέσα στην τάξη! Δίχως λοιπόν να έχει πάρει άδεια, εκεί στις επάλξεις, ο καημένος ο δάσκαλος φωνάζει, θυμώνει, εξανίσταται αλλά τελικά καταλαβαίνει ότι δεν καταφέρνει τίποτα με όλα αυτά. Στο τέλος συνειδητοποιεί ότι τα παιδιά έχουν ενσωματώσει στο παιχνίδι τους ένα προϊόν της φύσης και ότι και ο ίδιος μπορεί να «εκμεταλλευτεί» αυτή την κατάσταση για να τους μιλήσει για τα δέντρα με έναν πιο βιωματικό τρόπο. Πολύ χαρούμενο, ανάλαφρο, με πολύ χιούμορ και αυτοσαρκασμό του συγγραφέα βιβλίο, το απόλαυσα! Το ωραίο κείμενο συμπορεύεται αρμονικά με την πάντα ιδιαίτερη εικονογράφηση της ΘένταςΜιμηλάκη.

 

 

Τιμήστε μας με ένα like στη σελίδα μας στο facebook parents24.gr – 24 ώρες γονείς

και στην προσωπική μου Αργυρώ Μουντάκη

 

 

 

Σχολιάστε εδώ!