Βιβλία

Τα “Χρεωστικά ζωής” στην Αθήνα στις 12/03/2017

By  | 


 

Οι εκδόσεις ΗΡΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Αγγελικής Θάνου με τον τίτλο

«Χρεωστικά ζωής»

την Κυριακή, 12 Μαρτίου 2017 στις 7 το απόγευμα,

στο bistrot bar Μαγική Αυλή, Βαλτετσίου 47 στα Εξάρχεια

στην Αθήνα.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Δανάη Πίκουλα, δημοσιογράφος

Τόνια Παντελαίου, συνταξιούχος Σχολική Σύμβουλος – ερευνήτρια

Αγγελική Θάνου, συγγραφέας

Τραγούδι: Σταύρος Κατσιβέλης

Μαντολίνο: Νίκος Αρμενιάκος

Χρεωστικά ζωής

Αγγελική Γ. Θάνου

Στο πεζογράφημα αυτό περιγράφονται πραγματικά γεγονότα τα οποία σχετίζονται με την ανατίναξη της εκκλησίας της Παναγίας και με το ολοκαύτωμα του χωριού των Καναλίων της Μαγνησίας από τους Γερμανούς κατακτητές, στις 16 Νοεμβρίου του 1943, κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου. Η πυρπόληση του χωριού από τη Χιτλερική λαίλαπα άφησε πίσω της, χαμένες ανθρώπινες ζωές, διακόσια πενήντα καμένα σπίτια, την εκκλησία της Παναγιάς με το μοναδικό εξάγωνο καμπαναριό της ανατιναγμένη καθώς και τον τρόμο στις ψυχές των επιζώντων.

Κατά την 70η επέτειο ιστορικής μνήμης από το γεγονός αυτό συναντιούνται στον μαρτυρικό αυτό τόπο, που μπροστά του απλώνεται η γαλήνια λίμνη Βοιβηίδα, πολλοί προσκεκλημένοι και απρόσκλητοι επισκέπτες. Μέσα από αυτή τη συνύπαρξη πολλά χρεωστικά ζωής αναδεικνύονται για τον καθένα ήρωα οι περισσότεροι των οποίων αποτελούν προϊόντα μυθοπλασίας ή αποτέλεσμα εμπειριών ζωής που αναβιώνουν με τη δύναμη της εσωτερικής αναπαράστασης.

Χρεωστικά ζωής:

για τον Δημήτρη Αλεξανδρή, ακαδημαϊκό διεθνούς φήμης, που στρίμωξε τον εαυτό του σε γωνίες και καλούπια, συνθλίβοντας την καταγωγή του, από καθαρή δειλία,

για την Εύη Μαρτίνου η οποία μετράει τις μέρες της ζωής της αντίστροφα και οργανώνει τις εκκρεμότητές της,

για την Μαρία Αλεξίου, κριτικό βιβλίων που επιστρέφει στις ρίζες της κοντά στη γιαγιά της, καθώς δυσκολεύεται να διαχειριστεί τις μεγάλες απώλειες της ζωής της,

για τον Κούρτ Μπούχαρτ, που βιώνει ένα πόλεμο ψυχής μακράς διάρκειας, προσωπική κληρονομιά του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου,

για τη Σάρα Μισδραχή της οποίας η παιδική ηλικία ξοδεύτηκε στην ανασφάλεια του ίδιου πολέμου αλλά μπορεί να ανοίξει το δικό της μονοπάτι ζωής,

για το Μαρικάκι που ξέρει να κρατά γερά το τιμόνι της ζωής.

Χρεωστικά ζωής που εξαργυρώνονται, καθώς οι ήρωες έρχονται αντιμέτωποι με την τοπική ιστορία, την έντονη ιστορική μνήμη, τον έρωτα, την αγάπη, την συγχώρεση και μέσα από αυτά τα ισχυρά φίλτρα οδηγούνται τελικά στην αυτογνωσία.

 

Αγγελική Θάνου – Σύντομο Βιογραφικό

Η Αγγελική Θάνου γεννήθηκε στα Κανάλια της Μαγνησίας. Τρίτη κόρη του Γεωργίου και της Μαρίας Θάνου μεγάλωσε σε ένα οικογενειακό περιβάλλον όπου η μόρφωση των παιδιών εθεωρείτο απαραίτητο αγαθό. Απέκτησε μια κόρη και ένα γιο και έχει τη χαρά να καμαρώνει τρεις εγγονές.

Υπηρέτησε την Προσχολική Εκπαίδευση ως Νηπιαγωγός και ως Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής στην Μαγνησία και στις Κυκλάδες. Είναι Διδάκτωρ στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το αντικείμενο της διδακτορικής της διατριβής είναι: «Ο σχεδιασμός, η εφαρμογή και η αξιολόγηση ενός ψυχοπαιδαγωγικού παρεμβατικού προγράμματος για την διαχείριση των συναισθηματικών δυσκολιών σε παιδιά προσχολικής ηλικίας».

 

Το συγγραφικό της έργο είναι:

1. «Το σεργιάνι των χαρταετών στην ενωμένη Ευρώπη» μυθιστόρημα για παιδιά από τις εκδόσεις Καστανιώτης, Αθήνα, 2000.

2. «Πειράματα στο Νηπιαγωγείο, θεωρητικό υπόβαθρο και δραστηριότητες», διδακτικό εγχειρίδιο, από τις εκδόσεις Καστανιώτης, Αθήνα 2001.

3. «Η λίμνη Κάρλα φοράει τα καλά της», παραμύθι – γνώσεις – δραστηριότητες για παιδιά 6 –9 ετών, από τη σειρά οικολογία και παιδί εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα, Απρίλης του 2002 (έχει εξαντληθεί).

4. «Αντίο μικρέ μου φίλε. Αντιμετωπίζοντας τα συναισθήματα της θλίψης». (Βιβλίο για γονείς). Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα, 2006

5. «Το ψάρι που προσπαθεί ένα πρόγραμμα συναισθηματικής αγωγής για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας», βιβλίο για εκπαιδευτικούς και γονείς, Αθήνα: Πατάκης, 2009.

6. «Τα μυστικά του ουράνιου τόξου: ένα πρόγραμμα διαχείρισης της ενδοσχολικής βίας στο Νηπιαγωγείο» εκδόσεις Πατάκης ( σε συνεργασία, υπό έκδοση).

7. «Το μαντίλι που έπεσε απ΄ την οροφή» βιβλίο για παιδιά, εκδόσεις ΗΡΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ, Βόλος, 2016.

8. «Μουτάζ, το αρκουδάκι της αγκαλιάς» παραμύθι, εκδόσεις ΗΡΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ, Βόλος, 2016.

9. Και τα «Χρεωστικά ζωής» μυθιστόρημα για ενήλικες, εκδόσεις ΗΡΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ, Βόλος, 2016.

 

Κοινωνική δραστηριότητα:

Είναι μέλος του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (ΚΕ.ΒΙ.ΜΑ.ΣΥ.)

Είναι μέλος του Πανελλήνιου Ομίλου Φίλων Αφήγησης

 

Ηλεκτρονική διεύθυνση: agthanou@yahoo.gr

Σχολιάστε εδώ!