Διατροφή

Η Έφη προτείνει μπάρες δημητριακών για το σχολείο!

By  | 


Γράφει η Έφη Ζάννη*

 

Τώρα που ξεκινάνε και πάλι τα σχολεία, τα παιδιά μου, μου ζήτησαν να τους δίνω και κάτι διαφορετικό να τρώνε στο σχολείο.  «Όχι άλλα σάντουιτς», μου είπαν.  Κάτι θρεπτικό, κάτι που να μην χρειάζεται ψυγείο, κάτι νόστιμο.  Έτσι, σκέφτηκα τις μπάρες δημητριακών.  Όχι όμως του σούπερ μάρκετ, αλλά χειροποίητες, σπιτίσιες.  Παρακάτω λοιπόν, θα βρείτε μία συνταγή για μπάρες, τις οποίες όμως μπορείτε να αλλάξετε ανάλογα με τα γούστα των παιδιών σας.  Μπορείτε να προσθέσετε goji berries, σταφίδες, ψιλοκομμένο ξερό βερύκοκο ας πούμε (ό,τι αρέσει στο παιδί σας), αντί για κάσιους ή ακόμα και σταφίδες.

Βάλτε όλη σας τη φαντασία και δημιουργείστε!!! 

Είναι πιο νόστιμες και σίγουρα πιο οικονομικές από αυτές των σούπερ μάρκετ!

 

Μπάρες δημητριακών:

225 γρ. βρώμη

40 γρ. κάσιους (ψιλοκομμένα)

20 γρ. αμύγδαλα μαύρα (ψιλοκομμένα)

65 γρ. ζάχαρη καστανή

45 γρ. μέλι

45 γρ. βούτυρο

2 γρ. αλάτι

1 πρέζα βανίλια

90 γρ. κουβερτούρα μαύρη σε κομματάκια (προαιρετικά)

40 γρ. καρύδα τριμμένη (προαιρετικά)

 

 

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  2. Σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί, τοποθετούμε τη βρώμη και τους ξηρούς καρπούς και τα βάζουμε στο φούρνο για 4 λεπτά, ανακατεύουμε και αφήνουμε για άλλα 3 λεπτά να καβουρδιστούν. Αποσύρουμε από τον φούρνο.  Μόλις κρυώσουν λίγο τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπωλ.
  3. Στη συνέχεια, σε μία κατσαρόλα, τοποθετούμε το βούτυρο, το μέλι, τη ζάχαρη και το αλάτι και τα ζεσταίνουμε σε μεσαία θερμοκρασία ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αποσύρουμε από τη φωτιά πριν να αρχίσει ο βρασμός.
  4. Στο μπωλ με το μίγμα της βρώμης, προσθέτουμε το μίγμα του μελιού και σε αυτό το σημείο αν θέλουμε την τριμμένη καρύδα. Αφήνουμε το μίγμα μας να κρυώσει λίγο, και προσθέτουμε τη μισή σοκολάτα.  Η σοκολάτα θα λιώσει λίγο και αυτό θα βοηθήσει ώστε να «κολλήσουν» καλύτερα οι μπάρες.
  5. Σε ένα τετράγωνο ταψί γύρω στα 23 εκ., τοποθετούμε αλουμινόχαρτο ώστε να εξέχει, ώστε να μπορούμε να βγάλουμε εύκολα τις μπάρες.
  6. Ρίχνουμε το μίγμα στο ταψί και το πατάμε πολύ καλά (μην φοβηθείτε, πατήστε το πολύ!!), ώστε να μην διαλύονται οι μπάρες.
  7. Καλύπτουμε το ταψί και το τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα και μέχρι τρεις.
  8. Βγάζουμε από το ταψί τις μπάρες και αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Κόβουμε σε 12 ίσα κομμάτια.  Συντηρούνται σε ταπεράκι (στο ψυγείο ή εκτός).
  • Η Έφη είναι Επαγγελματίας ζαχαροπλάστης, αρτοποιός, Cake Decorator, Μαμά και διατηρεί το sweet street!!!

Σχολιάστε εδώ!