Υγεία

Νέα ανοιχτή διαδικτυακή διάλεξη Νίκου Σιδέρη. Θέμα: Φαντασίωση.

By  | 


Ανοιχτές διαδικτυακές διαλέξεις Νίκου Σιδέρη

 

Την Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020 στις 18:30, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του Ινστιτούτου Γαληνός, θα πραγματοποιηθεί μέσω zoom η 3η Ανοιχτή Διαδικτυακή Διάλεξη του Νίκου Σιδέρη, η οποία θα έχει θέμα: “ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΗ”.

Η φαντασίωση είναι η ψυχή της ψυχής κάθε ανθρώπου. Δείξε μου τη φαντασίωσή σου να σου πω ποιος είσαι. Τι είναι η φαντασίωση — όχι η λέξη, αλλά η έννοια στην ψυχανάλυση; Ποια είναι η δομή της φαντασίωσης; Ποια η λειτουργία της; Πώς δείχνεται η φαντασίωση; Ο μαγικός κόσμος της φαντασίωσης είναι η μήτρα της ψυχικής πραγματικότητας.

Η παρακολούθηση δεν προϋποθέτει ειδικές γνώσεις, μόνο την επιθυμία να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και τις μυστικές αν και απτές δυνάμεις που επικαθορίζουν την προσωπική και συλλογική ύπαρξή μας.

 

ΠΡΟΓΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΗ
Ένα παράδειγμα: Ένα παιδάκι που καταγράφει τραυματικά την εμπειρία «κάποιος άλλος αποσπά τη μητρική αγάπη» με όρους θεμελιακής φαντασίωσης θα κινείται εφεξής στις σκηνές της ζωής με τη βασική αίσθηση του αδικημένου. Κάθε σημαντική σχέση κι αλληλεπίδρασή του με τους άλλους θα πρέπει να είναι συμβατή με αυτή τη θεμελιώδη περιγραφή του κόσμου και της θέσης του μέσα σ’ αυτόν υπό τη δεσπόζουσα του σημαίνοντος (της ιδιότητας) «αδικημένος». Προφανώς, θα είναι μάλλον υπερευαίσθητος και θα αντιδρά υπερβολικά σε κάθε τυχούσα εντύπωση αδικίας που υφίσταται ο ίδιος ή και κάποιος άλλος. Αλλά μια τέτοια αντίδραση θα είναι ίσως ελάσσων πλευρά της συμπεριφοράς του. Πιθανότατα θα συγκινείται, θα έλκεται και, τελικά, θα εμπλέκεται προνομιακά σε καταστάσεις όπου η διάσταση της αδικίας είναι αισθητή. Κι ακόμα παραπέρα: Ενδέχεται, ασυνείδητα, να επιλέγει να εμπλέκεται σε καταστάσεις και σε σχέσεις, όπου είναι περίπου βέβαιο ότι θα ανακύψει το σημαίνον «αδικία» − είτε ως προς πραγματικά περιστατικά είτε μέσω φαντασιακών συγκρίσεων και ανταγωνισμών. Εννοείται δε ότι τα βιβλία και οι ταινίες που θα προτιμά θα έχουν σαν άξονά τους το μοτίβο της αδικίας…
Συνεπώς, η θεμελιακή φαντασίωση και τα παράγωγά της μορφοποιούν και τη χώρα και τον χάρτη και το νόημα και τις οδηγίες πλοήγησης του υποκειμένου στον κόσμο του. Δηλαδή σ’ εκείνες τις πτυχές του κόσμου που έχουν ψυχική αξία και νόημα για κάποιον άνθρωπο και εμπλέκουν σε βάθος την υποκειμενικότητά του.
Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020, 18:30 μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ. Πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής: siderisn@gmail.com

Περισσότερες Πληροφορίες: https://galinos-psy.gr/anoixtes-dialexeis-zoom-ns/

Δηλώσεις συμμετοχής: μέσω email στο siderisn@gmail.com

Τιμήστε μας με ένα like στη σελίδα μας στο facebook parents24.gr – 24 ώρες γονείς,

στο Instagram: https://www.instagram.com/parents24.gr/

και στην προσωπική μου Αργυρώ Μουντάκη

 

Σχολιάστε εδώ!